Agenda

Fins al 31 d'agost de 2023 - Actes

75 anys investigant per a la salut de les persones

L'Hospital del Mar Research Institute ha volgut compartir amb la ciutadania el seu aniversari, amb una exposició sobre la seva història que es podrà veure al Passeig Marítim durant els mesos d'estiu.

El 5 de juny de 1948 iniciava la seva trajectòria la recerca de l'Hospital del Mar. Sir Alexander Fleming, Premi Nobel de Medicina pel seu descobriment de la penicil·lina, va ser l'encarregat d'inaugurar el pavelló de recerca en medicina tropical que, amb el pas de les dècades s'ha convertit en l'actual Hospital del Mar Research Institute, una institució de recerca biomèdica traslacional capdavantera. Un centre, l'equipament de recerca públic de l'Estat encara en actiu, que ha desenvolupat un clar objectiu, generar nou coneixement que es tradueixi en millores sanitàries per a la societat.

Exposició_75_anys_recerca

El Dr. Joaquín Arribas i Daniel Venteo a l’exposició

Per commemorar aquesta fita, s'ha organitzat una exposició sobre la història del centre, que estarà instal·lada els pròxims mesos al Passeig Marítim de Barcelona. Un repàs a les seves principals fites, però també de la recerca actual i dels reptes de futur d'un dels referents internacionals en recerca biomèdica, amb més de 700 professionals que treballen per portar els fruits del seu treball a la ciutadania. La celebració dels 75 anys anirà acompanyada per una jornada científica i un acte de cloenda abans d'acabar aquest 2023.

Exposició_75_anys_recerca

L’exposició commemorativa dels 75 anys de l’Hospital del Mar Research Institute

L'actual director de l'Hospital del Mar Research Institute, el Dr. Joaquín Arribas, explica que "fem una recerca que beneficia a les persones, el nostre objectiu és portar els avenços científics als pacients". I afegeix que, "crec que hem de felicitar-nos per haver mantingut aquests 75 anys d'activitat i, a més, per haver arribat d'una forma excel·lent a aquest aniversari. L'Hospital del Mar està en ple procés de renovació i nosaltres, el seu Institut de recerca, estem en un moment d'atracció de talent i consolidació de línies de recerca. És un orgull arribar a aquest moment amb tan bones perspectives de futur".

 

La història de l'Hospital del Mar Research Institute

Els inicis van estar marcats, en ple franquisme, per la tasca al seu capdavant del Dr. Amadeo Foz i el Dr. Jordi Gras, centrats en la recerca en microbiologia i immunologia. La recerca, sempre vinculada estretament a l'Hospital del Mar, va estar marcada per les epidèmies que va patir la ciutat fins als anys setanta, amb un últim brot de còlera el 1971. Investigacions sobre la brucel·losi, causada pel consum de llet en mal estat o sobre malalties infeccioses del cor, van protagonitzar les primeres dècades de la seva trajectòria, així com la recerca pionera en els mecanismes de la resistència microbiana als antibiòtics. Així ho explica l'historiador Daniel Venteo, comissari de l'exposició commemorativa, que apunta que "el que va començar com un modest departament d'investigacions mèdiques en malalties tropicals, amb el pas dels anys va esdevenir un ambiciós institut de recerca perquè, tal com afirmava el Dr. Gras l'any 1972, la investigació havia de ser la base imprescindible per al progrés de la Medicina".

Alexander_Fleming

Retrat d'Alexander Fleming al nou laboratori de recerca de l'Hospital del Mar (1948). Arxiu Fotogràfic de Barcelona / Pérez de Rozas

L'any 1984, la incorporació del Dr. Jordi Camí com a director de l'Hospital del Mar Research Institute suposa un important canvi per a la institució. Es van establir quatre grans línies de recerca, la patologia infecciosa, les neurociències, la medicina de l'esport i l'anàlisi de serveis sanitaris. El centre es va reinventar per ampliar els seus horitzons amb l'arribada de professionals d'àmbits com la farmacologia, la informàtica biomèdica, l'epidemiologia i la salut pública. L'any 2000, a més, es va adscriure a la Universitat Pompeu Fabra, que s'ha convertit en la universitat de referència de la recerca i la docència de l'Hospital del Mar. A partir d'aquest moment, el centre viu un procés de canvi, reorganitzant la recerca en cinc grans programes, oncologia, epidemiologia i salut pública, informàtica biomèdica, neurociències i processos inflamatoris i cardiovascular, i l'any 2013 esdevé institut de recerca sanitària d'àmbit estatal acreditat per l'Instituto de Salud Carlos III del Ministeri de Ciència i Innovació.

 

Una de les constants en aquesta història ha estat el treball per atreure talent i promocionar els joves investigadors. Així, al centre hi treballen cinc investigadors ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats), una figura que busca la contractació de personal científic d'excel·lència, i en els últims cinc anys s'ha col·laborat amb investigadors de 150 països. S'han establert aliances estratègiques amb entitats com la Fundació Pasqual Maragall i s'han impulsat projectes en camps com la millora de la cognició a la síndrome de Down, la primera ocasió a la qual la Unió Europea finança una iniciativa d'aquest tipus, així iniciatives pioneres en el camp de l'oncologia amb la Clínica Universitaria de Navarra i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

 

Una recerca amb una clara vocació femenina. A l'actual Hospital del Mar Research Institute més de la meitat de les investigadores són dones. Entre elles, la Dra. Clara Roy Avenosa, científica pionera en el camp de la microbiologia a Espanya i deixeble destacada d'un dels primers directors del centre, el Dr. Amadeo Foz. La Dra. Roy va introduir a l'Estat l'estudi de les betalactamases, una eina avançada per l'anàlisi i seguiment de la resistència bacteriana als antibiòtics. Una figura que manté la seva vigència i de la qual han pres el relleu les noves generacions d'investigadores.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat