28 de maig de 2020 - Informació general
El projecte "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings" va començar al gener 2020 com a suport a les PIMES en l'atenció de la salut mental dels seus treballadors. Ara s'adapta a la pandèmia de la COVID-19 i posa de manifest la seva utilitat en les actuals circumstàncies.
Les repercussions de la pandèmia de la COVID-19 són duradores i de llarg abast per als que treballen a les Petites i Mitjanes Empreses pel que fa a l benestar i la salut mental de les persones i als efectes socials i econòmics.
El projecte a gran escala finançat per la Unió Europea "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings" ("Promoció de la Salut Mental i Intervenció a l'Entorn Laboral") va començar al gener de 2020. L'objectiu del projecte és millorar la salut mental i el benestar en el lloc de treball mitjançant el desenvolupament, l'aplicació i l'avaluació d'una intervenció a diversos nivells dirigida tant als problemes psiquiàtrics estesos (com la depressió o els trastorns d'ansietat) com als aspectes no clínics de la salut mental (com l'estrès, el desgast, el benestar o els símptomes de depressió).
Tenint en compte els efectes a curt i llarg termini de la COVID-19, entre ells l'estrès i l'ansietat del personal, la reducció de la qualitat i potser de la intensitat de l'atenció a les persones amb trastorns mentals, o altres efectes relacionats amb la crisi de la COVID-19, el projecte "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings" esdevé un recurs efectiu que ofereix a les PIMES suport i eines d'intervenció, centrant-se més específicament en alleujar la depressió i l'ansietat del personal.
El Consorci "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings", coordinat per la professora Ella Arensman i la Dra. Birgit Greiner de l'Escola de Salut Pública i la Fundació Nacional per a la Investigació del Suïcidi de la Universitat de Cork, està integrat per 17 membres internacionals, entre ells l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), que és l'únic participant de l'Estat.
"Patirem l'efecte negatiu de l'impacte econòmic de la COVID-19 a les empreses en què treballem, l'efecte del confinament, el dol per la pèrdua d'un ésser estimat i / o la por a tornar a treballar. Per tot això, crec que el projecte és encara més important en el context de la COVID-19, ja que la nostra eina en línia pot ajudar a les PIMES a gestionar millor l'estrès, l'ansietat o la depressió que pot generar la COVID-19 en els seus treballadors, i que s'afegeix als factors estressants ja existents prèviament" explica Benedikt Amann, psiquiatre de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital de la Mar (INAD), investigador de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBERSAM, i responsable del projecte a Espanya.
Imatge de l’equip investigador. D’esquerra a dreta: Bridget Hogg, Victor Pérez, Ana Moreno, Benedikt Amann, Joan Medina.
La professora Arensman afirma: "Tenint en compte els greus efectes de la pandèmia de la COVID-19 a curt i llarg termini, el projecte "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings" és una iniciativa oportuna que, a més, donarà suport i recursos al personal de tots els nivells de les PIMES".
"Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings" dissenyarà intervencions que es dirigiran i oferiran a les PIMES, començant per tres sectors específics: la construcció, l'atenció sanitària i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Les investigacions demostren sistemàticament que les persones d'aquests sectors tenen una salut mental precària i un risc elevat de suïcidi. El projecte reuneix experts en salut mental, prevenció del suïcidi, depressió, estigma, ciència de la implementació, economia de la salut i altres camps interdisciplinaris d'Albània, Alemanya, Austràlia, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Estats Units, Finlàndia, Hongria, Irlanda , Kosovo, Països Baixos i Regne Unit.
Un dels membres de "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings", l'Aliança Europea contra la Depressió, lidera un programa d'autoajuda en línia, l'eina iFightDepression®, que s'ofereix de forma gratuïta a persones amb formes lleus de depressió. El programa s'adreça a adults i joves i consisteix en tallers que se centren en incrementar i estructurar l'activitat diària, identificar i gestionar els patrons de pensament poc útils, supervisar l'estat d'ànim, adoptar patrons de son saludables i mantenir un estil de vida saludable. Com a part de la seva tasca, el projecte té com a objectiu millorar i adaptar aquest programa a les persones en el lloc de treball.
L'Aliança Europea contra la Depressió ha establert l'accés obert al programa per a la fase aguda de la crisi actual per tal de reduir la pressió sobre els sistemes d'atenció sanitària a Europa i més enllà de les seves fronteres. Per obtenir més informació sobre iFightDepression®, consulteu www.ifightdepression.com.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat