És la patologia dels conductes de les glàndules salivals.
Acumulació de teixit mucós en una cavitat no revestida per epiteli i es relaciona amb la secció traumàtica d'un conducte que porta a l'extravasació del líquid en els teixits circumdants. Al mancar l'epiteli, es tracta estrictament d'un pseudoquist. Apareix preferentment en glàndules salivals menors, amb especial preferència per llavi inferior.
Clínica: tumoració tova, fluctuant, ben limitada, d'un color blavós translúcid.
Tractament: exèresi.
Entitat exclusiva de la glàndula sublingual (pseudoquist).
Anatòmicament, existeixen al voltant de 20 conductes menors que desemboquen al terra de la boca. El conducte de Bartholino és el més llarg i pot desembocar lliurement al terra de la boca o unir-se al conducte de Wharton.
La ránula es produeix per l'obstrucció d'un conducte menor de la glàndula sublingual, encara que el major romangui permeable.
Clínica: el material salivar (mucós) queda retingut per sota de la mucosa de terra de la boca -> massa tova, compressible, no dolorosa, translúcida, violàcia, mida varia.
2 entitats:
Diagnòstic: sol ser clínic + imatge (RM, TC).
Tractament: escleroteràpia, marsupialització, i exèresi incloent pseudoquist + glàndula salivar responsable.
Es defineix per la presència de càlculs en el sistema de conductes salivals, generalment en els conductes excretors, a causa del precipitat de materials en la saliva.
Suposa el 30% del conjunt de les malalties salivals, i la primera causa de tumefacció difusa unilateral de la glàndula submaxil·lar.
Apareix en major freqüència en la glàndula submaxil·lar, 10% en paròtida i 7% a la sublingual.
L'origen de la litiasi es deu a un precipitat de material en forma de gel que es segueix del dipòsit de substància mineral. La composició del sialolito és variable:
Factors de risc: DESHIDRATACIÓ (ancians), estasi, saliva alcalina (precipitació vidres), infeccions glàndules salivals (disminueixen el pH), traumatismes glandulars, tabac.
Factors afavoridors: angulació del conducte de Wharton.
La forma de presentació dels càlculs és variable:
El tractament causal de la sialolitiasi pot ser:
La sialolitectomía pot realitzar-se mitjançant:
La sialoendoscopia diagnòstic-terapèutica s'ha convertit en la tècnica d'elecció per a l'exèresi de càlculs de mida mitjana (menors de 5 mm), encara que la seva eficàcia és limitada en càlculs posteriors i conductes tortuosos. Es pot realitzar amb anestèsia local i sedació.
La sialoadenitis aguda (parotiditis, submaxil·litis) ocorre com a resultat de l'estasi salivar i la conseqüent contaminació retrògrada de la saliva per flora bacteriana oral.
Pot afectar qualsevol glàndula salival, encara que la glàndula paròtide és la glàndula més afectada, degut a la seva secreció principalment serosa amb falta de components de defensa com IgA, àcid siàlic, lisozima.
Causes de estasi salivar:
Clínica:
Tractament: rehidratació intensa (oral o endovenosa) + Antibiòtic +/- drenatge quirúrgic si cal.
Exocrinopatía autoimmune caracteritzada per:
És important:
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat