13 de febrer de 2025 - Notes de Premsa
En concret, per cada any d'increment de la diferència entre l'edat cronològica, la que correspon per la data de naixement, i l'edat biològica, la que tenim pels nostres hàbits de vida i l'exposició a agents externs, creix un 6,6% el risc de desenvolupar càncer després de patir qualsevol classe d'ictus. És la primera vegada que s'estableix de forma clara la relació entre l'edat biològica i el risc de càncer en aquests pacients. L'edat biològica es pot modificar canviant els hàbits de vida, fet que pot permetre reduir les possibilitats de patir un càncer després de superar l'ictus.
La nostra edat biològica, diferent de l'edat que tenim per la nostra data de naixement i que es modifica en funció dels nostres hàbits de vida i altres factors externs, té una influència directa en el risc de desenvolupar càncer després de patir qualsevol classe d'ictus. En concret, per cada any d'edat biològica que guanyem respecte de la cronològica, el que es coneix com a acceleració de l'edat biològica, aquest risc s'incrementa un 6,6%, segons un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar que ha publicat Genome Medicine.
D’esquerra a dreta, Joan Jiménez Balado, Ángel Ois, Antoni Suárez Pérez, Jordi Jiménez Conde
"Hem demostrat que els pacients amb una acceleració de l'edat biològica després d'haver patit un ictus tenen més risc de desenvolupar càncer", explica el Dr. Antoni Suárez-Pérez, investigador del Grup de recerca Neurovascular de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i metge del Servei de Neurologia del centre. Per fer-ho, s'han analitzat dades de 648 pacients tractats per qualsevol tipus d'accident cerebrovascular atesos a l'Hospital del Mar entre l'any 2005 i 2014, amb seguiment fins al gener del 2023, dels quals es disposava de dades genètiques a partir d'anàlisis de sang, fet que ha permès determinar la seva edat biològica.
Del total de pacients estudiats, amb una edat mitjana de 73 anys, gairebé el 60% eren homes. Se'ls hi va fer un seguiment de més de vuit anys de mitjana i en 83 casos, prop del 13% del total, van patir algun tipus de càncer. El més habitual, el 41%, van ser els tumors gastrointestinals. El perfil del pacient que va desenvolupar càncer era el d'un home, amb un consum més alt d'alcohol.
Els investigadors van estudiar l'edat biològica amb sis algoritmes bioinformàtics aplicats a mostres de sang dels pacients. Així, van poder determinar que, per cada any de més edat biològica respecte de la cronològica, l'augment del risc de desenvolupar càncer a llarg termini era d'un 6,6%. "L'estudi ha revelat, per primera vegada, que aquesta acceleració de l'edat biològica, segons uns marcadors epigenètics, té una relació directa amb l'increment del risc de desenvolupar càncer a llarg termini després de patir un ictus", assegura el Dr. Suárez-Pérez.
Un dels factors a tenir en compte és que l'acceleració de l'edat biològica és reversible, és a dir, es pot millorar actuant sobre els hàbits de vida i implantant-ne de més saludables, obrint la porta a intervencions per reduir aquest risc. "Controlant els nostres hàbits i l'exposició a factors externs, podem revertir el patró de metilació del nostre genoma que es reflecteix en una major edat biològica, desaccelerant-la", apunta el Dr. Suárez-Pérez, qui afegeix que "d'aquesta manera, indirectament, podríem disminuir el risc de càncer en les persones que han patit un ictus".
Suárez-Pérez A, Macias-Gómez A, Fernández-Pérez I, Vallverdú-Prats M, Cuadrado-Godia E, Giralt-Steinhauer E, Campanale M, Guisado-Alonso D, Rodríguez-Campello A, Jiménez-Balado J, Jiménez-Conde J, Ois A. Epigenetic age and long-term cancer risk following a stroke. Genome Med. 2024 Nov 22;16(1):135. doi: 10.1186/s13073-024-01408-2. PMID: 39578904; PMCID: PMC11583382.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2025 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat