Intervenció de tiroides

Què és el tiroide i quina funció té?

El tiroide és una glàndula endocrina que produeix les hormones (T3 i T4) necessàries per regular la temperatura corporal i el consum d'energia del nostre organisme.

Com és el tiroide?

El tiroide té dos lòbuls simètrics que li donen la forma d'una papallona. Està situat a la part anterior i baixa del coll. A banda i banda de la tiroide es troben dues estructures importants: el nervi recurrent, que mou les cordes vocals, i les glàndules paratiroides, petites com llenties però fonamentals per regular el calci en la sang.

Quines malalties de la tiroide precisen d'una operació?

Encara que moltes malalties tiroïdals es curen amb medicaments, altres han de ser intervingudes quirúrgicament. Entre aquestes destaquen per la seva freqüència, els nòduls, els golls de grans dimensions, l'hipertiroïdisme (funcionament excessiu de la glàndula) i el càncer de tiroide que, per fortuna, és curable mitjançant una operació en més del 80% dels casos.

Quin tipus d'operacions es realitzen sobre la glàndula tiroide?

Quan es realitza una intervenció sobre el tiroide sempre és per extirpar una part o bé la totalitat de la glàndula. Les operacions més freqüents consisteixen en l'extirpació d'un dels lòbuls (hemitiroidectomia), de tota la glàndula (tiroidectomia total) o bé de gairebé tota (tiroidectomia subtotal). En certs tipus de càncer és necessària l'extirpació dels ganglis limfàtics presents al voltant de la glàndula. L'elecció per part del cirurgià d'una intervenció o una altra es basa en la malaltia que tingui.

Quant de temps hauré d'estar ingressat/da?

L'ingrés hospitalari després de la intervenció és d'un a tres dies. En general, es dóna l'alta a les 24 hores si s'ha realitzat una hemitiroidectomia, a les 48 hores si la tiroidectomia ha estat total i entre el tercer i cinquè dia si, per algun motiu, l'operació ha estat més complicada.

És molt gran la ferida? 

La major part de les tiroïdectomies es realitzen a través d'una incisió horitzontal de no més de 5-7 cm. a la part baixa i anterior del coll. Si el goll és molt gran o el pacient té un coll molt curt o està afecte de càncer poden ser necessàries incisions més llargues. Sempre que sigui possible s'aprofita una arruga del coll per dissimular la incisió quirúrgica.

És una intervenció dolorosa?

Les tiroïdectomies són poc doloroses i la major part de pacients necessiten tan sols d'una a tres injeccions d'analgèsic després de l'operació.

¿Engreixaré després de l'operació?

El tiroide regula el pes de l'organisme ja que controla la quantitat d'energia que cremem. Després de l'operació el pes no ha de modificar, sempre que la funció tiroïdal sigui correcta o, si la tiroidectomia ha estat total, vostè prengui la dosi adequada d'hormona (Levothroid, Eutirox, Dexnon). Si la funció tiroïdal és insuficient pot produir-se un augment de pes. Per aquest motiu, després de l'operació se li realitzaran uns anàlisi per comprovar si la concentració sanguínia d'hormones tiroïdals és l'adequada. Si és així, el seu pes no s'ha d'alterar per a res. En circumstàncies excepcionals és necessari suspendre la presa d'hormones tiroïdals durant 6 setmanes període en què pot presentar un guany de pes transitòria.

Quines molèsties puc tenir després de la intervenció?

Després d'una tiroidectomia podeu notar certes molèsties transitòries a la gola relacionades amb el tub de plàstic inserit a la tràquea per administrar l'anestèsia: picor, dolor en empassar o veu una mica ronca. A causa de la posició del cap en el quiròfan-estesa cap enrera-pot sentir molèsties semblants a una torticolis. Un punt que es col·loca sota la barbeta pot ocasionar una mínima molèstia. Aquests símptomes són de curta durada i pràcticament mai necessiten tractament.

Complicacions de l'operació: afonia i disminució del calci en la sang

Atès que els nervis que mouen les cordes vocals es troben molt a prop de la tiroide, durant la tiroïdectomia cal separar-los de la glàndula per poder preservar-los. En un 5% dels casos això pot produir una afonia transitòria que desapareix entre les dues i les deu setmanes. Més rarament, en un 1-2% dels casos, generalment en operacions per càncer o goll gegant, aquesta afonia és definitiva perquè el nervi recurrent d'un dels dos costats ha quedat lesionat. En les tiroïdectomies totals, el cirurgià separa el tiroide de les quatre glàndules paratiroides. Això comporta que pugui baixar la concentració de calci en la sang i que, en alguns casos, sigui necessari receptar pastilles de calci que vostè prendrà fins que els nivells de calci en la sang es normalitzin. Les molèsties que podeu notar en relació amb la baixada de calci en sang són formigueig a les puntes dels dits i en els llavis i rampes musculars. Si després de l'alta notés aquests símptomes ha d'anar a les urgències del nostre hospital perquè li sigui prescrit el tractament oportú.

Quant temps trigaré a fer una vida normal?

Després de l'alta hospitalària ha d'anar gradualment tornant a les seves activitats normals i no ha de tenir por a fer-ho ràpidament. En especial no limiti els moviments del coll per por que la ferida s'obri o no quedi bé. La sutura de la pell és forta i la immobilitat pot comportar dolor i rigidesa de nuca.

Com em quedarà la cicatriu?

Al final de l'operació la ferida es cus amb tècniques de cirurgia plàstica. Durant unes setmanes pot apreciar certa inflor i envermelliment que li anirà desapareixent progressivament. El resultat estètic final no es pot jutjar fins passats, com a mínim, sis mesos. Si s'opera a l'estiu, cal protegir-se la ferida de l'exposició directa al sol utilitzant un filtre (factor 50) durant els dos primers mesos. En la nostra experiència la infecció de ferida d'una tiroïdectomia és molt rara (1%).

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat