Notícies

7 de juny de 2022 - Informació general

Dues oncòlogues de l’Hospital del Mar signen un editorial al New England Journal of Medicine

Dues oncòlogues de l’Hospital del Mar signen un editorial al New England Journal of Medicine

Editorial publicat al New England Journal of Medicine

Les doctores Clara Montagut i Joana Vidal han estat escollides pel New England Journal of Medicine per escriure un editorial en el qual analitzen l'estudi DYNAMIC, liderat per investigadors australians, i que es publica a la mateixa revista. Aquest treball significa un canvi en l'abordatge i tractament dels pacients amb càncer de còlon en estadi II.

La revista New England Journal of Medicine ha seleccionat la Dra. Clara Montagut, cap de secció d'Oncologia Digestiva i investigadora del Grup de teràpia molecular del càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), i la Dra. Joana Vidal, metgessa adjunta del Servei d'Oncologia i també investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar, com a expertes per analitzar un estudi que s'acaba de publicar a les seves pàgines i que suposa un canvi en l'abordatge i tractament d'alguns pacients amb càncer de còlon. L'editorial es va publicar el passat 4 de juny, coincidint amb l'article on s'explicaven els detalls d'aquest treball.

Beatriz_Bellosillo_Clara_Montagut_Joana_Vidal

Les doctores Clara Montagut i Joana Vidal amb la Dra. Beatriz Bellosillo

Les dues oncòlogues destaquen per la seva activitat i coneixement sobre la utilització de les tècniques de la biòpsia líquida, camp en el qual l'Hospital del Mar destaca en ser el primer de Catalunya en disposar d'una unitat centrada en la seva utilització per millorar el diagnòstic i tractament dels pacients oncològics. Aquest nivell d'expertesa ha estat el que ha portat la revista a encarregar-los un article editorial on han analitzat els resultats del treball, portat a terme per investigadors australians, emmarcant-lo en l'estat actual de la recerca en càncer de còlon.

El treball ha abordat la possibilitat d'utilitzar la biòpsia líquida per seleccionar quan cal donar quimioteràpia complementària després de la cirurgia en pacients amb càncer de còlon localitzat (estadi II, sense metàstasis als ganglis ni a distància). Tot i que la cirurgia permet curar al 80% d'aquests pacients, en aquells amb alt risc de recaiguda, que actualment s'avalua segons factors clínics i patològics, les guies de treball recomanen aplicar-los quimioteràpia complementària després de la cirurgia, tot i que el benefici és molt petit, menor del 5%, i a costa d'efectes secundaris importants. Seria, per tant, necessari, trobar una manera fàcil de poder saber quins pacients estan curats després de la cirurgia i a qui no cal fer quimioteràpia complementària, i quins sí es poden beneficiar d'aquest tractament després de la cirurgia. La biòpsia líquida és una prova fàcil i gens agressiva, ja que s'utilitza una analítica de sang, que permet detectar ADN del tumor circulant en la sang del pacient. L'estudi DYNAMIC avalua la seva utilització en pacients operats per decidir si cal o no tractar amb quimioteràpia complementària.

Per fer-ho, es van incloure 455 pacients operats de càncer de còlon, que es van repartir de forma aleatòria en grups per seguir tractament segons les guies actuals de treball, segons factors clínics i patològics, o segons els resultats d'una biòpsia líquida realitzada després de la cirurgia. En els pacients amb biòpsia líquida positiva, a la qual es detectava ADN tumoral a la sang, se'ls va sotmetre a quimioteràpia, i en els casos negatius, a seguiment. La supervivència al cap de dos anys, va ser lleugerament superior en el grup tractat segons resultats de la biòpsia líquida, tot i que només es va donar quimioteràpia a un 15% dels malalts, davant el 28% de quimioteràpia en els pacients tractats segons les guies actuals de treball. Això mostra, segons els autors, que la biòpsia líquida és una bona eina per decidir la necessitat de quimioteràpia complementària després de la cirurgia i evitar així els seus efectes negatius a un bon nombre de pacients.

A la seva editorial, les doctores Montagut i Vidal coincideixen en la importància d'aquest fet i en el potencial de la biòpsia líquida per determinar els malalts que necessiten tractament després de la cirurgia. En tot cas, recomanen aprofundir en aquesta línia de recerca per aconseguir resultats més robustos que donin suport a aquesta aproximació i permetin canviar la forma de tractar aquests pacients.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat