Pitiriasi versicolor

Què és la Pitiriasi Versicolor?

La pitiriasi versicolor és una infecció superficial de la pell produïda per la proliferació augmentada d’un fong denominat  Malassezzia furfur, que és un llevat que forma part de la flora habitual de la pell (es troba a la pell d’entre el 90 – 100% de la població). Per aquest motiu no es considera una malaltia contagiosa.

Quins factors faciliten l’aparició d’una Pitiriasi Versicolor?

Existeixen diversos factors que poden facilitar l’aparició d’aquest procés, entre els quals s’inclouen la calor, la humitat, productes cosmètics, factors genètics, immunosupressió (VIH, diabetis, fàrmacs), o malalties de base de la pell (dermatitis seborreica) que afavoreixen que aquest fong esdevingui patogen, i que l’individu desenvolupi la malaltia.

Com es manifesta?

Es caracteritza per l’aparició, principalment a la tardor o l’hivern, d’unes màcules (taques) irregulars, de coloració  canyella o marronoses, amb una fina descamació al gratat (“signe de l’unglada”), localitzades al coll, tronc i a zones proximals d’extremitats.

Després de l’exposició solar (a l’estiu) les taquen poden fer-se més visibles i es tornen de color blanc (hipopigmentades), contrastant amb la pell del voltant que s’ha pigmentat normalment. Les taques blanques són sovint el motiu de consulta. Poden ser lesions totalment asimptomàtiques o donar lloc a una pruïja d’intensitat variable.

A quines persones sol observar-se?

La pitiriasi versicolor és una malaltia molt freqüent, i es desenvolupa sovint a adolescents i adults joves.  També es manifesta més freqüentment durant les èpoques d’humitat i calor. Es tracta d’una malaltia que sol observar-se a països tropicals, però també de clima templat, com el mediterrani.

Com es diagnostica?

Generalment el diagnòstic és clínic. L’aspecte de les lesions amb la seva descamació superficial i el canvi de coloració (hivern-estiu) permet establir el diagnòstic. En  casos dubtosos podem realitzar diferents proves:

  • Examen directe al microscopi (amb hidròxid potàssic [KOH] al 10 – 30% que permet visualitzar el fong i dóna la imatge típica d’“espaguetis amb mandonguilles”.
  • Cultiu: és el mètode definitiu, tot i que sovint no és necessari. El fong triga en créixer aproximadament 5 dies.

Amb quines malalties pot confondre’s?

Altres malalties que poden donar taques clares o màculo-pàpules descamatives a la pell com la dermatitis seborreica, la pitiriasi alba, la pitiriasi rosada, el vitiligen, especialment en pacients de pell amb fototipus elevats.

Com evoluciona?

Es tracta d’una malaltia que té cura, però donat que el germen pertany a la nostra flora habitual, es poden observar-se recurrències en el mateix individu.

Com podem tractar-la?

Podem fer tractament amb antifúngics tòpics durant dues setmanes o fins a 4 setmanes segons l’agent terapèutic. Els antifúngics tòpics solen aplicar-se a totes les zones afectades (que en casos extensos pot ser des de el coll a la regió púbica). També es pot realitzar tractament antifúngic per via oral, però es reserva per aquells casos de recidives freqüents, gran extensió de les lesions, o fracàs del tractament tòpic.

Després del tractament les taques blanques no desapareixen (ja que no hi ha pigmentació) i poden trigar mesos a desaparèixer totalment. En casos de pruïja intensa, també es pot donar tractament simptomàtic.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat