25 de febrer de 2022 - Notes de Premsa
Aquest projecte d'humanització de l'assistència sanitària ofereix als pacients la possibilitat de traslladar a la seva llar el sistema de perfusió d'immunoteràpia, evitant desplaçaments innecessaris. El projecte està orientat a pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites (CPNCP o càncer de pulmó no microcític, CPNM) en estadi III que no han progressat després de quimiorradioteràpia concomitant.
L'Hospital del Mar, amb la col·laboració d'AstraZeneca, ha posat en marxa una iniciativa pionera per a portar els tractaments amb immunoteràpia al domicili dels pacients amb càncer de pulmó. Així, aquest projecte d'humanització de l'assistència sanitària ofereix als pacients la possibilitat de traslladar a la seva llar el sistema de perfusió d'immunoteràpia, evitant desplaçaments innecessaris i altres barreres físiques. La iniciativa està especialment pensada per a pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites (CPNCP o càncer de pulmó no microcític, CPNM) en estadi III que no han progressat després de quimiorradioteràpia concomitant. Els primers pacients s'estan beneficiant de la iniciativa des de fa unes setmanes.
Membres de l’equip del projecte. D'esquerra a dreta, Laura Sanahuja, Edurne Arriola, Adrià Rossell
La impulsora del projecte, la Dra. Edurne Arriola, cap de secció de càncer de pulmó del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar, ha explicat que la iniciativa forma part de la política d'humanització de l'atenció mèdica que es porta a terme al centre. "La humanització de l'atenció als pacients amb aquest tipus de càncer significa que siguem capaços d'adaptar els processos al pacient en comptes del pacient als processos, tant diagnòstics com terapèutics. És a dir, que podem salvar barreres com les dificultats físiques a les quals s'enfronten persones amb aquest tipus de càncer, així com la dificultat per a poder estar acompanyats per familiars que treballen en els horaris de visita mèdica", apunta la Dra. Arriola.
L'aplicació del tractament en el domicili del pacient es fa amb totes les garanties de seguretat, després de seleccionar aquells perfils idonis i procedir a realitzar les primeres sessions d'administració del medicament en el mateix hospital. Es concreten amb ells les cites per a la visita en el domicili, que porta a terme personal d'infermeria, després de revisar la pauta amb el metge o metgessa responsable. Es fa un control telefònic posterior i es té el suport de l'equip d'Hospitalització a Domicili de l'Hospital del Mar per atendre qualsevol incidència o consulta.
L’infermer Adrià Rossell amb un pacient
D'aquesta manera, com explica Dolores Zafra, infermera del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar, "també reduïm la concentració de persones a les sales d'espera d'oncologia". Zafra afegeix que el temps que passen els pacients als hospitals pot perllongar-se més del previst. "A l'hospital pot diferir l'hora prevista de consulta i el moment real de la visita, per la qual cosa, a vegades les esperes es fan llargues", detalla.
Adrià Rossell, infermer d'atenció domiciliària participant en el projecte, recorda que "encara que la situació de la pandèmia ha millorat, hem d'evitar, especialment en pacients amb patologies respiratòries, els desplaçaments a l'hospital, ja que, encara que es prenguin les màximes mesures de seguretat, no deixen de ser un possible focus d'infeccions".
Aquesta iniciativa pionera és un projecte pilot que avaluarà l'experiència dels pacients. "Per ara hems calculat que prop de vint pacients es podran beneficiar d'aquest tipus d'atenció sanitària en el primer any, encara que hem plantejat la possibilitat d'expandir-lo en funció dels resultats que obtinguem", detalla la Dra. Arriola, que afegeix que "el nostre objectiu no és només oferir els millors tractaments, sinó assolir la millor qualitat assistencial possible i oferir al pacient les majors comoditats dins del procés oncològic".
El càncer a l'Hospital del Mar s'aborda des de la utilització de les eines diagnòstiques necessàries per aconseguir un diagnòstic de precisió que faci possible planificar i oferir als pacients, opcions terapèutiques personalitzades i individualitzades segons les circumstàncies de cadascun d'ells. Al mateix temps s'ha fet una aposta per un model assistencial centrat en el pacient a través d'un treball pioner i de referència en unitats funcionals multidisciplinàries específiques per cada tipus de tumor. Les unitats, formades per professionals especialitzats de referència en cada càncer, ofereixen les millors opcions terapèutiques en un model de decisió compartida amb el pacient. Infermeres gestores guien als pacients al llarg del procés diagnòstic i terapèutic. Aquesta assistència de qualitat es combina amb una recerca capdavantera en càncer a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i amb un ampli programa d'assajos clínics. Les línies de recerca s'orienten a avançar en la immunoteràpia i en la biòpsia líquida, en la cerca de biomarcadors i noves dianes terapèutiques, i a desenvolupar noves estratègies de cirurgia i radioteràpia per millorar l'eficàcia i la qualitat de vida dels pacients. Aquesta recerca genera quasi 200 articles a revistes científiques cada any, dos de cada tres en revistes de màxim impacte. Aquesta assistència i recerca d'avantguarda fonamenten una docència d'excel·lència en el Campus Hospital del Mar.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat