27 de març de 2020 - Informació general
La seva trajectòria investigadora se centra en l'estudi dels processos de gènesi i renovació de cèl·lules sanguínies i la leucèmia.
Anna Bigas, investigadora de l'CIBER de Càncer (CIBERONC) a l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha estat nomenada nova directora científica del CIBERONC a la Comissió Permanent del CIBER celebrada el passat 26 de març. Anna Bigas pren el relleu de Joaquín Arribas, que ha exercit aquest càrrec des de la creació del CIBERONC el 2016.
La nova directora científica, que ja participava en la coordinació de dos dels programes de CIBERONC, Mecanismes de progressió tumoral i Formació i Mobilitat, és la segona dona al capdavant de la direcció científica d'una de les àrees temàtiques del CIBER després del nomenament de Marina Pollán en el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública. La Dra. Bigas va destacar "el gran potencial científic dels grups que integren CIBERONC per a l'abordatge de grans reptes en oncologia de forma col·laborativa com ja ha demostrat en diferents ocasions. En un moment crític com l'actual, necessitarem encara més unir tots els esforços humans i econòmics possibles per avançar en la lluita contra el càncer. En aquest sentit, CIBERONC pot proporcionar un suport únic i valuós perquè aquest avenç sigui una realitat".
Dra. Anna Bigas, coordinadora del Grup de recerca en cèl·lules mare i càncer de l'IMIM
Anna Bigas, doctora en Biologia Cel·lular per la Universitat de Barcelona, ha dedicat la seva trajectòria investigadora a l'estudi de com es generen i renoven les cèl·lules mare que mantenen els diferents teixits en condicions fisiològiques, processos similars als emprats pels tumors per la seva perpetuació. Els seus treballs se centren especialment en el sistema hematopoètic (mitjançant el qual es generen les cèl·lules de la sang) i en el procés de la leucèmia (leucemogènesi).
En aquest camp, el seu treball com a investigadora postdoctoral al Centre d'Investigació del Càncer Fred Hutchinson de Seattle (1993-1997) va ser pioner a identificar un paper de la via de senyalització Notch en la diferenciació hematopoètica. Ja com a investigadora independent, en l'Institut de Recerca Oncològica (IRO) (1998-2000), l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) (2000-2008) i l'IMIM (2009-), va continuar amb el seu treball per desxifrar els mecanismes moleculars que regulen el compromís, el manteniment, la diferenciació i la transformació oncogènica de les cèl·lules mare, principalment enfocats en el sistema hematopoètic.
A través d'estudis genètics, el seu grup ha demostrat funcions crucials per a les vies de senyalització Notch i Wnt en la generació de cèl·lules mare hematopoètiques en l'embrió de ratolí. Destaca també entre les seves aportacions el descobriment del paper de Notch en la regulació de la mort cel·lular programada en llinatges eritroides (glòbuls vermells). Igualment, és rellevant el seu treball sobre la contribució de Notch i Wnt en la leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T (T-ALL) i limfoma cutani de cèl·lules T (CTCL), o el desenvolupament intestinal i el càncer de còlon. El seu treball científic en col·laboració amb el grup del Dr. Lluís Espinosa va ajudar també a identificar NFkB com a nova diana terapèutica per al tractament del limfoma cutani de cèl·lules T, així com a descobrir noves funcions per a elements específics de NFkB en càncer colorectal i carcinomes escatosos de pell. Aquests estudis han proporcionat informació important sobre com funcionen les cèl·lules leucèmiques i canceroses.
Anna Bigas és membre de la Societat Internacional d'Hematologia Experimental (ISEH), l'Associació Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia (AEHH), l'European Hematology Association (EHA) i l'Associació Espanyola d'Investigació sobre el Càncer (ASEICA). Així mateix, va ser membre designat de l'Agència Espanyola d'Avaluació de la Investigació Científica (ANEP) (2012-2015), i actualment exerceix de revisora del Consell Europeu de Recerca (ERC), del Consell d'Investigació de Finlàndia, i del Consell de Recerca de Lituània. A més, ha estat revisora per al Consell d'Investigació de Noruega, el Medical Research Council (Regne Unit), l'ANR (França) i el Ministeri de Ciència d'Israel. També ha estat escollida membre d'EMBO. Entre els reconeixements a la seva trajectòria investigadora destaquen els premis de la WCR (Worldwide Cancer Research), de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i de la Fundació Marató TV3.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat