Notícies

25 de maig de 2022 - Informació general

Els ingressos per patologies no-COVID van caure el 17% durant el primer any de pandèmia

Els ingressos per patologies no-COVID van caure el 17% durant el primer any de pandèmia

Els pacients ingressats per malalties no relacionades amb la COVID-19 ho van fer en una condició més severa, però, tot i això, no es va incrementar la mortalitat respecte als anys anteriors. Ho revela un estudi liderat pel Servei d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar, i publicat pel Journal of Clinical Medicine. Ha analitzat dades de les més de 40.000 hospitalitzacions no programades realitzades al centre entre març del 2018 i febrer del 2021. Les restriccions a la mobilitat i les dificultats per fer el seguiment dels pacients des de l'atenció primària, principals causes d'aquestes dades, segons els autors del treball.

El primer any de la pandèmia de la COVID-19 va tenir un impacte important en els ingressos als centres sanitaris per altres patologies. En el cas de l'Hospital del Mar i de l'Hospital de l'Esperança, tots dos centres del Parc de Salut Mar, el descens a les hospitalitzacions no programades per malalties diferents de la provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 va ser de gairebé el 17% durant els primers dotze mesos de la pandèmia. Com és lògic, aquest descens va ser més acusat durant el període en el qual es van aplicar les mesures de confinament més estrictes (març-maig del 2020), arribant al 20%, i menor quan es van anar aixecant les restriccions, situant-se en el 5% (juny-octubre del 2020). Són dades d'un estudi que publica el Journal of Clinical Medicine, i que ha liderat el Servei d'Epidemiologia i Avaluació del centre, amb la col·laboració dels serveis d'Urgències, de Cardiologia, de Medicina Interna, de Neurologia, d'Endocrinologia i Nutrició i de Pneumologia, així com amb investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i del CIBER.

Alguns dels autors de l’estudi

A més del descens en el nombre d'ingressos, el nivell de severitat dels pacients a l'arribada a l'hospital, va ser més alt. És a dir, el seu estat era més greu. Tot i això, els indicadors de qualitat, com ara la mortalitat durant l'ingrés hospitalari, no van registrar canvis destacats. Com explica la Dra. Laia Domingo, autora principal de l'estudi, membre del Servei d'Epidemiologia i investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar, "tot i que van ingressar menys pacients i en pitjor condició, en els que ho van fer van poder mantenir els estàndards de qualitat assistencial, malgrat incrementar-se les complicacions durant l'ingrés, probablement a causa de la complexitat més important dels pacients". En total, aquest treball ha analitzat dades dels 40.000 pacients ingressats a través del Servei d'Urgències per patologies diferents de la COVID-19 entre març del 2018 i febrer del 2021. D'aquests, uns 12.000 corresponen al període del primer any de pandèmia.

 

Les patologies més afectades

El treball ha analitzat les dades per diferents patologies per veure quines es van veure més afectades. En aquest sentit, el descens va ser més considerable a les del sistema respiratori, en part a causa de les mesures restrictives i de protecció individual aplicades a l'Estat. En el moment de confinament total la caiguda dels ingressos va superar el 30%. Durant el confinament parcial (entre octubre del 2020 i febrer del 2021), va ser del 44% i durant la desescalada, del 13%. La prohibició de desplaçar-se també va tenir efecte sobre el nombre de pacients que van arribar a l'hospital per patologies del sistema múscul-esquelètic (traumatologia), amb una caiguda en els primers mesos del 20%.

En el cas de les malalties del sistema circulatori i del sistema nerviós, el descens també va ser important, de fins al 15%. En relació amb aquesta dada, la Dra. Domingo destaca que es tracta d'un grup de patologies, com els infarts aguts de miocardi o els ictus, que no van desaparèixer amb la pandèmia. "Els pacients van continuar tenint aquestes patologies, però no van arribar als centres sanitaris. Això és un fet que ens preocupa molt", afegeix. Les reticències de la població a anar als centres hospitalaris i la disminució de l'activitat a l'atenció primària expliquen en part aquestes dades.

D'altra banda, un fet destacable és que en les malalties metabòliques, com ara la diabetis, es va produir un increment dels ingressos en acabar la primera onada de la pandèmia de fins al 30%, mentre que durant els primers mesos, les xifres d'ingressos s'havien mantingut dins els paràmetres habituals. Això apunta, segons els autors del treball, a una falta de control i seguiment d'aquests pacients que va comportar que el seu estat es descompensés, fent necessari ingressar a l'hospital. Per aquest motiu, destaquen la importància de la tasca de l'atenció primària en aquests perfils de malalts. El seu paper en l'àmbit de la prevenció és vital per controlar el seu estat i evitar la necessitat de l'ingrés hospitalari o, en cas de produir-se, que ho facin en un estat no tant greu.

En aquest sentit, la Dra. Isabel Cirera, signant del treball i cap del Servei d'Urgències, apunta que "la disminució de patologia no COVID-19 durant la primera onada va ajudar de forma indirecta a descongestionar els serveis d'Urgències i adaptar pràcticament la totalitat de l'assistència a la patologia COVID". El descens es va deure a dos factors, la disminució d'ingressos per afeccions conseqüència de la baixada de l'activitat i la interacció de les persones, com és el cas dels processos respiratoris o dels accidents, i el descens de les consultes de patologies que, probablement, es van veure agreujades per la falta de control o per l'evolució natural de la mateixa malaltia, sense que els pacients consultessin per la por a contagiar-se durant la visita al centre sanitari. Aquesta situació ja no es dona a les onades successives, segons la Dra. Cirera, que explica que "els serveis d'Urgències han hagut d'adaptar espais i circuits per atendre simultàniament a pacients amb COVID i sense COVID".

 

Article de referència

Domingo, L.; Comas, M.; Jansana, A.; Louro, J.; Tizón-Marcos, H.; Cos, M.L.; Roquer, J.; Chillarón, J.J.; Cirera, I.; Pascual-Guàrdia, S.; Sala, M.; Castells, X. Impact of COVID-19 on Hospital Admissions and Healthcare Quality Indicators in Non-COVID Patients: A Retrospective Study of the First COVID-19 Year in a University Hospital in Spain. J. Clin. Med. 202211, 1752. https://doi.org/10.3390/jcm11071752

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat