Notícies

1 de juliol de 2021 - Informació general

L’Hospital del Mar realitza les primeres intervencions amb radioteràpia intraoperatòria per a metàstasis al cervell

L’Hospital del Mar realitza les primeres intervencions amb radioteràpia intraoperatòria per a metàstasis al cervell

Ho fa en el marc d'un assaig clínic sobre la dosi adequada de radiació per a tractar aquestes lesions. El centre és el tercer de l'Estat que disposa de l'equipament per a realitzar aquestes intervencions, que permeten estalviar al pacient el tractament posterior de radioteràpia.

L'Hospital del Mar és el tercer centre de l'Estat i el segon de Catalunya que incorpora la radioteràpia intraoperatòria per al tractament de metàstasis al cervell. Es tracta d'un abordatge que permet realitzar el tractament de radioteràpia al pacient dins el quiròfan, durant la intervenció d'extracció de la lesió tumoral. Aquest fet estalvia al malalt les sessions diàries de radioteràpia convencional després de la cirurgia.

"La radioteràpia intraoperatòria és una alternativa a la radioteràpia convencional", apunta la Dra. Gloria Villalba, coordinadora del Servei de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar. "La radioteràpia intraoperatòria té els següents avantatges, comoditat per al pacient, ja que s'obviarà anar a l'hospital a realitzar les sessions de radioteràpia convencional, i, en cas d'existir una complicació postoperatòria, no es retarda l'inici de la radioteràpia. A més, des d'un punt de vista tècnic facilita la distribució homogènia de la dosi de radioteràpia".

 

Assaig clínic

El primer cas a l'Hospital del Mar es va realitzar el passat 19 de maig i forma part d'un assaig clínic per avaluar la dosi òptima per al tractament d'aquestes lesions. En ell, s'administraran als pacients una única dosi de 20 Gy, directament a la zona de la lesió una vegada retirat el tumor. "Un dels avantatges d'administrar la radioteràpia a l'acte quirúrgica és que la dosi s'administra al llit quirúrgic de forma exclusiva, amb la qual cosa disminueix la dosi de radiació als òrgans de risc i a la resta del cervell", comenta la Dra. Palmira Foro, cap de secció de Radioteràpia Externa del Servei d'Oncologia Radioteràpica.

L'aplicació de la radioteràpia es fa amb l'equip INTRABEAM de ZEISS, que ja s'utilitza per tractar amb la mateixa tècnica el càncer de mama. La seva utilització allarga una mica el temps de la cirurgia, però, a la vegada, presenta un baix risc de toxicitat i permet concloure el tractament directament al quiròfan i evitar qualsevol retard que pugui provocar el postoperatori. En cas que aquest abordatge no tingui èxit, el pacient encara pot rebre radioteràpia externa.

De moment, aquesta tècnica està reservada per a pacients amb metàstasis cerebrals úniques, situades lluny de zones de risc del cervell i que no hagin rebut radioteràpia prèvia.

En aquest projecte participen els serveis de Neurocirurgia i d'Oncologia Radioteràpica, així com els d'Oncologia Mèdica i Radiologia. També els de Patologia i Neurologia, així com infermeria, neuropsicòlegs, que avaluen l'estat del pacient abans i després de la intervenció per descartar qualsevol afectació cognitiva, i físics, encarregats del càlcul de la dosi necessària en funció de les dimensions del tumor.

Els altres dos centres de l'Estat que ofereixen aquesta tècnica són l'Hospital Universitario Reina Sofía de Còrdoba i l'Institut Català d'Oncologia.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat