Notícies

1 de juliol de 2022 - Notes de Premsa

Dues de cada tres dones prefereixen controlar elles mateixes la compressió de la mama durant les mamografies

Dues de cada tres dones prefereixen controlar elles mateixes la compressió de la mama durant les mamografies

Dos estudis de l'Hospital del Mar demostren que aquest sistema és el preferit per les dones. Els hi genera menys incomoditat i, a la vegada, permet obtenir uns resultats igual de bons que amb la tecnologia habitual. A la vegada, s'ha comprovat que la dosi de radiació necessària per obtenir la mamografia és menor. Els estudis s'han publicat a la revista European Radiology. L'Hospital del Mar disposa d'aquesta tecnologia des de l'any 2017. Va ser el primer centre públic de l'Estat a utilitzar-la amb les seves pacients per al diagnòstic del càncer de mama.

Permetre a les dones tenir el control de la compressió a la fase final de les mamografies els hi genera menys incomoditat sense afectar la qualitat de la prova. Així ho han demostrat dos estudis liderats per metges i metgesses de l'Hospital del Mar, que ha publicat la revista European Radiology, i que mostren que utilitzar equips que permeten participar a les dones en el procés de la prova és útil i pot facilitar i incrementar la participació en els programes de cribratge de càncer de mama. En els treballs hi han col·laborat els serveis de Radiologia i d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar.

Jose_Maria_Maiques_Belen_Ejarque_Erika_Arenas_Rodrigo_Alcantara_Xavier_Castells_Francesc_Macia

D’esquerra a dreta, José Maria Maiques, Belén Ejarque, Natalia Arenas, Rodrigo Alcántara, Xavier Castells i Francesc Macià

De fet, dues de cada tres participants en els estudis prefereixen emprar l'equip que els hi permet controlar, en part, la pressió que el mamògraf realitza sobre el pit. En total, hi han col·laborat gairebé 450 dones procedents del programa de cribratge de càncer de mama, amb edats entre els 50 i els 69 anys. Cadascuna d'elles va fer servir l'equip amb control de la compressió en un pit i l'equip sense aquesta característica a l'altre. Els resultats de les proves i les enquestes realitzades demostren un alt grau de satisfacció, fins al punt que, quan controlaven la pressió elles mateixes, n'exercien més. A la vegada, disminuïa el gruix de la mama, un factor important a l'hora de detectar possibles lesions, i es reduïa la dosis de radiació rebuda.

Tot plegat, sense afectar la qualitat de la imatge obtinguda, garantint la qualitat del programa de cribratge. "La compressió mamària afavoreix la disminució de la dosi, la millor visualització dels teixits i el diagnòstic, assolint menys falsos negatius", explica la Dra. Natalia Arenas, metgessa adjunta del Servei de Radiologia i autora principal del treball. En relació amb el dolor percebut, una mica més de la meitat de les participants, el 51%, asseguraven haver-ne tingut menys quan controlaven la compressió. Un factor rellevant, ja que, segons el Dr. Alcántara, metge responsable de la secció de Radiologia de Mama del Servei de Radiologia de l'Hospital del Mar i signant de l'estudi, "en l'àmbit clínic és un dels factors que més ansietat generen a les dones que participen en el programa de cribratge de càncer de mama o a l'activitat assistencial. El primer és la detecció del càncer, però també ho són la compressió mamària, el dolor i la sensació patida. Molt poques dones tenen la sensació que la mamografia és una cosa anodina per a elles".

Mamografia

Una pacient durant una mamografia amb l’equip on pot controlar la compressió

Es tracta d'un estudi aleatoritzat en què la mateixa dona és el seu control i en què tant el pit on s'aplica la compressió controlada per ella mateixa com l'ordre d'aplicació és aleatori, explica la Dra. Margarita Posso, signant del treball i metgessa adjunta del Servei d'Epidemiologia i Avaluació. A més, "la qualitat de la mamografia no surt perjudicada, segons hem avaluat perquè som pioners a Catalunya en el desenvolupament d'un sistema internacional que permet avaluar la seva qualitat tècnica", apunta la Dra. Posso.

 

Ajudar a incrementar la participació en el cribratge de càncer de mama

El 68% de les dones que van participar en l'estudi van assegurar que recomanarien el sistema de control de la compressió a altres dones. Un factor que destaca Belén Ejarque, tècnica del programa de cribratge de càncer de mama de l'Hospital del Mar i signant de l'estudi. "Tothom coneix a algú que ha tingut una mala experiència amb la mamografia. Quan les dones se les fan per primera vegada, venen amb recança, però els avenços en la tecnologia han permès millorar molt aquest aspecte", apunta. En aquest sentit, disposar d'aquesta eina "millora l'experiència de la pacient i pot permetre incrementar la participació en el cribratge sense afectar la qualitat de la imatge obtinguda", explica la Dra. Natalia Arenas.

El coordinador del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama de l'Hospital del Mar, el Dr. Francesc Macià, que també signa l'estudi, celebra que aquests estudis poden tenir un efecte beneficiós sobre el cribratge poblacional. "La compressió assistida pot ser considerada un mètode de compressió potencialment beneficiós per realitzar el cribratge mamogràfic, perquè millora la satisfacció de les dones i manté la qualitat dels paràmetres tècnics", apunta.

L'Hospital del Mar és pioner en la incorporació d'aquesta tècnica, ja que l'any 2017 va ser el primer centre hospitalari públic de l'Estat i un dels primers del món a disposar-ne, amb l'adquisició d'un equip Senographe Pristina de GE Healthcare.

 

Articles de referència

Arenas N, Alcantara R, Posso M, Louro J, Perez-Leon D, Ejarque B, Arranz M, Maiques J, Castells X, Macià F, Román M, Rodríguez-Arana A. Comparison of technical parameters and women's experience between self-compression and standard compression modes in mammography screening: a single-blind randomized clinical trial. Eur Radiol. 2022 May 10. doi: 10.1007/s00330-022-08835-y. Epub ahead of print. PMID: 35536390.

Perez-Leon D, Posso M, Louro J, Ejarque B, Arranz M, Arenas N, Maiques J, Martínez J, Maciá F, Román M, Rodríguez-Arana A, Castells X, Alcántara R. Does the patient-assisted compression mode affect the mammography quality? A within-woman randomized controlled trial. Eur Radiol. 2022 May 10. doi: 10.1007/s00330-022-08834-z. Epub ahead of print. PMID: 35536391.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat