Notícies

Notícies corresponents a la categoria "Notes de Premsa"

  • 27 de març de 2025 - Notes de Premsa

    Descobreixen noves vies perquè els medicaments puguin actuar sobre les cèl·lules

    Es tracta de noves portes a les proteïnes de la membrana cel·lular, fins ara desconegudes, sobre les que poden actuar medicaments desenvolupats a laboratori per a modificar la funció de les cèl·lules. El descobriment s'ha assolit gràcies a simulacions per ordinador amb un nivell de detall no aconseguit fins al moment. Els resultats estan disponibles en línia perquè es puguin fer servir en el desenvolupament de nous medicaments específics per a un gran nombre de patologies. Per arribar-hi, han col·laborat centres de recerca de tretze països. L'estudi el publica la revista Nature Communications.

    més informació

  • 24 de març de 2025 - Notes de Premsa

    Nova eina per potenciar els efectes de la immunoteràpia en càncer

    Es tracta de la modificació genètica de les cèl·lules Natural Killers (NK), limfòcits que formen part del sistema immunitari, perquè retinguin la seva capacitat d'eliminar les cèl·lules tumorals en tumors sòlids. Alguns tipus de tumor secreten dues molècules, TGF-β i Activina A, que suprimeixen la capacitat de les cèl·lules NK d'atacar-los. Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra han desenvolupat una nova eina que permet modificar les cèl·lules NK per fer-les immunes a aquesta defensa del tumor.

    més informació

  • 13 de març de 2025 - Notes de Premsa

    Mostren la relació entre la microbiota intestinal, la immunoglobulina A i l’eficàcia de les vacunes

    Un estudi encapçalat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar ha establert la importància de la immunoglobulina A, un anticòs que forma part del sistema immunitari, en la generació de resposta a les vacunes contra la pneumònia. Els investigadors han comprovat com la falta d'aquest anticòs provoca una proliferació de la microbiota intestinal que produeix una resposta excessiva i continuada del sistema immunitari, que queda esgotat i no és capaç de respondre de forma eficaç davant les vacunes. El treball, que publica la revista Science Advances, obre la porta a estudiar la possibilitat d'administrar teràpia amb immunoglobulines de forma precoç per a evitar aquest procés i evitar potencials infeccions perilloses, també a persones de col·lectius de risc sense immunodeficiència diagnosticada.

    més informació

  • 6 de març de 2025 - Notes de Premsa

    Observen per primera vegada les possibles bases de la intel·ligència humana

    Un estudi liderat pel Dr. Rodrigo Quian Quiroga ha pogut demostrar com les neurones del cervell humà s'organitzen per a generar memòries i establir relats. El treball el publica la revista Cell Reports. Per primera vegada s'ha pogut comprovar que les neurones, al contrari del que es creia fins ara, generen registres individuals per als conceptes que aprenem, independentment del context en el qual entrem en contacte amb ells. Això permet als humans, a diferència d'altres animals, establir relacions superiors i més abstractes, el que estableix les bases de la intel·ligència humana.

    més informació

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2025 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat