21 de gener de 2004 - Jornades i Cursos
Clínics i patòlegs comparteixen microscopi
Nombrosos facultatius del país i d'arreu d'Europa es reuniran a l'Hospital del Mar els dies 21,22 i 23 de gener en un curs monogràfic teorico-pràctic de Patologia Urològica.Aquest curs té un doble objectiu, d'una banda presentar les novetats i actualitzacions en el diagnòstic de malalties urològiques i d'altra banda crear un espai de discussió entre clínics i patòlegs.
Aquest curs serà impartit conjuntament pels principals experts mundials en la matèria, d'Estats Units i Canadà , entre els que comptarem amb la catalana Esther Oliva del Massachussets General Hospital de Boston, a més dels doctors Dr. A. Gelabert, Cap de Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar, el Dr.J. Lloreta patòleg de l'Hospital del Mar i el Dr. F. Algaba, patòleg de la Fundació Puigvert.
Una de les novetats d'aquest curs seran els canvis en les classificacions de la OMS de les neoplàsies urotelials. D'aquests tumors en trobem entre 12 i 30 per cada 100.000 habitants i són la tercera causa de mort per càncer entre els homes a Espanya. Afecten a ronyó, urèters, pròstata i bufeta urinària. Són aquests últims, els tumors de bufeta urinària, els més freqüents amb diferència i representen més del 90% de la totalitat dels carcinomes urotelials.
L'altre càncer urològic que el curs tractarà extensament és el càncer de pròstata, que segueix als tumors de bufeta urinària en quant a freqüència, però que està experimentant una tendència a l'alça similar a la d'altres països desenvolupats. El curs també tractarà els tumors testiculars, el carcinoma de penis i d'altres lesions tumorals i pseudotumorals urològiques. Les classificacions i els diferents estadiatges del càncer en general, i dels tumors urològics en particular, es tipifiquen i es confirmen als laboratoris d' Anatomia Patològica a través de biòpsies i mostres diverses. Són aquests diagnòstics definitius que emeten els patòlegs i les diferents classificacions d'aquests tumors els que utilitzarà el metge per prendre una decisió terapèutica.
Els tractaments dels tumors urològics en molts casos, per la seva localització, són molt mutilants i suposen una gran afectació de la qualitat de vida dels pacients. És per això que l'actualització d'aquestes classificacions té tanta rellevància, perquè en determina el tractament i les seves repercussions. Un dels objectius d'aquest curs és unir esforços per perfeccionar i avançar en els mecanismes de diagnòstic i tractaments més acurats en benefici del malalt. Amb la incorporació addicional dels nous coneixements de biologia molecular es podrà refinar en el procés de comprensió de la malaltia i el seu pronòstic i per tant, obren una porta a la possibilitat d'oferir una terapèutica gairebé "a la carta" per a cada cas, permetent terapèutiques menys agressives.
La neoplàsia de bufeta urinària representa un repte biològic i clínic. És una de les neoplàsies que genera més controvèrsia, tant en les seves diferents etiologies, com pels seus tractaments i detecció precoç. Aquest tumor va íntimament lligat amb el tabaquisme i a l'exposició d'agents químics d'ús industrial, com per exemple l'anilina. L'augment del tabaquisme entre la població femenina els últims anys ha fet augmentar notablement els casos de tumors de bufeta entre les dones i per extensió n'ha augmentat els casos totals. Així la relació home:dona inicial a Espanya era de 7:1 casos, però es possible que amb aquests canvis en els hàbits, les xifres s'aproximen més a la proporció 3:1 d'altres països desenvolupats. És per això que és tan important la validació dels nous criteris de classificació per part de l'OMS d'aquests tumors, que es presentarà durant el curs.
La validació d'aquests nous criteris s'han realitzat a partir dels resultats d'un dels més grans estudis, epidemiològic i multicèntric, de càncer de bufeta urinària existents, projecte EPICURO, en el que hi han intervingut hospitals de Catalunya, Astúries, Canàries i Elx i que ha avaluat 1200 casos de tumors primaris de bufeta urinària. Els primers resultats anatomopatològics d'aquest estudi pioner, subvencionat pel Nacional Institute of Health dels Estats Units, es presentaran en aquest curs monogràfic. D'igual manera succeeix amb el càncer de Pròstata. Gràcies a la millora constant de les tècniques de laboratori cada cop és possible detectar tumors en una fase més inicial i amb un menor tamany de la mostra a analitzar (biòpsies d'agulla), per tant s'han d'acurar al màxim els criteris sobre els que es basaran les decisions terapèutiques que poden ser molt radicals.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat