Notícies

16 de juny de 2021 - Informació general

S’inicia la recerca europea sobre la radioteràpia per a les arrítmies cardíaques

S’inicia la recerca europea sobre la radioteràpia per a les arrítmies cardíaques

El 15 i 16 de juny, el consorci STOPSTORM, coordinat pel UMC Utrecht i en el que hi participen l'IMIM i l'Hospital del Mar,  s'ha reunit virtualment per analitzar els primers avenços del projecte. El projecte, que va començar oficialment l'1 de maig, començarà a investigar l'ús de la radioteràpia en el tractament de les arrítmies cardíaques. Els pacients que pateixen taquicàrdia ventricular (fibril·lació dels ventricles) solen ser tractats amb medicació i/o amb la implantació d'un ICD, un desfibril·lador que corregeix la freqüència cardíaca ràpida amb una descàrrega elèctrica. En els casos d'arrítmies persistents que no responen adequadament al tractament habitual, els pacients es poden sotmetre a una ablació amb catèter, un procediment invasiu.

L'objectiu del consorci, format per 31 socis de 8 països europeus, és investigar l'opció de radioteràpia-ablació per al 30 %-50 % de pacients amb uns símptomes que persisteixen després de l'ablació amb catèter. El tractament, que també s'utilitza en oncologia pulmonar, consisteix en una alta dosi de radiació administrada en una sola sessió.

El Dr. Julio Martí, metge adjunt de Cardiologia de l'Hospital del Mar i investigador del Grup de recerca biomèdica en malalties del cor de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i el Dr. Manuel Algara, cap de servei d'Oncologia radioteràpica del mateix hospital i investigador del Grup de recerca d'Oncologia radioteràpica de l'IMIM, expliquen que "és un estudi de magnitud europea per estudiar el benefici i seguretat de la radioteràpia en el tractament de taquicàrdia ventricular inaccessible a l'accés convencional amb catèter".

L'objectiu principal del consorci STOPSTORM és crear una cohort europea de validació per determinar l'eficàcia i la seguretat en una àmplia població de pacients amb taquicàrdia ventricular. La informació també ajuda a saber quina dosi ha d'administrar-se i com. El centre d'experts Harteraad connecta, capacita i representa els pacients en el projecte.

STOPSTORM és un projecte de recerca europeu finançat amb una subvenció d'Horitzó Europa 2020 de 7,1 milions d'euros.

Per obtenir més informació, visiteu http://www.stopstorm.eu/ i seguiu-nos a Twitter (@stopstormEU) i LinkedIn.

Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en virtut de l'acord de subvenció núm. 945119.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat