Notícies

29 de juny de 2021 - Notes de Premsa

La realitat virtual arriba a les sales d’hemodiàlisi

La realitat virtual arriba a les sales d’hemodiàlisi

L'equip del Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar, en col·laboració amb l'empresa Psious, ha posat en marxa una prova pilot sobre la utilització d'aquesta tècnica en pacients que s'han de sotmetre a diàlisi. Els resultats demostren una important reducció del dolor durant el procediment de connexió als equips de diàlisi. També de l'ansietat que pateixen en els moments previs a rebre la punxada. Els pacients, acompanyats per una terapeuta, veuen imatges del fons del mar mentre les infermeres procedeixen a realitzar el procediment. La prova pilot s'ampliarà per obtenir-ne més dades i poder implantar aquesta tècnica.

Sotmetre's a diàlisi pot resultar una experiència angoixant per als pacients. Es tracta de persones amb una malaltia renal que fa necessària la utilització d'un equip extern per a substituir o complementar els seus ronyons malalts, fet que els obliga a dirigir-se de forma regular a un centre d'hemodiàlisi. Allà, els connecten a les màquines, utilitzant diversos accessos vasculars. Això obliga a passar, cada vegada, per un procés en el qual les infermeres especialitzades els han de punxar per reproduir el circuit que, de forma natural, porta la sang als ronyons per al seu filtratge.

Per fer que aquesta experiència sigui menys angoixant, l'equip del Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar ha posat en marxa una prova pilot d'utilització de la realitat virtual en pacients que s'han de sotmetre a aquest procediment. El seu objectiu ha estat analitzar l'efecte d'aquesta tècnica de relaxació sobre la percepció del dolor i l'ansietat davant la punció de l'accés vascular en aquest tipus de pacient. Els resultats, segons la investigadora i psicòloga experta en cures pal·liatives i membre del Grup de recerca en Nefropaties de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, Marta Argilés-Huguet, mostren "una reducció significativa amb relació al dolor i a l'ansietat en els pacients als quals s'ha aplicat la realitat virtual en el moment de la punció".

 

Imatges del fons del mar

La prova s'ha fet amb 25 pacients, amb una mitjana d'edat de prop de 70 anys. Se'ls va proposar posar-se unes ulleres de realitat virtual, facilitades per l'empresa Psious, amb les quals podien veure dos vídeos d'imatges del fons del mar. En un d'ells podien caçar peixos, amb l'objectiu de distreure'ls, mentre que l'altre només tenia com a objectiu relaxar-los. En total, es van realitzar 69 sessions, amb bons resultats.

Així, el dolor dels pacients va baixar en un punt (sobre cinc) entre l'inici i el final del procediment de canalització de l'accés vascular, segons les puntuacions atorgades per ells mateixos, gràcies a les ulleres de realitat virtual. En el cas de l'ansietat, va caure prop d'un punt, mentre que altres paràmetres, com la tensió arterial i la freqüència cardíaca també milloraven. La responsable d'infermeria del Servei de Nefrologia, Eva Barbero, apunta que "el pacient arriba a la sessió de diàlisi i no sap si la infermera canalitzarà fàcilment les agulles. Això li transmet ansietat i, a la vegada, dolor, ja que se'ls hi han de punxar dues agulles cada vegada que tenen una sessió, tot i que el procediment es fa amb anestèsics".

Les infermeres del servei també fan una valoració molt positiva de l'experiència. "Les infermeres consideren majoritàriament que la realitat virtual és un bon instrument per fer servir a nefrologia, i que incorporar-la a la pràctica diària pot suposar un benefici tant per al pacient com per a les professionals", comenta Marta Argilés-Huguet. El 78% de les infermeres participants en la prova considera que la realitat virtual ajuda als pacients a suportar el moment de la canalització de les agulles. A la vegada, admeten que també redueix l'ansietat i dolor dels malalts durant el procediment i els ajuda a elles a poder-lo realitzar d'una forma més tranquil·la, permetent-les prendre decisions amb més llibertat sobre la canalització de les agulles.

La Dra. Marta Crespo, cap del Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar, destaca el fet que "amb el pas del temps, hem anat incorporant millores en l'eficàcia del tractament, però ara, a més, considerem que hi ha recursos que poden permetre millorar l'experiència del pacient i reduir la seva angoixa, centrant-nos en ells, oferint-los una atenció integral". Per la seva banda, el Dr. Higini Cao, metge adjunt del servei, apunta que "no hem d'acceptar en cap cas el dolor com si fos un element consubstancial a l'hemodiàlisi. Cal valorar totes les eines, tant farmacològiques com no farmacològiques, per anul·lar-lo o reduir-lo". Els impulsors del projecte plantegen ara una ampliació de la prova pilot per extreure'n més conclusions i analitzar la possibilitat d'implantar la realitat virtual com una tècnica habitual a les sales d'hemodiàlisi de l'Hospital del Mar. La prova pilot ha estat acceptada com a comunicació oral al congrés de la Sociedad Española de Nefrología, que se celebrarà el pròxim mes d'octubre.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat