Intervenció de suprarenals

Què són les glàndules suprarenals?

Les glàndules suprarenals són dos petits òrgans de forma triangular situats sobre els ronyons. Són glàndules endocrines, que produeixen diverses hormones molt importants que ajuden a regular la pressió arterial, els líquids i la sal del cos, així com l'adrenalina que necessitem durant un estrès. Les hormones que produeixen són la cortisona, l'aldosterona, l'adrenalina i part de les hormones sexuals. Com passa amb tots els òrgans dobles, es pot viure perfectament amb només una glàndula suprarenal.

Què és una suprarrenalectomia?

És la intervenció quirúrgica en què s'extirpa una glàndula suprarenal malalta. Pot fer-se mitjançant una incisió a l'abdomen o bé per laparoscòpia.

Qui necessita una suprarrenalectomia?

La causa més comuna per la qual es realitza una suprarrenalectomía és perquè es descobreix un tumor en una glàndula suprarenal que produeix un excés d'una de les hormones. La gran majoria d'aquests tumors són benignes. Cada tipus de tumor produeix un excés d'una hormona determinada, de manera que els símptomes poden ser molt variats. Els principals tumors de les glàndules suprarenals són:

  • Feocromocitoma: produeixen un excés d'adrenalina o de noradrenalina. Poden causar un augment de la pressió arterial, taquicàrdia i palpitacions o mal de cap molt intens. Solen fer augmentar el sucre en la sang.
  • Aldosteronomas: produeixen un excés d'aldosterona. Causen augment important de la pressió arterial i un descens del potassi en la sang. 
  • Tumors secretors de corticoides: produeixen una malaltia anomenada síndrome de Cushing, per excés de corticoides. Causen obesitat (molt marcada a la cara i el tronc), augment de la pressió arterial, augment del sucre en sang, pell fràgil i estries de color vinós a l'abdomen. 

Hi ha altres tumors de les glàndules suprarenals que es descobreixen casualment en una ecografia, un escàner (un TAC) o una ressonància magnètica realitzada per una altra causa i que no produeixen cap excés de cap hormona. Els anomenem incidentalomes i solen operar-se si creixen o són grans.

Finalment hi ha altres tumors menys comuns de les glàndules suprarenals com els que produeixen hormones sexuals o metàstasis de tumors d'altres òrgans (pulmó, mama, intestí o ronyó).

Com se sap si un tumor d'una glàndula suprarenal produeix massa hormones?

Se sospita que un tumor d'una glàndula suprarenal està produint massa hormones pels símptomes. Se sap amb certesa fent anàlisi especials de la sang i l'orina. En algunes ocasions és necessari repetir diverses vegades aquestes anàlisis.

Com es fa una suprarrenalectomia?

Aquesta cirurgia es porta a terme sempre sota anestèsia general. Durant la intervenció es pot extirpar una (el més normal) o les dues glàndules suprarenals. En alguns casos especials es pot treure només el tumor deixant intacta la glàndula suprarenal sana. La majoria de les vegades es fa per via laparoscòpica, mitjançant petits orificis (de 5 i de 11 mil·límetres) a l'abdomen pel que introduïm una mini càmera i els instruments. Per un d'ells extraiem la glàndula amb el tumor. Aquesta via és poc dolorosa, permet una recuperació ràpida, té poques complicacions i deixa unes cicatrius molt petites.

En alguns casos no és recomanable operar un tumor suprarenal per via laparoscòpica perquè es sospita que és maligne o bé perquè té una mida excessiva. En aquests casos s'extirpa el tumor mitjançant una incisió a l'abdomen (via oberta) com es feia abans de la laparoscòpia.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat