29 d'agost de 2007 - Notes de Premsa
A l'Hospital del Mar, pacients, familiars i especialistes treballaran en xarxa a través d'internet per millorar la qualitat de vida dels malalts
- Més del 2% del pressupost total del nostre Sistema de Salut es destina, només, a la Insuficiència Cardíaca.
- El 70% d'aquesta despesa està relacionada amb l'hospitalització del pacient.
- En absència d' una atenció intensiva, el 45% dels pacients moren en el curs de l'any posterior al seu ingrés
- El control dels pacients en Programes o Unitats d'Insuficiència Cardíaca millora l'evolució dels malalts amb aquesta malaltia
- L'Hospital del Mar introduirà la figura del "pacient expert" en el context de la insuficiència cardíaca
La Unitat d'Insuficiència Cardíaca del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, coordinada pel doctor Josep Comín Colet, impulsa un nou Programa d'Acció i d'Intervenció Assistencial, amb una nova pàgina web (www.hospitaldelmar.cat/insuficiencia-cardiaca/), en el marc de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca d'aquest mateix hospital, amb l'objectiu d'augmentar la qualitat de vida dels malalts. Aquesta Unitat d'Insuficiència Cardíaca, considerada una de les Unitats d'aquestes característiques de referència a Espanya i a Europa, millora el diagnòstic i el tractament de tots els pacients amb Insuficiència Cardíaca, reduint el número d'ingressos i de reingressos. Es fonamenta en la idònia comunicació entre l'Hospital i l'Atenció Primària en el marc d' un programa conjunt de gestió d' aquesta malaltia (Programa d' Insuficiència Cardíaca Mar-Litoral). Per tal d'assolir un elevat nivell d'eficiència i d'eficàcia, la Unitat realitza la seva intervenció a dos nivells: nivell intrahospitalari, en el marc de l'Hospital del Mar, i extrahospitalari, en el marc dels serveis d'Atenció Primària, existint doncs, una actuació conjunta que engloba el territori sanitari Hospital del Mar-Servei d'Atenció Primària (SAP) Litoral de Barcelona (districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí). Els eixos vertebradors d'aquesta Unitat el constitueixen els pacients, especialment la figura del "pacient expert", els familiars, els cardiòlegs, les infermeres especialistes d'Insuficiència Cardíaca i els professionals d'Atenció Primària. En aquest context, la nova pàgina web esdevé un instrument d'informació, formació i comunicació entre tots ells, promovent una dinàmica de relació en xarxa per tal de millorar la qualitat de vida i l'evolució dels pacients amb aquesta malaltia.
El Programa d' Insuficiència Cardíaca es constitueix a partir de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca, centrada en el Servei de Cardiologia de l' Hospital del Mar i en els dispositius específics per a la gestió d' aquesta malaltia a nivell de l'Atenció Primària. L'estructura multidisciplinar es fonamenta en la participació, a més a més de cardiòlegs i infermeres altament especialitzades en la insuficiència cardíaca, de fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, metges rehabilitadors, neuropsicòlegs, farmacèutics, treballadors socials, geriatres, equips de cures pal·liatives, metges de família, infermeres d'Atenció Primària, infermeres gestores de casos i d'enllaç.
Les Unitats d'Insuficiència Cardíaca han demostrat que són estructures assistencials capaces de reduir la mortalitat, l'hospitalització i de millorar la qualitat de vida dels pacients.
La Insuficiència Cardíaca és una malaltia molt limitant per als pacients que la pateixen. Sovint, són pacients grans que s'ofeguen en el moment de realitzar activitats ordinàries que, en condicions normals, no els haurien de limitar, com per exemple vestir-se, dutxar-se o inclús menjar. A més a més de la greu afectació que aquesta malaltia té sobre la qualitat de vida dels pacients, cal afegir la seva influència negativa sobre la supervivència i la molt freqüent necessitat d'hospitalització, cosa que converteix la insuficiència cardíaca en un veritable problema de salut pública. Les dades epidemiològiques demostren que és la primera causa d'ingrés hospitalari en pacients majors de 65 anys, i que presenta una letalitat superior a la majoria dels càncers més freqüents. De fet, segons el Dr. Josep Comín, "recents estudis demostren que més d' un 5% de la població adulta corre el risc de patir Insuficiència Cardíaca, i que aquestes xifres es multiplicaran en els pròxims anys degut a l'envelliment de la nostra població, convertint-se, així, en el que alguns experts han anomenat la "Epidèmia del Segle XXI". La taxa d'ingrés per aquesta malaltia ja ha augmentat en els últims anys. Aquests fets mostren com la Insuficiència Cardíaca es pot convertir en una autèntica amenaça pel nostre sistema de salut. Per tal de fer front a aquests problemes, es va crear l'any 2000 a l'Hospital del Mar una innovadora Unitat d'Insuficiència Cardíaca que, ara, després d'haver obtingut uns resultats molt favorables i tractar gairebé 400 casos/any, es vol ampliar i potenciar treballant conjuntament amb els serveis d'Atenció Primària del seu territori. De fet, actualment, aquesta Unitat està considerada com una de les Unitats d'Insuficiència Cardíaca de referència d'Espanya i d'Europa. "L'atenció multidisciplinària d'aquests pacients amb equips formats per cardiòlegs, infermeres, infermeres i metges d'Atenció Primària, etc., millora la seva qualitat de vida", cita el doctor Josep Comín.
En consonància amb altres estudis internacionals, un estudi pilot dut a terme per la Unitat d' Insuficiència Cardíaca de l'Hospital del Mar va demostrar que la gestió dels pacients en aquestes estructures assistencials és capaç de reduir la mortalitat i l'hospitalització, millorar la qualitat de vida, i obtenir una taxa d'ús de fàrmacs molt eficient. D'aquesta experiència es desprèn, doncs, que cal potenciar aquest model d'intervenció assistencial tal i com recomanen les societats científiques com la European Society of Cardiology. Segons els responsables, és molt important que existeixi una veritable coordinació entre l'Hospital i els Serveis d'Atenció Primària. En aquest punt, cal destacar la importància del Servei d'Infermeria que desenvolupa un paper central, coordinant el procés de connexió entre la Unitat d' Insuficiència Cardíaca i la resta de professionals del Programa d' Insuficiència Cardíaca a nivell d' Atenció Primària i també educant el pacient, els familiars i els cuidadors en la millora del compliment del tractament i el coneixement de la malaltia, elements que han demostrat ser factors determinants d' una bona evolució dels pacients.
La Unitat d'Insuficiència Cardíaca es configura, així, com una eina excel.lent per modificar hàbits com el tabac, l'alcohol, la dieta, l'estrés o l'exercici físic i per gestionar la malaltia amb un alt nivell tecnològic.
L'eficàcia de la Unitat en el marc del Programa d' Insuficiència Cardíaca es comprova quan, per exemple, s'aconsegueix canviar els hàbits i els estils de vida dels pacients en els següents paràmetres: es millora la dieta, disminuint la quantitat de sal, líquids i greixos, es controla més bé el pes dels pacients, el consum de tabac, l'estrés i, en definitiva, es millora la comunicació i la formació, amb l'objectiu, per exemple, d'obtenir un control correcte sobre els fàrmacs o sobre la necessitat de realitzar exercici físic continu i moderat.
A més a més d'educadors, especialistes i terapeutes, "pacients experts" en la seva pròpia malaltia s'encarreguen de formar a altres pacients. Així doncs, és des de la pròpia experiència i vivències que s'educa a altres pacients i familiars en el control de la malaltia, la detecció de signes d'alarma i la modificació d'hàbits.
Aquestes mesures, centrades en els Serveis d'Infermeria, precisen, de forma indispensable, d'una intervenció d' alta tecnologia per part de cardiòlegs especialitzats en insuficiència cardíaca que seran els responsables de què el pacient rebi des dels tractaments més bàsics (fàrmacs) fins als més complexos (dispositius electrònics implantables, intervencions quirúrgiques o percutànies, indicació de trasplantament cardíac, entre d'altres).
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat