6 d'agost de 2021 - Notes de Premsa
L'equip liderat per les doctores Edurne Arriola i Beatriz Bellosillo rebrà una beca de l'empresa Thermo Fisher Scientific per a la seva recerca sobre l'aplicació de la biòpsia líquida en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita metastàtic. El seu objectiu és determinar nous biomarcadors per al tractament i el pronòstic en pacients amb aquest tipus de tumor. També es buscaran possibles noves dianes terapèutiques. Aquest innovador projecte és un dels quatre seleccionats a tot el món per ser impulsats dins el programa Oncomine Clinical Research Grant, i analitzarà dades de 300 pacients amb aquesta patologia.
Un projecte de l'Hospital del Mar per determinar nous marcadors pronòstics i predictius de benefici del tractament en càncer de pulmó de cèl·lules petites metastàtic, utilitzant tècniques d'anàlisi genòmica, ha rebut una beca de 200.000 dòlars del programa Oncomine Clinical Research Grant, impulsat per la multinacional biotecnològica amb seu als Estats Units Thermo Fisher Scientific per donar suport a investigacions que permetin avançar en el camp del perfil molecular dels pacients, amb l'objectiu de millorar els resultats clínics. La iniciativa la lideren la Dra. Edurne Arriola, cap de secció de càncer de pulmó del Servei d'Oncologia Mèdica i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), i la Dra. Beatriz Bellosillo, responsable del Laboratori de Biologia Molecular del Servei de Patologia i també investigadora de l'IMIM.
La Dra. Edurne Arriola i la Dra. Beatriz Bellosillo
Per portar a terme el projecte, s'analitzaran mostres de 300 pacients amb aquesta patologia, recollides durant els darrers 10 anys. La recerca se centrarà a avaluar la capacitat de la tècnica de la biòpsia líquida, que permet detectar ADN de les cèl·lules tumorals a la sang, per a fer el seguiment de la malaltia i la seva evolució, així com detectar potencials biomarcadors de benefici dels tractaments que se'ls hi apliquen o predictors del seu pronòstic a llarg termini, a través del monitoratge de les mostres. A més de l'estudi de les alteracions estructurals dels gens (mutacions, amplificacions, delecions) s'avaluarà l'estat de metilació dels gens, la modificació de la seva estructura sense modificar la seva seqüència bàsica per part de factors externs, per aprofundir en el coneixement de la biologia del càncer de pulmó de cèl·lula petita. "Es tracta d'un estudi innovador, en el qual analitzarem noves estratègies terapèutiques a partir de l'estudi de les alteracions genètiques i de la metilació dels gens de les cèl·lules tumorals en el càncer de pulmó de cèl·lules petites metastàtic", apunta la Dra. Arriola.
En aquest sentit, com explica la Dra. Bellosillo, "utilitzarem els equips del Laboratori de Biologia Molecular per identificar els perfils mutacionals en biòpsia líquida i en teixit, i, a partir d'aquí, correlacionar-lo amb la resposta clínica. La majoria d'aquests pacients han fet tractaments molt homogenis, per la qual cosa, la nostra intenció és identificar biomarcadors de resposta o potencials dianes per a nous tractaments". Fins ara, s'havien estudiat altres vies relacionades amb l'anàlisi genètica d'aquests pacients, sense èxit.
El 15% dels pacients amb càncer de pulmó presenten càncer de cèl·lula petita amb metàstasis. En aquests casos, la supervivència al cap de cinc anys és molt baixa, inferior al 5%."Per això és tan important buscar noves aproximacions a la malaltia", assegura la Dra. Arriola. En aquests moments, els tractaments passen per la quimioteràpia i la immunoteràpia, tot i que aquest abordatge només es pot oferir, de moment, en el nostre país, en el marc d'assajos clínics. En aquest sentit "tenim una cohort de pacients tractats amb immunoteràpia", apunta aquesta especialista en càncer de pulmó, "en els quals podrem veure si aquests perfils genòmics o de metilació que busquem a l'estudi poden orientar-nos cap a quin tractament pot ser més adequat per a cada pacient, personalitzar-lo i afinar els factors pronòstics".
L'atenció personalitzada del pacient oncològic a l'Hospital del Mar es fa a través d'un treball pioner i de referència en unitats funcionals multidisciplinàries específiques per cada tipus de tumor. Les unitats, formades per professionals especialitzats de referència en cada càncer, ofereixen les millors opcions terapèutiques en un model de decisió compartida amb el pacient. Infermeres gestores guien als pacients al llarg del procés diagnòstic i terapèutic. Aquesta assistència de qualitat es combina amb una recerca capdavantera en càncer a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i amb un ampli programa d'assajos clínics. Les línies de recerca s'orienten a avançar en la immunoteràpia i en la biòpsia líquida, en la cerca de biomarcadors i noves dianes terapèutiques, i a desenvolupar noves estratègies de cirurgia i radioteràpia per millorar l'eficàcia i la qualitat de vida dels pacients. Aquesta recerca genera quasi 200 articles a revistes científiques cada any, dos de cada tres en revistes de màxim impacte. Aquesta assistència i recerca d'avantguarda fonamenten una docència d'excel·lència en el Campus Hospital del Mar.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat