Un episodi psicòtic, com les altres malalties, pot aparèixer de forma espontània, és a dir, sense que quedin clares les causes concretes que l’han desencadenat. Malgrat això, existeixen una sèrie de mesures generals que es poden prendre per evitar l’aparició de nous episodis. Aquesta prevenció consisteix a abandonar de forma activa els factors que augmenten el risc de recaigudes (factors de risc) i en potenciar els factors que el disminueixen (factors protectors).
Es coneixen nombrosos factors de risc, entre els quals n’hi ha que són fàcilment evitables, ja que depenen directament del/la pacient, com per exemple, el consum de drogues. Certes substàncies, com l’alcohol, el cànnabis o les amfetamines, poden provocar símptomes psicòtics en una persona vulnerable. Altres factors de risc resulten més difícils d’evitar, ja que no depenen exclusivament del/la pacient. Aquest és el cas dels estressors ambientals, factors que introdueixen un canvi respecte l’estat previ de la persona i que, en conseqüència, poden generar situacions de tensió que afavoreixen l’aparició de símptomes psicòtics. Els factors estressants poden ser tant positius (un ascens a la feina, paternitat…) com negatius (separació, atur, dificultats econòmiques, problemes familiars…).
D'altra banda, es coneixen diferents factors protectors, entre els que cal destacar el paper de la medicació, que actua com a “matalàs” per afrontar l’estrès ambiental. També pot ajudar a mantenir l’estabilitat el fet de tenir uns hàbits de son correctes (dormir entre 6-8 hores al dia), de realitzar activitats de lleure o exercici físic de manera regular o de mantenir el contacte social.
Passeig Marítim 25-29
Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Nota Legal | Política de Cookies | Accessibilitat