UNITAT DE EPILÈPSIA DE L'HOSPITAL DEL MAR

Neurofisiologia

Responsable: Dr. Ion Álvarez

El desenvolupament tecnològic i els nous coneixements científics han permès la introducció de noves tècniques basades en l'EEG i constitueixen avui dia un camp de la medicina en contínua evolució i innovació.

EEG basal: L'electroencefalograma (EEG) és la representació gràfica de l'activitat elèctrica cerebral. Mitjançant la col·locació d'elèctrodes sobre el cuir cabellut es registra la diferència del potencial elèctric d'un grup de neurones entre diferents àrees de l'escorça cerebral. L'activitat elèctrica del cervell és dinàmica i variable segons les activitats que realitza la persona. D'aquesta manera, durant la realització del registre EEG, se sol·licita al subjecte que obri i tanqui els ulls, respiri més ràpid i profund (hiperventilació) i se li exposa a llum intermitent a freqüència variable (fotoestimulación).

EEG amb privació de son: De vegades, l'EEG es realitza després de privació de son, generalment aixecant-se a les 4 del matí i havent dormit 4 hores, aproximadament. Facilita l'aparició d'elements epileptiformes sobre l'activitat basal i també s'utilitza per realitzar un EEG més prolongat que inclogui fases de son. Els canvis de vigília a la son i viceversa faciliten l'aparició d'alguns tipus de crisis epilèptiques.

Vídeo-PSG amb muntatge 10-20: Una variació de la tècnica de l'EEG és la vídeo-polisomnografia, que registra l'activitat EEG d'unes àrees cerebrals concretes i altres variables fisiològiques com el flux aeri buco-nasal, els moviments respiratoris toraco-abdominals , moviments de les extremitats, electrocardiograma, etc. durant tot un període de son nocturn. S'utilitza per a l'estudi de diferents patologies de la son i pot realitzar-se en diferents modalitats per valorar el son en malalties concretes.

Estimulació magnètica transcranial: Una forma no invasiva d'estimular l'escorça cerebral és mitjançant l'estimulació magnètica transcranial (EMT). Mitjançant l'EMT es generen camps magnètics que arriben fins a la superfície del cervell ocasionant una activació elèctrica del teixit neural. D'aquesta manera, es poden realitzar tècniques diagnòstiques com la localització de l'àrea motora mitjançant estímuls magnètics o bé terapèutiques de patologies tan diverses com la depressió.



Campanyes internes

  • Pla d'igualtat del PSMar
  • Hospitals sense fum
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Nota Legal | Política de Cookies | Accessibilitat