Agost 2015
Exposició "Cent anys mirant el Mar" al Passeig Marítim
L’exposició “Cent anys mirant el Mar” desembarca al Passeig Marítim
Història, arquitectura, persones, salut i la relació amb el barri de la Barceloneta durant els darrers 100 anys seran el fil conductor d’una exposició popular eminentment visual i lúdica. Els passejants podran, fins a mitjans de setembre, fer-se un “selfie” amb el Premi Nobel Alexander Fleming i compartir les imatges a les xarxes socials.
La participació de professionals de l’Hospital del Mar, de veïns i de ciutadans ha permès bastir una exposició en la que les mirades personals esdevenen la clau i acaparen tot el protagonisme.
Iniciant la segona quinzena de juliol i fins a mitjans de setembre, vuit cubs gegants presenten un complet recorregut visual i anecdòtic del primer segle d’història del centre hospitalari que presideix el litoral barceloní. Una història en imatges, juganera, oberta i participativa, que desperta records i emocions. Una exposició que entrellaça història urbana, sanitat, arquitectura i s’acosta al ciutadà i al turista per a mostrar un centre amb un llarg recorregut de servei comunitari, que és avui un centre d’assistència, recerca i docència de primer nivell.
La història de l’Hospital del Mar, i per què no dir-ho, característiques de la seva personalitat, es despleguen pel Passeig Marítim durant aquest estiu per a compartir amb els passejants, turistes, veïns, pacients i conciutadans el seu primer segle de vida. Cents anys viscuts en paral·lel al batec de Barcelona. Una col·lecció de vuit cubs de diferents grandàries serveix de suport per a una exposició popular i visual, titulada “Cent anys mirant el Mar”. Comissariadaper l’historiador Daniel Venteo, commemora el naixement i evolució d’un centre hospitalari integrat plenament en el barri més mariner de la ciutat.
Un viatge pel temps molt visual i lúdic
La idea de l’exposició de cubs al Passeig Marítim és mostrar cent anys d’història per mitjà de moltes imatges que evocaran records, situacions crítiques (des d’epidèmies a bombardejos o l’explosió del gas l’any 1981) entrellaçades amb fotografies del barri de la Barceloneta en el qual el centre s’emmiralla. Aquest recull i recorregut visual en bona part s’ha fet a partir de les contribucions de les col·leccions de particulars, des de treballadors a veïns i fotògrafs, fins a les contribucions històriques rescatades dels arxius municipals, que ens permeten tenir una visió acurada i real de com han estat espais, èpoques i paisatges en diferents moments claus de la història de l’hospital. Des dels primers pavellons de 1914 a la visita de Sir Alexander Fleming, que inaugurà el centre de malalties tropicals el 1948, antecedent immediat de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), i amb qui els vianants podran fins i tot fer-se un selfie.
H-O-S-P-I-T-A-L
El Mar és un Hospital que surt al carrer. L’antic hospital dels infecciosos, amb vocació de tractar les persones més pobres de la ciutat i les malalties que tothom defugia, és ara un centre de primer nivell, amb serveis d’alta especialització al servei de la comunitat i amb gran talent docent i investigador. Ara, fins i tot des de l’aigua, des de la platja o des de lluny, des dels vaixells que passen, des de les “Golondrines” del port en format catamarà que passegen fins el Fòrum o fins i tot des dels avions que descendeixen per la línia de costa fins al Prat, es podrà llegir la paraula “HOSPITAL” a mida gegant, doncs seran les lletres que ocupin la cara marítima dels 8 cubs que composen l’exposició urbana sobre el Centenari d’aquest centre sanitari únic ubicat en el litoral barceloní.
Les altres cares dels cubs expositius també tenen diferents lectures si es miren des de la cara Tibidabo, on són els textos de presentació en tres idiomes, la cara Besòs, amb fotografies de gran format, o la cara Llobregat, amb imatges que simbolitzen moments i aspectes de la vida de l’Hospital. Des dels més grans, amb una grandària de 1,20 m X 3 m x 2,5 m d’alçada fins als més petits, de 1,20 m X 1,20 m X 3 m d’alçada aniran aturant els passejants ocupant aproximadament l’espai de passeig que ocupa la façana de l’Hospital.Aquesta mostra romandrà al Passeig Marítim fins a mitjans del mes de setembre.
8 cubs, 8 maneres de mirar el Centenari de l’Hospital
La filosofia d’aquesta exposició ha estat la d’estimular la participació dels diferents agents vinculats amb el centre, professionals sanitaris, veïns, famílies i ciutadania en general, per a mostrar totes les cares de l’Hospital del Mar. Les àmplies superfícies dels cubs que fan de suport a les moltes fotografies i textos presenten dades, curiositats, fites històriques i anècdotes diverses. S’ha pensat en el veí dels barris de la façana marítima, especialment en el de la Barceloneta que ha crescut a prop dels pavellons del centre i que podrà recrear l’evolució del seu barri. Però també en els més petits, nens i nenes que trobaran divertides fotografies de la infermera del centre, Maite Castillo, que per mitjà de joguines infantils recrea l’entorn més sanitari. Per als apassionats de l’arquitectura, veuran com va néixer i han crescut les parets del centre, des dels primers pavellons de la Secció Marítima del Parque durant l’Exposició Universal del 1888, fins a la construcció de l’edifici monobloc creat per acollir l’Institut Neurològic Municipal ubicat aleshores al carrer Wellington. Arribant a la gran expansió “olímpica” fins als actuals plans d’ampliació amb les obres represes aquest mes de maig de 2015.
Cada cub, doncs, mostra facetes diferents i complementàries:
1.Hospital del Mar, els primers cent anys d’història, un repàs històric reflexa nítida de la història de Barcelona; 2. L’Hospital del Mar, una institució de referència, els tres moments clau del centre pre-guerra civil, guerra civil i postguerra, modernitat i actualitat. 3.L’Hospital del Mar, un segle d’instal·lacions davant del mar, interessant repàs de les instal•lacions i arquitectura. 4. L’Hospital del Mar i la transformació de la Barceloneta, la contribució del centre a la transformació urbana del barri.. 5.L’Hospital del Mar, cent anys al servei de la salut, cent anys de malalties a la ciutat. 6. L’Hospital del Mar: La mirada d’una infermera i fotògrafa, una visió particular de l’ofici d’infermera. 7. L’Hospital del Mar, mirall de la història de Barcelona, de l’Expo de 1929 a la Guerra Civil, de les epidèmies de la postguerra a la ciutat Olímpica. 8. Cent anys d’història són només el començament... de l’hospital del passat al del futur.
Programa d'activitats
- Invitació PDF 642,44 Kb
Premsa
- Nota de premsa PDF 158,84 Kb
- Informe d'impacte mediàtic
Fotografies
© Parc de Salut MAR 2014 - Avís legal