Notícies

14 de febrer de 2022 - Notes de Premsa

Més del 50% de les persones amb epilèpsia resistent al tractament pateixen també depressió o ansietat

Més del 50% de les persones amb epilèpsia resistent al tractament pateixen també depressió o ansietat

A més, el 71% d'ells asseguren tenir una mala qualitat de vida per culpa de les crisis epilèptiques, segons un estudi realitzat per la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar. Les dones presenten nivells més elevats de depressió i ansietat, així com pitjor qualitat de vida, que els homes. Els resultats obtinguts obren la porta a avaluar un abordatge d'aquests factors com a desencadenants de les crisis epilèptiques. Es tracta de l'estudi més ampli realitzat fins ara analitzant les comorbiditats psiquiàtriques de pacients amb aquest tipus de patologia. El publica la revista Frontiers in Neurology.

Les persones diagnosticades amb epilèpsia resistent al tractament farmacològic presenten alts nivells de depressió i ansietat, així com una mala qualitat de vida, segons un estudi de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar que ha publicat la revista Frontiers in Neurology. De fet, la meitat d'aquests pacients pateixen depressió i ansietat i més del 70% asseguren tenir una mala qualitat de vida. Aquest fet obre la porta a avaluar un abordatge global dels malalts, tenint en compte els aspectes psiquiàtrics de la seva patologia per mirar de controlar les crisis epilèptiques.

Equip_Unitat_Epilèpsia

Membres de la Unitat d’Epilèpsia

El Dr. Rodrigo Rocamora, autor principal del treball, cap de la Unitat d'Epilèpsia i coordinador del Grup de Recerca en Epilèpsia de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), destaca la importància del treball, un dels més importants fets mai en aquest àmbit, tenint en compte les comorbiditats psiquiàtriques de les persones afectades per l'epilèpsia resistent al tractament. Com apunta el Dr. Rocamora, cal tenir en compte que "l'epilèpsia no només són crisis, sinó que és una alteració molt més global del cervell i de la seva manifestació en els pacients. No s'acaba amb les crisis, és una malaltia que dura tota la vida".

 

Analitzats mig miler de pacients

L'estudi ha analitzat prop de 500 pacients (493) ingressats a l'Hospital del Mar amb diagnòstic d'epilèpsia resistent al tractament farmacològic entre els anys 2013 i 2021, per identificar l'origen de les crisis epilèptiques o la possibilitat d'un abordatge quirúrgic. Més del 71% van assegurar tenir una mala qualitat de vida, mentre que la meitat presentaven símptomes diagnòstics de depressió i el 53% d'ansietat. Els resultats es van obtenir a partir de la realització de diferents tests a les persones que van passar pel centre per aquesta patologia. Segons explica el Dr. Rocamora, això "demostra que l'epilèpsia, més enllà de les crisis, és una malaltia que afecta múltiples nivells de la vida, i un dels més importants són les alteracions psiquiàtriques i l'afectació a la qualitat de vida". Cal tenir en compte que només un de cada tres malalts presentava un diagnòstic previ de trastorn psiquiàtric.

Un altre dels resultats destacats del treball és que les dones presentaven nivells més alts de depressió i ansietat, així com una pitjor qualitat de vida que els homes. A més, l'estudi ratifica que aquests símptomes es produeixen en tots els tipus d'epilèpsia i no només en l'epilèpsia del lòbul temporal com es creia prèviament. Finalment, es demostra que l'ansietat patològica és tant prevalent com la depressió i que, generalment, hi van associades. També es van estudiar els pacients amb crisis psicògenes, semblants a les crisis epilèptiques, però provocades per un trastorn psiquiàtric. Aquests tenien pitjors registres en tots tres aspectes. No obstant això, aquells que més pateixen aquests trastorns són els que combinen epilèpsia amb crisis psicògenes, arribant a patir depressió i ansietat en quatre de cada cinc malalts.

Els autors del treball indiquen que els problemes associats a l'epilèpsia acostumen a estar infradiagnosticats en aquests pacients i que ser-ne conscient pot ajudar a establir una relació més empàtica entre l'equip de sanitaris i els malalts i millorar així la seva comprensió del diagnòstic i dels desafiaments per tractar la malaltia en tota la seva dimensió.

Aquest fet és vital a l'hora d'abordar les crisis en pacients que no responen als tractaments farmacològics habituals, ja que l'estrès és un dels més importants desencadenants de crisis. En aquest sentit, controlar-lo pot ajudar a reduir-les. Per aquest motiu, "l'estudi obre la possibilitat d'avaluar mètodes, els quals, amb tècniques de reducció d'estrès, puguin controlar aquest tipus de símptomes i potencialment també reduir la freqüència de crisis", explica el Dr. Rocamora. Per aquest motiu, un abordatge comú amb els serveis de Psiquiatria que explori com controlar l'estrès dels pacients i les seves comorbiditats psiquiàtriques pot resultar de vital importància per millorar la qualitat de vida dels pacients.

 

Article de referència

Rocamora R, Chavarría B, Pérez E, Pérez-Enríquez C, Barguilla A, Panadés-de Oliveira L, Principe A, Zucca R. Mood Disturbances, Anxiety, and Impact on Quality of Life in Patients Admitted to Epilepsy Monitoring Units. Front Neurol. 2021 Oct 28;12:761239. doi: 10.3389/fneur.2021.761239. PMID: 34777230; PMCID: PMC8584435.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat