4 de març de 2021 - Informació general
Dia Mundial de l’Obesitat 2021
La primera onada de la pandèmia, va obligar a replantejar l'abordatge de la malaltia per assegurar l'atenció als pacients en ple procés postoperatori i evitar la pèrdua d'adherència al tractament de pèrdua de pes en aquells que es trobaven en fase inicial.
L'esclat de la pandèmia de la COVID-19 va marcar un punt d'inflexió en la forma d'atendre els pacients amb obesitat greu. Els professionals de la Unitat Funcional d'Obesitat Greu i Cirurgia Bariàtrica de l'Hospital del Mar es van haver de reconvertir per atendre els malalts afectats pel SARS-CoV-2, fet que va obligar a realitzar una transformació integral per donar resposta a les noves necessitats assistencials. En aquell moment, la capacitat d'innovació i les noves tecnologies van ser de gran utilitat per trobar solucions que van permetre mantenir una atenció de qualitat al pacient de la unitat.
Membres de l’equip de la Unitat Funcional d'Obesitat Greu i Cirurgia Bariàtrica
L'objectiu principal era que el pacient mantingués la confiança en l'equip en tot moment. Per aquest motiu, es va emfatitzar que el suport multidisciplinari de la unitat estava disponible sempre, amb la creació d'una pàgina web pròpia, la utilització d'eines de telemedicina i la possibilitat de contactar amb la infermera gestora de casos per rebre consells sobre la dieta i la suplementació, exercicis a casa o consultoria, en qualsevol moment.
En els casos dels pacients postoperats de cirurgia bariàtrica, es va potenciar complir el programa de seguiment acordat de forma no presencial, garantint l'adequada accessibilitat a l'equip de la unitat. I en els pacients en fase inicial de tractament, en el procés de reeducació dels hàbits alimentaris i d'estil de vida, es va intentar limitar l'impacte de la demora de l'atenció assistencial, que es va traduir en més estrès, ansietat i frustració en un entorn de confinament, pèrdua de feina i impossibilitat de realitzar activitat física. Una tempesta perfecta, acompanyada per un accés ininterromput al menjar i la manca d'activitat. Tot plegat va afectar la preparació necessària per afrontar amb èxit la cirurgia bariàtrica.
Malgrat tots els esforços, s'ha constatat que part dels pacients han fet passes enrere en el seu procés o s'han estancat. Un cop superat el confinament, la unitat ha reiniciat el programa de cirurgia bariàtrica, garantint la seguretat dels pacients i s'han reinstaurat les visites presencials quan la situació pandèmica ho ha fet possible. Tot l'equip ha lluitat per donar suport als pacients que pateixen obesitat greu en aquesta difícil situació, especialment dura si considerem que el factor associat a major gravetat de la infecció COVID és l'obesitat.
Paral·lelament, es continua treballant per combatre l'obesitat, una epidèmia que provoca que la meitat de la població adulta de l'Estat ja pateixi sobrepès. D'aquests, un de cada quatre és obès o obesa. Entre els infants, prop del 40% dels nens i nenes d'entre 3 i 8 anys té sobrepès o obesitat.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat