Notícies

11 de juny de 2007 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar és el primer centre Espanyol en utilitzar una tècnica que millora la detecció del Càncer de Cèrvix

L'Hospital del Mar és el primer centre Espanyol en utilitzar una tècnica que millora la detecció del Càncer de Cèrvix

L'Hospital del Mar aposta clarament per la tecnologia d'aquesta innovadora tècnica anomenada "Citologia en Medi Líquid", que millora l'screening de les lesions precanceroses, enfront de la citologia convencional, i agilitza el procés

Els Serveis d'Anatomia Patològica i de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital del Mar de Barcelona han incorporat recentment en les seves instal.lacions una tecnologia, única a Espanya, amb l'objectiu de realitzar, de manera més ràpida i fiable, citologies ginecològiques. Fa més d'un any que l'Hospital del Mar i els seus centres vinculats, especialment els centres d'atenció primària, ja han incorporat la recollida de mostres en medi líquid. Però no ha estat fins ara que s'ha finalitzat la instal.lació de tota la tecnologia que permet la lectura automatitzada de 300 mostres en 8h, gràcies a la "Citologia en medi líquid Thin Prep Pap Test (TPPT)".

Aquesta tècnica incrementa la fiabilitat diagnòstica de l'screening de la citologia ginecològica en relació a la coneguda tècnica de citologia convencional o de Papanicolau. "Permet, a més a més, preservar part de la mostra per si, en cas de detectar anomalies, calgués repetir proves o fer-ne d'altres, mentre que la citologia estàndar només permet una sola preparació. Això representa una gran avantatge tant pels clínics i els anatomopatòlegs com per a la pacient", ens comenta el Dr. Alameda, responsable d'aquesta tècnica. A més a més, s'ha de tenir en compte que, tot i que la feina dels citotècnics i del patòleg especialista no queda substituïda per l'ordinador, s'eviten possibles errors humans en la recollida i preparació de la mostra i, sobretot, evita la superposició de cèl.lules en la preparació, que molts cops impideix que es puguin visualitzar correctament aquelles que han de ser analitzades.

 

El càncer de cèrvix és un dels tumors ginecològics més freqüents. El Virus del Papiloma Humà està implicat com a factor de risc en el desenvolupament d'aquest càncer. Cada any apareixen uns 2.000 nous casos al nostre país. En tot el món podem parlar de prop de 500.000 nous casos anuals, el 75% dels quals es troben en païssos desenvolupats. La citologia permet detectar lesions precanceroses.

 

Com funciona?

Aquesta innovadora tècnica utilitza un medi líquid (anomenat "PreservCyt") que permet conservar la mostra, en bones condicions, a temperatura ambient, almenys durant sis setmanes. Aquests tubs, en els quals el ginecòleg recull la mostra, s'introdueixen, en safates de 80 unitats, en una màquina que procesa les mostres una a una. Utilitza filtres de policarbonat que separen els grups de cèl.lules de la mostra, dissolen el moc, i permeten la captació de les cèl.lules sota control per ordinador. L'aparell recull les cèl.lules i les aplica a pressió contra el portaobjectes com si fos una cerbatana. El resultat és un cercle de 20 mm. de diàmetre amb cèl.lules distribuïdes a l'atzar, en una única capa, i ben conservades. Aquest procés el realitza la màquina, sense precisar supervisió, i s'obtenen els portaobjectes ordenats i col.locats per tenyir, preservant-se, al mateix temps, la resta de la mostra de cada pacient per posteriors proves, si cal. Aquestes preparacions estan totes estandarditzades i realitzades en les mateixes condicions, i no depenen de la mà que realitza l'extensió de la mostra al portaobjectes. Aquests portaobjectes s'introdueixen en un ordinador (TPPT Imager System) que escull les preparacions que li semblen "anormals", segons les instruccions que li han introduït prèviament. Quan hi ha irregularitats en el DNA dels nuclis cel.lulars, aquests es tenyeix més intensament. Aquests camps més intensos i, per tant, susceptibles de recollir alguna anomalia, sempre són detectats, revisats i seleccionats entre els 22 camps de cada mostra que l'ordinador escull. L'ordinador en guarda les coordenades exactes, per tal que les mostres pugui ser revisades pel citòleg. Aquest procés s'aplica, simultàniament, a 250 mostres, durant unes 8h, per tant es pot realitzar durant la nit. L'endemà, el citotècnic i el patòleg, poden revisar les preparacions que es mostren com a normals, validant el pre-cribratge que ha realitzat de la màquina, i poden dedicar més temps i de més qualitat a les preparacions que mostren anormalitats.

 

La Citologia en medi líquid TPPT, segons els especialistes, pot substituir, en un futur proper, la citologia tradicional.

 

Segons l'equip del doctor Alameda, això proporciona tota una sèrie d'avantatges respecte la citologia tradicional: en primer lloc, es poden obtenir més unitats representatives i, per tant, la probabilitat d'observar cèl.lules anormals és més elevada. En segon lloc, l'òptima preservació cel.lular que garantitza el medi líquid "PreservCyt", permet que es puguin utilitzar pràcticament totes les cèl.lules que conté la preparació, la qual cosa facilita la ràpida identificació de les cèl.lules patològiques o dubtoses, disminuint el temps de diagnòstic. En tercer lloc, el mètode preserva adequadament els organismes infecciosos. Per últim, i no menys important, en una mateixa mostra es pot realitzar més d'una prova, disminuint, així també, a la llarga, el temps d'screening. En tenir cèl.lules en suspensió, la tècnica permetrà la realització d'estudis moleculars, per exemple en el cas del VPH. A més, ens explica el Dr. Alameda, " aquest sistema pren les mateixes decisions a les 8 del matí que a les 8 del vespre i no es fatiga, com pot succeir amb l'ull humà. Tot i així no el substitueix. La màquina fa un pre-cribratge però no diagnostica, això ho segueix fent l'especialista".

 

En resum, els Serveis d'Anatomia Patològica i de Ginecologia i Obstetricia de l'Hospital del Mar no en tenen cap dubte: aquesta tècnica permet millorar la capacitat quantitativa dels cribratges ginecològics i, alhora, augmentar la detecció de patologia, dedicar més temps a les preparacions patològiques o dubtoses, millorant-ne també la qualitat del diagnòstic del càncer de cèrvix. De moment, aquesta tècnica s'aplicarà a la citologia ginecològica, però en un futur proper podrà utilitzar-se per a altres tipus de diagnòstics asistits per ordinador.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat