La fibromiàlgia és una malaltia crònica, el que significa que dura molt de temps, possiblement durant tota la vida. Però no és una malaltia progressiva. No causa la mort i no destrueix les articulacions, els ossos o els músculs. En alguns/es pacients pot millorar amb el pas del temps.
És molt important que el/la pacient prengui les regnes de la seva malaltia, que tingui un paper actiu en el seu propi tractament: complir les indicacions del seu metge/essa i de la resta dels professionals que el/la tracten. Hi ha moltes coses que pot fer per ajudar-se: dormir bé. Millorar la quantitat i qualitat del son és fonamental perquè aquest sigui un somni reparador, que s'aixequi millor que quan s'ha ficat al llit. (Veure: "Consells per dormir millor"). Malgrat tot, molts pacients tenen problemes de son; és important comentar-li al metge/essa perquè pugui ajudar-lo/la.
Depèn de la situació particular de cada pacient i del tipus de treball que desenvolupi. La major part de pacients pot continuar treballant però alguns/es han de modificar certs hàbits laborals. Alguns/es han de reduir el nombre d'hores que treballen o canviar a un altre tipus de treball amb menor demanda física o psíquica. La readaptació del lloc de treball pot ajudar.
Si és completament incapaç de treballar, pot demanar la incapacitat laboral transitòria o permanent. De moment, la legislació laboral espanyola no recull a la FM com a causa d'incapacitat laboral permanent. Alguns pacients aconsegueixen la incapacitat laboral més per altres malalties que presenten que per la pròpia malaltia. (Per a més informació consultar el butlletí informatiu sobre el marc legal de la FM).
No hi ha una dieta específica recomanada per a la FM. Hi ha pacients que expliquen que es troben millor quan eviten prendre certs aliments. És important realitzar una dieta equilibrada i saludable. La dieta mediterrània pot ser un bon exemple: abundant en fruites, verdures, amanides i peix. Es recomana evitar els picants, els menjars molt greixosos, els aliments molt rics en sucres, els estimulants com el cafè/té i les begudes amb cafeïna i evitar l'abús de l'alcohol. (Per a més informació consultar el butlletí informatiu sobre la nutrició en la FM).
Amb el patrocini de:
Aquesta web ha estat elaborada amb l'assessorament científic del Dr. Josep Blanch i Rubio
Passeig Marítim 25-29
Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Nota Legal | Política de Cookies | Accessibilitat