10 de juny de 2020 - Informació general
Ha estat dels primers Biobancs de l'Estat a iniciar la recollida de mostres gràcies al seu model innovador que integra el node del Laboratori de Referència de Catalunya.
El MARBiobanc del PSMAR ha recollit fins al moment més de 2000 mostres procedents de 623 pacients amb COVID-19. A més, disposa de mostres de seguiment -obtingudes en diferents moments de l'evolució clínica de la malaltia- del 40% dels casos, unes mostres de difícil obtenció i que obren noves oportunitats per a projectes de recerca vinculats a l'evolució del pacient (pronòstic, biomarcadors d'evolució, seqüeles, etc.). Cal remarcar que totes les mostres s'han recollit seguint estrictament totes les normes ètic-legals que marca la Llei d'Investigació Biomèdica.
El MARBiobanc va ser pioner en la recollida sistemàtica de mostres COVID-19, iniciant-la el dia 1 d'abril, gràcies a l'estreta coordinació amb els serveis clínics de l'Hospital del Mar i a la col·laboració amb el Laboratori de Referència de Catalunya, que és un node integrat al MARBiobanc.
"Volem agrair la implicació que el MARBiobanc ha rebut de tots els professionals que han fet possible la posada en marxa del circuit de recollida en tan poc temps. També s'ha fet un gran esforç per adequar els protocols experimentals i les nostres instal·lacions i equips a un major nivell de bioseguretat. Aquesta col·lecció, que està a disposició de tota la comunitat científica, té un gran valor per dur a terme projectes de recerca en COVID19 i establir col·laboracions que permetin descobrir aspectes relacionats amb la malaltia, la seva prevenció i tractament" explica Montserrat Torà, directora de MARBiobanc.
Les mostres procedeixen de pacients amb diagnòstic de certesa o amb quadre clínic compatible amb COVID-19 en diferents estadis de gravetat i d'evolució de la malaltia, des de malalts lleus fins a malalts greus o ingressats en Unitats de Cures Intensives o que han mort. Les mostres són majoritàriament de sèrum, exsudats nasofaringis, sang o teixits, entre d'altres. Destacar que una part de mostres recollides van ser cedides per a la posada en marxa dels tests massius de PCR que, un cop validats, van servir per incrementar el nombre de proves diagnòstiques en la fase més agressiva de la pandèmia.
El MARBiobanc és, a més, una de les 39 institucions que formen part de la Xarxa Nacional de Biobancos de l'Institut de Salut Carlos III. Actualment, la Xarxa Nacional de Biobancs té a disposició de la recerca 62.000 mostres de COVID-19 procedents de 21.000 pacients per posar-les a disposició dels projectes d'investigació que les necessitin per avançar en el coneixement d'aquesta nova patologia.
La iniciativa de la Xarxa Nacional de Biobancs permet que els projectes sobre el nou virus SARS-CoV-2 disposin d'un catàleg nacional comú de mostres procedents de pacients que hagin patit la malaltia COVID-19. A més, ha aconseguit registrar totes aquestes mostres biològiques humanes en tan sols 5 setmanes, en aquest cas, iniciant la recollida el passat 14 d'abril.
A aquesta iniciativa de la Xarxa Nacional de Biobancs, a més de les 39 institucions que en formen part, s'hi han sumat biobancs col·laboradors, per tal d'incorporar el màxim possible de mostres d'excedents assistencials amb una qualitat homogènia suficient per poder ser emprades en recerca.
"Tot això ha estat possible gràcies a la gran col·laboració i participació dels serveis assistencials i de laboratoris dels hospitals de l'SNS que s'han sumat a aquesta iniciativa, garantint la protecció ètic-legal que brinden els biobancs i la disponibilitat universal de totes aquestes mostres per dur a terme projectes d'investigació finançats i aprovats per un Comitè d'Ètica de la investigació" ressalta Cristina Villena, coordinadora de la Xarxa Nacional de Biobancs. "El paper dels biobancs està sent clau en la investigació sobre la COVID-19" conclou.
Prèviament, el MARBiobanc, com tots els biobancs, va haver d'adequar les seves instal·lacions i equips per poder treballar amb aquest tipus de mostres que requereixen un major nivell de bioseguretat. La col·laboració de la Xarxa Nacional de Biobancs amb l'Associació Espanyola de Bioseguretat (AEBioS) per elaborar unes recomanacions generals sobre com manipular-les i conservar-les ha tingut un gran impacte en els biobancs i en altres àmbits, com els laboratoris d'investigació, fins i tot internacionalment en països de parla hispana.
El MARBiobanc també ha participat en el marc de l'aliança IRISCAT de la direcció General de Recerca i Innovació del departament de Salut (Generalitat de Catalunya) per establir les recomanacions per a la manipulació d'aquestes mostres en els laboratoris de recerca.
MARBiobanc és el biobanc del Parc de Salut Mar. És un establiment de caràcter públic i sense ànim de lucre, que acull vàries col·leccions de mostres biològiques concebudes amb finalitats de recerca biomèdica i organitzades com a una unitat tècnica amb criteris de qualitat, ordre i destí. Forma part de la Xarxa Nacional de Biobancs.
Més informació: https://marbiobanc.imim.es/
La Xarxa Nacional de Biobancs (RNBB) és una iniciativa de l'Institut de Salut Carlos III que dota de valor afegit al conjunt de biobancs espanyols, amb l'objectiu de proporcionar suport d'alt nivell científic, tècnic i tecnològic als projectes d'R + D + i en ciències i tecnologies de la salut, així com fomentar la innovació en tecnologies sanitàries, mitjançant el subministrament de mostres biològiques humanes i dades associades d'excel·lent qualitat.
La RNBB està formada per 39 institucions de tot Espanya, agrupant biobancs hospitalaris, xarxes autonòmiques, biobancs en xarxa, biobancs dels principals Instituts d'Investigació Sanitària i biobancs de centres de recerca i universitats de tot el país. Actualment es coordina des del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES) amb seu a l'Institut de Recerca Sanitària Illes Balears (IdISBa).
Més informació: https://redbiobancos.es/
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat