Notícies

11 de maig de 2007 - Notes de Premsa

Experts internacionals presentaran els últims avenços en el tractament del dolor en càncer en el marc de la Càtedra del Dolor UAB-IMAS-Menarini

Experts internacionals presentaran els últims avenços en el tractament del dolor en càncer en el marc de la Càtedra del Dolor UAB-IMAS-Menarini

Un nou fàrmac s'afegirà en les pròximes setmanes al conjunt d'opioides disponibles per abordar aquesta problemàtica

Destacats experts internacionals s'aplegaran divendres i dissabte a Barcelona per parlar de la situació actual i les perspectives de futur del tractament del dolor oncològic. Aquests experts, juntament amb altres reconeguts especialistes de Catalunya i de la resta de l'Estat, participaran com a professors en el 6è Mòdul presencial del Màster en Fisiopatologia i Tractament del Dolor, organitzat per la Càtedra d'Investigació i Docència en Dolor UAB-IMAS-Menarini, que estarà dedicat en aquesta ocasió al dolor oncològic.

El tractament del dolor és un aspecte importantíssim dins del pla terapèutic del càncer, ja que fins a un 80% dels pacients amb la malaltia en estadis avançats pateix en alguna mesura aquest problema. Durant la reunió s'analitzarà, entre d'altres temes, l'eficàcia de l'estratègia de la rotació de diferents opioides, així com fàrmacs que aviat es comercialitzaran, com és el cas de la hidromorfona, que s'espera que en poques setmanes estigui disponible a l'Estat espanyol.

 

El mòdul, dirigit per la professora Margarita Puig de l'Hospital del Mar de Barcelona i coordinat per Xavier Gómez-Batiste, cap del Servei de Cures Pal·liatives de l'Hospital de Bellvitge, i per Josep Porta, coordinador del Servei de Cures Pal·liatives de l'Institut Català d'Oncologia, se celebrarà divendres 11 de maig i dissabte 12 de maig de 2007 de 9.00 a 19.00 hores a la seu de la Fundació Doctor Robert (Edifici Casa Convalescència de la UAB, Sant Antoni Maria Claret 171).

 

Prestigiosos especialistes internacionals convidats a participar en la Càtedra d'Investigació i Docència en Dolor UAB-IMAS-MENARINI

 

Els experts internacionals convidats seran Suresh K. Reddy, director d'educació del departament de Cures Pal·liatives del M.D. Anderson Cancer Center de Houston, i Carla Ripamonti, de la divisió de Teràpia del Dolor i Cures Pal·liatives de l'Istituto Nazionale Dei Tumori de Milà.

 

Suresh K. Reddy, especialista en anestesiologia i tractament del dolor, es va formar al Gandhi Medical College de Hyderabad (Índia), el Victoria Hospital de Blackpool (Regne Unit), la Universitat de Nova York i la Universitat de Rochester (Nova York). El seu camp de recerca inclou el dolor de càncer cervical, el dolor per càncer pancreàtic i la tolerància opioide. El departament que dirigeix a Houston ha portat a terme importants investigacions, entre d'altres, sobre la rotació d'opioides, una estratègia que ha demostrat que millora l'eficàcia del tractament oncològic fins a un 60%. Reddy parlarà durant les sessions sobre l'ús clínic dels opioides, la rotació d'aquests fàrmacs, i la situació actual i perspectives de futur del tractament del dolor oncològic. Un dels aspectes que més destaca aquest expert és la col·laboració entre diverses disciplines per tractar el pacient en totes les seves vessants i tenir en compte també aspectes psicosocials com el nivell educatiu o els problemes familiars.

 

Carla Ripamonti, llicenciada en medicina i cirurgia per la Universitat de Milà, és especialista en oncologia i farmacologia clínica i ha treballat també pel Michael Sobell House Hospice de Northwood de Londres, el Royal Marsden Hospital de Londres, i l'Edmonton General Hospital de la Universitat d'Alberta (Canadà). És consultora de l'OMS en Cures Pal·liatives i ha destacat pels seus treballs sobre els efectes de la morfina i la metadona i per la seva visió sobre el suïcidi i l'eutanàsia en pacients tractats per equips de cures pal·liatives. En el Màster, Ripamonti parlarà sobre l'ús clínic dels coanalgèsics en el dolor oncològic i sobre la situació actual i perspectives de futur del tractament del dolor oncològic.

 

Catalunya, capdavantera en cures pal·liatives

 

Catalunya ha estat històricament capdavantera en l'implantament de les cures pal·liatives i la seva organització ha servit de model per a sistemes de diferents països. La prevalença del dolor en càncer depèn en gran mesura de l'estadi de la malaltia. Al principi del seu desenvolupament presenten dolor entre un 30 i un 40 per cent dels afectats, però a mesura que la malaltia avança, aquest percentatge puja al 50 per cent i arriba fins al 80 per cent en la fase final de la malaltia.

 

No sempre el dolor està causat pel càncer en si. En un 30 per cent de casos és deguda a d'altres causes, ja sigui com a conseqüència del tractament o relacionat a d'altres processos concomitants. Per les seves característiques, els malalts pediàtrics i els geriàtrics són grups que presenten problemes afegits i requereixen una atenció específica.

 

El tractament adequat del dolor del càncer exigeix valorar específicament els aspectes físics, psicològics i socials de cada cas, i realitzar una avaluació contínua. Actualment, existeix una àmplia disponibilitat de fàrmacs i un bon accés als opioides, que són la base del tractament. Els opioides són habitualment eficaços, per via oral o transdèrmica, sobre el 80-85% dels casos de dolor oncològica.

 

A banda del tractament farmacològic, en el 10% dels malalts calen mesures intervencionistes, com ara bloquejos, catèters, radioteràpia i ús de radioisòtops o la cirurgia ortopèdica. Darrerament s'ha demostrat que les vertebroplàsties (injeccions de ciment acrílic per fixar vèrtebres) poden aportar bones solucions en casos concrets. Durant aquest mòdul del Màster es revisaran tot aquest conjunt de procediments, així com els factors epidemològics i psicosocials que influeixen en la percepció del dolor del càncer, els mecanismes fisiopatològics del dolor oncològic en models animals i la seva correlació clínica, entre d'altres qüestions.

 

En les sessions participaran també com a professors Federico Portabella (cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital de Bellvitge), Joan Serra, (Servei de Radiodiagnòstic de l'Hospital de Bellvitge), Albert Tuca (coordinador de la unitat d'hospitalització de Cures Pal·liatives de l'ICO), Tansy Donovan-Rodríguez (investigador de l'Institut de Neurociències d'Alacant), Alicia Lozano (Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO), Josep Martín (cap del Servei de Medicina Nuclear de Bellvitge), Juan Manuel Núñez-Olarte (coordinador de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital Gregorio Marañón), Antonio Pascual (cap del Servei de Cures Pal·liatives de l'Hospital de Sant Pau), i Josep Planas (cap de Cures Pal·liatives de l'Hospital del Mar).

 

Estructura del Màster

 

El Màster en Fisiopatologia i Tractament del Dolor és la principal activitat docent que desenvolupa la Càtedra d'Investigació i Docència en Dolor UAB-IMAS-MENARINI, dirigida per la professora Margarita Puig. El Màster s'estructura en mòduls independents presencials i a distància (un total de 8), amb assignació de crèdits universitaris i de formació mèdica continuada. L'aprovació de tots els mòduls teòrics, més un període de pràctiques clíniques o de laboratori en centres de reconegut prestigi, juntament amb la realització d'un treball de recerca, permet obtenir el títol de Màster (2 anys) de la UAB. A més, com a extensió del programa de Màster, s'ofereix la possibilitat d'ampliar la formació en investigació (clínica o bàsica) i obtenir el grau de Doctor.

 

ACTE: 6è Mòdul presencial del Màster en Fisiopatologia i Tractament del Dolor · Càtedra d'Investigació i Docència en Dolor UAB-IMAS-Menarini DIA: 11 i 12 de maig

HORA: 09.00 – 19.00 hores

LLOC: Fundació Doctor Robert (Edifici Casa Convalescència de la UAB, Sant Antoni Maria Claret, 171).

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat