El mol·lusc contagiós (MC) és una infecció vírica de la pell, contagiosa com el seu nom indica, i autoinocul·lable.
El virus del mol·lusc contagiós és un virus de la família dels Poxviridae, gènere Molluscipox. És un virus ADN de gran mida (200-300 nm) i amb una baixa capacitat de donar lloc a una resposta immunològica de la persona infectada.
És una infecció de distribució mundial, afectant principalment als nens, la transmissió és secundària al contacte amb persones infectades o objectes contaminats. És una malaltia rara per sota del primer any de vida; i la seva màxima incidència correspon a edats entre els 2 i 3 anys. Es més freqüent a zones geogràfiques càlides, on els nens porten menys roba i per tant poden estar més amb contacte amb altres nens o objectes contaminats. És una infecció que s'observa amb més freqüència a nens atòpics o amb base atòpica.
La transmissió es produeix per contacte directe pell amb pell o per mitjà d'objectes contaminats, havent-se implicat les piscines, les tovalloles, etc. Molts dels nens que presenten aquestes lesions acudeixen de forma regular a piscines. El virus responsable és resistent als desinfectants utilitzats habitualment en aquestes instal·lacions. La forma de presentació pot ésser aïllada o en forma de petites epidèmies. És freqüent l'autoinocul·lació, que produeix la propagació de la malaltia en el propi pacient. Encara que la infecció pel virus del mol·lusc contagiós afecta majoritàriament a la població infantil, també pot observar-se en pacients adults,.
Les lesions típiques són pàpules hemisfèriques, amb una superfície llisa i brillant, de pocs mil·límetres de diàmetre, de color pell, amb una depressió central, de creixement lent. El nombre de lesions és molt variable, des de lesions aïllades fins dotzenes. Poden apareixen en qualsevol zona de la superfície corporal. El període de incubació (des de el contagi a l'aparició de les lesions) és de entre 15 dies fins a tres mesos..
A vegades s'observen lesions inflamatòries al voltant de les lesions de mol·lusc contagiós (dermatitis del mol·lusc), que es manifesten com a àrees vermelloses, que donen lloc a pruïja intensa a l 'interior de les quals s'observen les lesions típiques de mol·lusc contagiós.
Cada lesió individual de mol·lusc contagiós és resolt espontàniament en un període variable 3 a 7 mesos. Però, cada lesió individual pot ser l'origen de noves lesions (autoinocul·lació). Per aquest motiu, es fa difícil calcular el temps exacte que trigaran a desaparèixer de forma definitiva totes les lesions.
El diagnòstic en general és fàcil i s'estableix només a partir de l'aspecte característic de les lesions. Únicament en casos amb lesions amb molta inflamació o de gran mida es poden plantejar dubtes.
Encara que és un procés autolimitat, la seva alta contagiositat i el fenomen d'autoinocul·lació fan que, la tendència general sigui de tractar les lesions.
El tractament habitual es basa en l'eliminació de les lesions mitjançant el curetatge amb l'aplicació prèvia d'un anestèsic tòpic, o bé l'aplicació de substàncies tòpiques irritants.
És important prevenir el contagi de les lesions, evitant que el pacient comparteixi roba, i tovalloles, i intentant evitar el contacte íntim amb el pacient infectat.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2025 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat