Notícies

20 de febrer de 2025 - Notes de Premsa

L’anàlisi massiva de dades permet avançar en la comprensió de com funciona la immunoteràpia

L’anàlisi massiva de dades permet avançar en la comprensió de com funciona la immunoteràpia

Identifiquen marcadors predictors de la resposta al tractament amb immunoteràpia gràcies a un estudi amb dades de més de 700 pacients procedents de sis cohorts diferents, que publica Nature Communications. 

Es tracta d'un treball d'alta rellevància, que impacta en el maneig dels pacients amb càncer de bufeta. L'ús d'eines d'aprenentatge automàtic ha permès identificar les variables clau per a l'èxit del tractament amb immunoteràpia.

Aquesta metodologia innovadora ha permès identificar quins subtipus de tumor responen millor al tractament amb immunoteràpia.

Què influeix en l'èxit o en el fracàs del tractament amb immunoteràpia en pacients amb càncer de bufeta avançat? Quin és el motiu pel qual només el 20% dels casos de càncer de bufeta avançats responen al tractament amb immunoteràpia? Preguntes que ha intentat respondre un recent estudi liderat pels programes de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) i de Càncer de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra. L'estudi, publicat per Nature Communications, ha estat coordinat per Mar Albà, Júlia Perera i Joaquim Bellmunt. També hi ha participat Robert Castelo, del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la UPF. El treball ha estudiat dades públiques de més de 700 persones amb aquest tipus de càncer de sis cohorts diferents per a analitzar què diferencia a aquelles que responen al tractament de les que no. Els resultats d'aquest estudi, el més important portat a terme fins ara en aquest tipus de càncer, podrien aplicar-se a altres tipus de càncer.

Mar_Alba_Robert_Castelo_Lilian_Marie_Boll_Julia_Perera_Bel_Marta_E_Camarena

D’esquerra a dreta, Mar Albà, Robert Castelo, Lilian Marie Boll, Júlia Perera Bel, Marta E. Camarena

Els resultats del treball ara publicats indiquen que, dels cinc subtipus de tumors en aquest tipus de càncer, el que millor resposta té davant aquest abordatge és el més rar, el subtipus neuronal. La resta presenta una taxa de resposta més baixa. Com explica Lilian Marie Boll, investigadora del GRIB, "el que hem vist és que, en un subgrup de pacients amb càncer de bufeta avançat, els marcadors descrits fins ara funcionen bé per a predir resposta al tractament. A la resta, creiem que la resposta depèn d'altres factors biològics, camp en el qual caldria continuar investigant".

 

Principals tipus de marcadors

El treball ha desenvolupat un algoritme d'aprenentatge automàtic per a predir la resposta al tractament en aquests pacients amb subtipus de tumor diversos. Els marcadors que millor indiquen si el tractament tindrà èxit són la càrrega mutacional tumoral, és a dir, el nombre de mutacions del tumor, les mutacions introduïdes pels enzims de la família APOBEC vinculades amb l'heterogeneïtat tumoral, i l'abundància de macròfags, cèl·lules del sistema immunitari, proinflamatòries. Al mateix temps, han identificat marcadors en el microambient al voltant del tumor que impedeixen que el tractament funcioni. A banda d'aquests marcadors coneguts, el gran nombre de pacients analitzats ha permès identificar un tipus de mutacions rares que podria provocar la presentació de nous fragments de proteïnes a la superfície del tumor, fent-les així visibles al sistema immunitari.

 

"Hem vist que, com ja sabíem, la infiltració de cèl·lules immunitàries en el tumor és important. Però no és l'únic indicador de resposta al tractament, ni ho és per a tots els pacients", apunta la Dra. Júlia Perera Bel, també investigadora del GRIB. De fet, els investigadors han vist que, si divideixen els pacients amb i sense infiltració immunitària, l'algoritme és més precís i prioritza diferents marcadors en cada cas. "L'important del nostre estudi és entendre els mecanismes de resposta dins d'aquests subgrups, enlloc de tractar tot el càncer de bufeta com una unitat", afirma per la seva part Lilian Marie Boll.

 

El Dr. Joaquim Bellmunt, coordinador del Grup de recerca en càncer urològic de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, i del Dana Farber Cancer Institute, assegura que "aquest estudi amplia el coneixement sobre l'heterogeneïtat tumoral, factor limitant en l'eficàcia del tractament amb immunoteràpia. Destaca la importància d'identificar poblacions de cèl·lules immunitàries que faciliten la resposta als tractaments amb immunoteràpia mentre que d'altres tenen un efecte inhibidor".

Joaquim_Bellmunt

El Dr. Joaquim Bellmunt

Els resultats mostren la importància de la relació entre la biologia del tumor i el microambient immunològic que el rodeja amb la resposta al tractament, així com la necessitat de tenir en compte els factors de cada subtipus de tumor a l'hora de seleccionar l'abordatge més convenient. Per aquest motiu és tan important, segons l'equip responsable del treball, disposar de grans quantitats de dades de pacients per a ser capaços de desenvolupar models computacionals predictius que integrin grans quantitats de dades que puguin diferenciar entre subgrups de pacients, avançant així cap a la medicina de precisió.

 

Article de referència

Boll, L.M., Vázquez Montes de Oca, S., Camarena, M.E. et al. Predicting immunotherapy response of advanced bladder cancer through a meta-analysis of six independent cohorts. Nat Commun 16, 1213 (2025). https://www.nature.com/articles/s41467-025-56462-0

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2025 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat