Notícies

11 de desembre de 2020 - Notes de Premsa

Només el 7% dels pacients tractats d’un aneurisma cerebral pateixen seqüeles a llarg termini

Només el 7% dels pacients tractats d’un aneurisma cerebral pateixen seqüeles a llarg termini

Article publicat a Neurology

L'estudi més exhaustiu realitzat fins ara al món sobre el pronòstic d'aquesta patologia a curt i llarg termini, revela que a Catalunya el tractament de l'hemorràgia subaracnoidal aneurismàtica aconsegueix xifres molt millors a les reportades en estudis anteriors arreu del món, tant en mortalitat com en les seqüeles que pateixen els pacients. El treball el signen metges de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i el publica la revista Neurology. Es basa en dades de malalts atesos per aquesta patologia al centre barceloní els últims dotze anys. La mortalitat durant l'hospitalització és de menys del 9% i del 29% després de 5 anys. Els pacients supervivents amb seqüeles en el mateix període són només el 7%. L'estudi demostra la importància d'oferir un tractament urgent multidisciplinari a aquests pacients. A Catalunya, el sistema garanteix que sempre hi ha de guàrdia un dels cinc hospitals especialitzats en el tractament d'aquesta patologia.

La revista Neurology acaba de publicar l'estudi més complet i exhaustiu fet al món fins ara sobre la supervivència i les seqüeles que pateixen els pacients afectats per la ruptura d'un aneurisma cerebral, malaltia coneguda com a hemorràgia subaracnoidal. L'han realitzat metges de l'Hospital del Mar (dels serveis de Neurologia, Neurocirurgia, Medicina Intensiva, Neuroradiologia Intervencionista, Radiologia i Anestèsia i Reanimació) i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Els resultats obtinguts posen en relleu que l'estratègia implantada a Catalunya per cobrir l'atenció urgent a aquesta patologia obté resultats comparables als centres més avançats a escala mundial.

Jaume_Roquer_Gloria_Villalba_Leopoldo_Guimaraens

D’esquerra a dreta, el Dr. Jaume Roquer, la Dra. Gloria Villalba i el Dr. Leopoldo Guimaraens

Les dades analitzades pertanyen a 311 pacients amb hemorràgia subaracnoidal aneurismàtica tractats a l'Hospital del Mar en els darrers 12 anys. La mortalitat a curt termini se situa entre el 8,7% una setmana després del tractament, durant el període d'hospitalització, i el 18,4% després de tres mesos. Un any després de l'accident vascular, arriba al 22,9% i cinc anys després, al 29%. En relació amb les seqüeles discapacitants, només un 7% dels pacients supervivents al cap de cinc anys en presentaven. Les morts per aquesta patologia al món se situen, segons diversos estudis, entre l'11 i el 27,5% a l'hospital i per sobre del 30% al cap de tres mesos.

 

Dos tipus d'abordatge

El tractament de l'hemorràgia subaracnoidal és complex i fa necessària la intervenció d'un equip multidisciplinari i altament capacitat. Com explica el Dr. Jaume Roquer, cap del Servei de Neurologia i del Grup de recerca Neurovascular de l'IMIM i autor principal de l'estudi, "el treball en equip amb professionals molt capacitats a la seva àrea i altament especialitzats en el tractament d'aquesta patologia permet obtenir molt bons resultats". En aquest sentit, el treball també ha analitzat els resultats obtinguts en funció del diferent tipus d'abordatge del cas.

Un dels aspectes vitals per al tractament amb èxit de l'aneurisma cerebral és el seu ràpid diagnòstic i tractament. Per aquest motiu, en arribar el pacient a l'hospital, els especialistes en Neuroradiologia Intervencionista localitzen el punt on s'ha produït la lesió i el reparen en el moment, si és possible. La resta de pacients són tractats pels equips de Neurocirurgia.

Aquesta diferència fa que els resultats del tractament endovascular siguin millors, ja que l'accés per via endovascular permet la ràpida reparació de l'aneurisma trencat. Així, el 43,8% d'aquests pacients necessiten ventilació mecànica, davant el 65,2% dels que necessiten tractament per neurocirurgia. A més, la seva estada a l'hospital és dos dies més curta i les seqüeles són més lleus.

En aquest sentit, el Dr. Gerard Conesa, cap del Servei de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar, i la Dra. Glòria Villalba, metgessa adjunta del mateix servei, destaquen que "els pacients destinats a tractament  quirúrgic al nostre centre són els pacients complexos, bé per la forma de l'aneurisma o bé perquè l'acompanya un hematoma que està provocant un estat neurològic molt greu, i s'ha d'operar l'hematoma i l'aneurisma alhora. Així doncs, és comprensible que els resultats del tractament endovascular al nostre entorn, siguin millors". Per la seva banda, el Dr. Leopoldo Guimaraens, cap del Servei de Neuroangiografia Terapèutica del centre, confirma que "l'abordatge endovascular dels aneurismes intracranials dels pacients que tractem té millor pronòstic que l'abordatge quirúrgic. El més important és que al nostre centre disposem de serveis d'altíssima qualitat per a tractar aquesta difícil patologia".

 

El sistema de guàrdia hospitalària

L'hemorràgia subaracnoidal és una patologia relativament poc prevalent però molt greu i d'alta complexitat, que afecta sobretot a persones amb una edat mitjana de 53 anys. L'evolució del pacient depèn de rebre una assistència urgent durant les primeres hores i de fer un seguiment mèdic exhaustiu durant els primers dies, per tal de prevenir, identificar i tractar les greus complicacions que aquests pacients solen presentar. Només alguns centres hospitalaris estan adequadament preparats per tractar-la. A Catalunya, existeix un sistema de guàrdia, pel qual sempre hi ha un centre especialitzat en el seu tractament preparat per rebre els casos. La formen 5 hospitals, entre els quals hi ha l'Hospital del Mar. El Dr. Roquer assegura que "el sistema català garanteix que tots els pacients tinguin accés a un tractament urgent. Les dades del nostre estudi demostren que és un model d'èxit i que funciona".

 

Article de referència

Short- and long-term outcome of patients with aneurysmal subarachnoid hemorrhage. Jaume Roquer, Elisa Cuadrado-Godia, Leopoldo Guimaraens, Gerardo Conesa, Ana Rodríguez-Campello, Jaume Capellades, María P. García-Arnillas, Juan L. Fernández-Candil, Carla Avellaneda-Gómez, Eva Giralt-Steinhauer, Jordi Jiménez-Conde, Carolina Soriano-Tárraga, Gloria Villalba-Martínez, Rosa M. Vivanco-Hidalgo, Elio Vivas, Angel Ois Neurology Sep 2020, 95 (13) e1819-e1829; DOI: 10.1212/WNL.0000000000010618

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat