Notícies corresponents a la categoria "Notes de Premsa"
27 de març de 2025 - Notes de Premsa
Es tracta de noves portes a les proteïnes de la membrana cel·lular, fins ara desconegudes, sobre les que poden actuar medicaments desenvolupats a laboratori per a modificar la funció de les cèl·lules. El descobriment s'ha assolit gràcies a simulacions per ordinador amb un nivell de detall no aconseguit fins al moment. Els resultats estan disponibles en línia perquè es puguin fer servir en el desenvolupament de nous medicaments específics per a un gran nombre de patologies. Per arribar-hi, han col·laborat centres de recerca de tretze països. L'estudi el publica la revista Nature Communications.
24 de març de 2025 - Notes de Premsa
Es tracta de la modificació genètica de les cèl·lules Natural Killers (NK), limfòcits que formen part del sistema immunitari, perquè retinguin la seva capacitat d'eliminar les cèl·lules tumorals en tumors sòlids. Alguns tipus de tumor secreten dues molècules, TGF-β i Activina A, que suprimeixen la capacitat de les cèl·lules NK d'atacar-los. Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra han desenvolupat una nova eina que permet modificar les cèl·lules NK per fer-les immunes a aquesta defensa del tumor.
13 de març de 2025 - Notes de Premsa
Un estudi encapçalat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar ha establert la importància de la immunoglobulina A, un anticòs que forma part del sistema immunitari, en la generació de resposta a les vacunes contra la pneumònia. Els investigadors han comprovat com la falta d'aquest anticòs provoca una proliferació de la microbiota intestinal que produeix una resposta excessiva i continuada del sistema immunitari, que queda esgotat i no és capaç de respondre de forma eficaç davant les vacunes. El treball, que publica la revista Science Advances, obre la porta a estudiar la possibilitat d'administrar teràpia amb immunoglobulines de forma precoç per a evitar aquest procés i evitar potencials infeccions perilloses, també a persones de col·lectius de risc sense immunodeficiència diagnosticada.
6 de març de 2025 - Notes de Premsa
Un estudi liderat pel Dr. Rodrigo Quian Quiroga ha pogut demostrar com les neurones del cervell humà s'organitzen per a generar memòries i establir relats. El treball el publica la revista Cell Reports. Per primera vegada s'ha pogut comprovar que les neurones, al contrari del que es creia fins ara, generen registres individuals per als conceptes que aprenem, independentment del context en el qual entrem en contacte amb ells. Això permet als humans, a diferència d'altres animals, establir relacions superiors i més abstractes, el que estableix les bases de la intel·ligència humana.
26 de febrer de 2025 - Notes de Premsa
Les persones que prenen antidepressius mostren un increment de pes més elevat que les que no en prenen, segons un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar que ha analitzat dades de participants en l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) durant més de sis anys. L'increment se situa al voltant del 2% de pes en totes aquelles persones que van prendre aquest tipus de tractament en algun moment durant l'estudi. Aquestes dades porten l'equip responsable del treball a alertar que el tractament de la depressió ha de tenir en compte altres possibilitats més enllà de l'abordatge farmacològic.
20 de febrer de 2025 - Notes de Premsa
Identifiquen marcadors predictors de la resposta al tractament amb immunoteràpia gràcies a un estudi amb dades de més de 700 pacients procedents de sis cohorts diferents, que publica Nature Communications. Es tracta d'un treball d'alta rellevància, que impacta en el maneig dels pacients amb càncer de bufeta. L'ús d'eines d'aprenentatge automàtic ha permès identificar les variables clau per a l'èxit del tractament amb immunoteràpia. Aquesta metodologia innovadora ha permès identificar quins subtipus de tumor responen millor al tractament amb immunoteràpia.
13 de febrer de 2025 - Notes de Premsa
En concret, per cada any d'increment de la diferència entre l'edat cronològica, la que correspon per la data de naixement, i l'edat biològica, la que tenim pels nostres hàbits de vida i l'exposició a agents externs, creix un 6,6% el risc de desenvolupar càncer després de patir qualsevol classe d'ictus. És la primera vegada que s'estableix de forma clara la relació entre l'edat biològica i el risc de càncer en aquests pacients. L'edat biològica es pot modificar canviant els hàbits de vida, fet que pot permetre reduir les possibilitats de patir un càncer després de superar l'ictus.
6 de febrer de 2025 - Notes de Premsa
El Micro Immune Response On chip (MIRO) permet replicar els tumors i el seu entorn, per conèixer la seva resposta als tractaments. El dispositiu, que ja s'ha provat amb èxit en mostres de càncer de mama, pot ser clau per desenvolupar nous tractaments i determinar quina és la teràpia més adequada per a cada pacient de manera personalitzada. El treball, publica Nature Communications, és fruit de la col·laboració entre l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar.
23 de gener de 2025 - Notes de Premsa
Segons un estudi multicèntric publicat pel Journal of Hospital Infection, en el qual han participat dotze hospitals de tot l'Estat. Els pacients ingressats per una infecció urinària relacionada amb l'atenció sanitària provocada per un bacteri resistent als antibiòtics necessiten estar més temps ingressats. Tres dies més de mitjana que aquells casos provocats per bacteris que sí responen al tractament. Els autors alerten de l'elevat nombre de casos provocats per bacteris resistents, fet que obliga a extremar les precaucions a l'ús dels antibiòtics.
16 de gener de 2025 - Notes de Premsa
Ho valida un estudi del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar, en col·laboració amb l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat, que publica la revista Clinical Social Work Journal. El treball ha analitzat durant dos anys el treball de tres equips dedicats al seguiment de persones amb comportament d'acumulació a L'Hospitalet i Barcelona. Tots tres representen diferents aproximacions a aquesta situació. L'únic abordatge amb una taxa d'èxit destacada és la de l'equip especialitzat en aquests casos, formats per professionals de diferents especialitats i liderat per una treballadora social.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2025 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat