El metotrexat és un fàrmac antimetabòlit de l’àcid fòlic, indispensable pel creixement cel·lular, que també té un efecte antiinflamatori i antitumoral.
El metotrexat s’utilitza en el tractament de psoriasi moderada-greu, i és eficaç no només per l’afectació cutània sinó també en l’articular. Així mateix, s’ha utilitzat en altres malalties cutànies inflamatòries i neoplàsiques (PLEVA, malalties ampul·loses, dermatomiositis, lupus eritematós sistèmic i cutani subagut, micosis fungoide, papulosi limfomatoide, etc).
El metotrexat es pot administrar per via oral o bé subcutània, i la dosi que s’utilitza és entre 5 i 20mg. setmanals. En cas de pautar-se en comprimits, donat que cadascun d’ells és de 2,5mg, s’utilitzaran entre 2 i 8 comprimits a la setmana, que es reparteixen en 1, 2 o 3 preses repartides cada 12h (especialment si hi ha molèsties gastrointestinals). En cas d’administració subcutània, s’administra tota la dosi en una sola injecció setmanal.
L’ús de metotrexat s’acompanya de l’administració d’àcid fòlic, per contrarestar alguns dels seus efectes secundaris. Existeixen diferents pautes d’administració.
Els efectes secundaris més freqüents són els gastrointestinals (nàusees, vòmits, mal de panxa, pèrdua de la gana, úlceres bucals), que poden evitar-se variant la posologia.
El metotrexat té potencial risc hepatotòxic, sobretot a llarg plaç, i especialment si hi ha antecedents d’ingesta excessiva d’alcohol, diabetis, obesitat o antecedents personals o familiars de malalties hepàtiques. Excepcionalment, pot provocar mielosupressió i fibrosi pulmonar. Per aquests possibles efectes secundaris, l’ús del metotrexat implica la realització periòdica d’anàlisis de sang.
Donat que el metotrexat és un fàrmac teratogènic, està contraindicat durant l’embaràs i s’aconsella l’ús concomitant d’un anticonceptiu. També està contraindicat durant la lactància. En l’home, el metotrexat pot alterar la qualitat de l’esperma i produir alteracions genètiques. Per tant, tant per la dona com per l’home, s’aconsella discontinuar la medicació quatre mesos abans de la gestació.
La dosi del metotrexat s’ha d’ajustar segons la funció renal. Existeixen nombroses interaccions farmacològiques amb el metotrexat, sent les més destacades els antagonistes del folat (trimetoprim, sulfonamides, fenitoïna), fàrmacs que redueixen la seva eliminació (antiinflamatoris, ciclosporina) i l’acitretina. Per aquesta raó haurà de consultar al seu dermatòleg la introducció d’un nou medicament.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2025 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat