Notícies

11 de maig de 2022 - Notes de Premsa

Els pacients en tractament per trastorn per consum d’opiacis tenen el doble de risc de mort cardiovascular que la població general

Els pacients en tractament per trastorn per consum d’opiacis tenen el doble de risc de mort cardiovascular que la població general

Les persones en tractament per addicció a opiacis de més de 50 anys tenen un perfil metabòlic diferent del de la població general, amb menys colesterol HDL (el colesterol bo) i més triglicèrids, i fumen tabac en molta més quantitat. Aquests factors incrementen el seu risc de patir una malaltia cardiovascular entre dues i tres vegades la població general. Els autors de l'estudi aposten per modificar les guies de seguiment i maneig d'aquests pacients per fer cribratges cardiovasculars i actuacions per prevenir aquest fet. Es tracta d'un dels primers estudis fets al món en aquest col·lectiu. El publica la revista Drug and Alcohol Review.

Les persones que estan en tractament per addicció a opiacis, veuen com el seu risc de morir per una malaltia cardiovascular és el doble o el triple que el de la població general. Una dada que es coneix per primera vegada gràcies a un estudi liderat per metges i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i l'Hospital del Mar, que publica la revista Drug and Alcohol Review.

Gabriel_Vallecillo_Marta_Torrens_Jaume_Marrugat

D’esquerra a dreta, Gabriel Vallecillo, Marta Torrens i Jaume Marrugat

Els autors del treball van comparar les dades del perfil metabòlic i físic d'un centenar de pacients en tractament de llarga durada per trastorn per consum d'opiacis, tots de més de 50 anys, amb les de prop de 500 participants de la cohort poblacional REGICOR (Registre Gironí del Cor). Es van analitzar els seus nivells de colesterol i de triglicèrids, el seu pes i els seus hàbits de vida. Per fer la comparació es va treballar amb dues escales diferents que permeten avaluar el risc cardiovascular. I a totes dues, els investigadors van arribar a conclusions similars. L'increment del risc de morir a deu anys per una malaltia cardiovascular en el grup de persones en tractament de llarga durada per trastorn per consum d'opiacis, és entre dues i tres vegades més alt respecte a la població general.

 

Perfil metabòlic diferent

Els resultats de l'estudi destaquen que el col·lectiu analitzat presenta un perfil metabòlic diferent del de la població general. Així, són menys obesos, només ho eren el 21,2% respecte al 35,2% del grup de control, i pateixen menys hipertensió (el 26,3% davant el 42,1%). També tenen nivells inferiors de colesterol, però, a la vegada, menys colesterol HDL, el considerat com a colesterol bo, i més triglicèrids, el tipus més habitual de greix al cos. Un altre factor de risc a tenir en compte és l'alt grau de tabaquisme, el 96% fumen davant només el 26% de la població general. El treball també destaca el fet que, tot i tenir un índex de massa corporal inferior, tenen el mateix nivell d'obesitat abdominal.

Aquests pacients estan en tractament sobretot per trastorn per ús d'heroïna, tres de cada quatre d'ells en prenien, malgrat que tots consumien a la vegada alguna altra substància d'abús. El Dr. Gabriel Vallecillo, autor del treball, investigador del Grup de recerca en Addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i metge adjunt del Servei de Psiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar, apunta que es tracta d'un col·lectiu de malalts amb unes característiques molt particulars i que fa molts anys que segueixen el tractament indicat per la seva malaltia. "Aquests malalts normalment morien per sobredosis d'heroïna o per malalties com la infecció per hepatitis C o VIH. L'abordatge d'aquests factors ja s'està fent en aquesta població, amb la qual cosa s'està incrementant la seva esperança de vida. Però a cap guia de seguiment d'aquests pacients es recull que se'ls hi faci un cribratge cardiovascular, i creiem que s'hauria de fer així. Sobretot el control de l'increment de pes, que es produeix amb l'inici del tractament i el tabaquisme", destaca.

Les diferències metabòliques que mostren aquestes persones poden tenir l'origen en el tractament que segueixen per la seva malaltia, moltes vegades amb metadona. Però també amb el fet que són malalts que prenen medicació per altres patologies associades, com ara altres trastorns psiquiàtrics. Els autors del treball defensen que cal tenir en compte aquests factors i establir canvis a les guies de seguiment per aquest col·lectiu, fent esment tant al seu perfil metabòlic com al seu consum de tabac.

El Dr. Jaume Marrugat, signant del treball i investigador de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBER en Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) diu que "sabem que la població amb més risc a les escales de risc coronari realment acaben tenint més infarts i altres problemes del cor. No hauríem d'esperar a comprovar que això és així en aquest col·lectiu: cal exercir les mesures preventives que ja han demostrat la seva eficàcia a l'hora de reduir el nombre de complicacions cardíaques en la població general". En aquest sentit, el Dr. Juan Pedro-Botet, cap de secció del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar i també autor de la recerca, apunta "no hem de perdre de vista que l'increment del risc cardiovascular en aquesta població és degut a més del tabaquisme, a la dislipèmia aterogènica o els seus components (colesterol HDL baix i triglicèrids elevats). Per tant, la supressió del tabac i un estil de vida cardiosaludable són les primeres estratègies terapèutiques que cal recomanar".

 

Article de referència

Vallecillo, G., Pedro-Botet, J., Fernandez, S., Román, I., Elosua, R., Camps, A., Torrens, M. and Marrugat, J. (2022), High cardiovascular risk in older patients with opioid use disorder: Differences with the general population. Drug Alcohol Rev.. https://doi.org/10.1111/dar.13449

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat