Notícies

30 de març de 2007 - Notes de Premsa

Dormir ens protegeix contra l'ictus?

Dormir ens protegeix contra l'ictus?

Un estudi del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar confirma que els ictus isquèmics són menys freqüents però més severs, mentre dormim

Un equip d'investigadors del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar ha realitzat un estudi que aporta dades significatives sobre el comportament dels ictus durant el dia, és a dir, en relació al als períodes de son-vigilia. Aquest resultats, basats amb una àmplia mostra, han estat publicats en la revista Journal of Neurology.

Alguns grups de recerca en ictus fa temps que intenten establir com es comporten els ictus respecte als períodes de son i vigília. Els resultats, fins ara, havien estat força contradictoris. Aquest estudi, realitzat sobre una mostra de gairebé 1000 individus que han patit un ictus isquèmic, conclou sense cap dubte, que els ictus isquèmics són menys freqüents però més severs, mentre dormim. No només han conclós això, sino que han determinat que hi ha un pic d'ictus després llevar-se (sobre les 10h-11h del matí). Estudis previs havien suggerit que aquest possible pic estava relacionat amb l' hora en què ens llevem, i variava en funció d'aquesta.

 

Aquest estudi però va una mica més lluny i ens dóna més detalls sobre aquestes diferències entre ictus.

 

S'han estudiat les dades de 962 pacients que es van atendre d'un ictus isquèmic a l'Hospital del Mar entre l'any 2003 i 2005. Aquells pacients que no quedava suficientment clara l'hora en que havien patit l'ictus i aquells dels que es va perdre el seguiment després dels 3 mesos havien estat descartats.

 

A Catalunya l'ictus isquèmic afecta a unes 100.000 persones l'any i unes 5.000 moren per aquesta causa. L'ictus és una malaltia cerebrovascular que afecta els vasos sanguinis del cervell. En l'ictus isquèmic un d'aquests vasos es colapsa per un coàgul. La conseqüència és que una àrea del cervell no rep l'oxigen que necessita, quedant danyada reversiblement o irreversible. Des de l' Hospital del Mar es treballa en diversos àmbits per prevenir l'ictus, detectar-ne els factors de risc, disminuir-ne la mortalitat en la població gràcies a una ràpida intervenció i per augmentar la qualitat de vida d'aquells malalts que ja han patit un ictus.

 

Es considera ictus nocturn o del son si en el moment de despertar presenta signes i símptomes d'ictus. Si l'ictus succeeix després de despertar es considera ictus vigil. D'aquests pacients, i gràcies a la completa base de dades epidemiològiques amb la que compta l'equip d'ictus de l'Hospital del Mar, es van recollir dades sobre sexe, edat, Diabetes, colesterol, hipertensió arterial, malalties, obesitat, tractaments previs, hàbits alcohòlic i tabàquic, ictus previs i l'avaluació clínica a l'ingrés, entre d'altres. També s'han tingut en compte el subtipus d'ictus que ha patit el pacient i la presència o no de fibrilació auricular (FA), un tipus d'arritmia relacionada amb l'ictus de causa cardíaca.

 

De forma rellevant, s'ha trobat que la obesitat es relaciona amb els ictus de la son i que, per tant, podria anular l'efecte protector que el dormir pot exercir sobre l'aparició d'un ictus.

 

"Les conclusions són força clares, els ictus durant el son són menys freqüents en general. Quan es donen, afecten més a les dones que als homes, es donen en persones de més edat i són més greus. Es relacionen més amb la obesitat i menys amb la Fibrilació Auricular", ens explica el Dr. Jiménez-Conde. Per contra l'ictus de la vigilia es dóna més en homes, més joves, menys obesos, i tenen més relació amb la Fibrilació auricular.

 

Podem afirmar doncs que dormir, pot ser un factor protector davant d'un ictus i que els factors de risc poden seguir un patró horari. Podem, a més a més, sumar un altre motiu als múltiples de recomanació per controlar el pes i evitar la obesitat. Cal però, seguir investigant donat que encara es desconeix quin és el mecanisme que explica aquestes troballes, si el nombre d'hores de son es relaciona amb l'efecte protector o com les patologies respiratòries relacionades amb la son poden modificar aquests patrons.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat