La urticària constitueix un grup heterogeni de malalties que cursen amb una lesió elemental comú, la favassa (també anomenada fava o favó). La favassa consisteix en una àrea edematosa central, de mida variable, envoltada gairebé sempre d’una zona vermellosa perifèrica, i es caracteritza per aparèixer de forma ràpida. Aquestes lesions poden mesurar des de pocs mil·límetres a diversos centímetres de diàmetre i poden afectar àrees molt extenses de la pell. La urticària ocasiona una intensa pruïja i és per definició "evanescent", és a dir que dura menys de 24 hores. Es coneix com angioedema una variant profunda d’urticària que es caracteritza per una inflor (edema) intens que afecta la part més profunda de la pell. És més dolorós que pruriginós, afecta sovint les mucoses i sol resoldre’s de forma espontània.
Es produeix per l’alliberament d’una substància, la histamina, produïda per unes cèl·lules denominades mastòcits. La histamina, fora dels vasos sanguinis, dóna lloc a l’edema, inflor i picor característics de la urticària. La inducció de la urticària (per degranulació dels mastòcits) pot ser deguda a agents molt diversos, que es comentaran a continuació.
El diagnòstic de la urticària és principalment clínic, essent les favasses el signe guia. En molt comptades ocasions s’ha de practicar una biòpsia (quan es sospita una urticària vasculitis).
El més important és intentar establir una causa a partir de la història clínica: presa de nous fàrmacs, aliments (la urticària per aliments apareix pràcticament sempre en la següent hora després de la ingesta), exposició al fred, exercici, etc.
En cas que s’orienti un possible origen, en alguns casos podran realitzar-se proves per confirmar la causalitat: existeixen proves a la sang (test de RAST) per confirmar algunes al·lèrgies a medicaments, picades d’insecte, aliments, etc; també poden realitzar-se proves a la pell amb algunes substàncies sospitoses de produir urticària (aquestes proves s’anomenen prick test).
En urticàries cròniques sovint es practica unes anàlisis generals amb determinació d’hormones tiroïdals, anticossos antitiroïdals, estudi d’hepatitis, entre d’altres. En ocasions es fa un estudi en femtes o en sang per a descartar infecció per paràsits que poden donar lloc a urticària.
Resumint, les següents proves poden ajudar, en casos seleccionats, al diagnòstic etiològic de les urticàries:
En ocasions, la urticària pot evolucionar a un anafilaxi, situació de gran gravetat, en què es poden obstruir les vies respiratòries i arribar a comprometre la vida del pacient. És molt important que acudeixi immediatament a un servei d’urgències mèdiques si presenta algun dels següents símptomes:
És fonamental evitar les substàncies que provoquen la urticària, si aquestes causes són conegudes. En urticàries agudes es recomana no prendre aliments ni fàrmacs que poden empitjorar la urticària: aspirina i derivats, codeina i mòrfics, colorants, conservants, fruits secs, begudes fermentades (cervesa i vi), formatges fermentats (els formatges curats), productes de xarcuteria, mariscs, conserves, tomàquet, maduixes, platans, pinya i pomes, peix congelat, aliments precuinats.
El tractament principal de la urticària són els antihistamínics (n'hi ha que donen somnolència –primera generació- i n'hi que no –segona generació). En casos greus, extensos, i en angioedemes cal afegir corticoesteroids sistèmics (orals o intramusculars). Si es compromet la via aèria cal administrar adrenalina subcutània.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat