Notícies

1 de juliol de 2022 - Informació general

El Dr. Francisco Álvarez Lerma ja és nou acadèmic de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya

El Dr. Francisco Álvarez Lerma ja és nou acadèmic de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya

El cap de secció emèrit del Servei de Medicina Intensiva va rebre aquest reconeixement a la seva tasca liderant l'estudi de les malalties infeccioses en els pacients crítics el passat 27 de juny.

El Dr. Francisco Álvarez Lerma es va convertir el passat 27 de juny en acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. El cap de secció emèrit del Servei de Medicina Intensiva va accedir a aquest reconeixement a causa de la seva tasca professional en el camp de l'estudi de les malalties infeccioses en els pacients crítics i el seu suport al desenvolupament de la unitat de farmacocinètica i farmacodinàmica a l'Hospital del Mar.

Francisco_Álvarez_Lerma

Imatge de l’acte a la seu de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya

La seva presentació va anar a càrrec del Dr. Santi Grau, Director de l'Àrea del Medicament del centre, que va destacar la seva importància en el desenvolupament dels projectes Zero, reconeguts per l'Agència Espanyola de Medicaments. En aquest sentit, va destacar al Dr. Álvarez Lerma com "una persona amb una formació robusta i treballada a base d'una dedicació i un anhel de superació excepcional".

Santi_Grau

El Dr. Santi Grau

El nou acadèmic va oferir un discurs, 'Prevenció de les infeccions relacionades amb dispositius invasors en pacients ingressats en unitats de crítics. Desenvolupament dels projectes Zero', en el qual va repassar la gènesi i funcionament d'aquesta iniciativa. Una tasca a la qual el Dr. Álvarez Lerma ha destacat al llarg de la seva carrera professional "en tots els seus vessants: diagnòstic, tractament, control i prevenció". Per a fer-ho, ha participat en la definició dels criteris i mètodes per a homogeneïtzar les definicions i protocols diagnòstics, així com en la recerca de noves estratègies terapèutiques per optimitzar l'ús dels antimicrobians en pacients crítics.

Francisco_Álvarez_Lerma

El Dr. Francisco Álvarez Lerma

"Els pacients crítics de les UCI presenten un risc elevat d'adquirir infeccions relacionades amb l'assistència sanitària", va explicar, "especialment aquelles relacionades amb l'ús de dispositius invasors", moltes d'elles "produïdes per bacteris multiresistents, a causa de l'ecosistema que es produeix a les UCI per l'ús elevat d'antimicrobians". L'aplicació a l'Estat de pràctiques clíniques segures en aquest entorn s'ha concretat en quatre projectes, Bacterièmia Zero, Pneumònia Zero, Resistència Zero i Infecció del Tracte Urinari Zero. La seva aplicació correcta una vegada superada la fase més greu de la pandèmia de la COVID-19 passa per "reiniciar immediatament l'aplicació de les recomanacions dels projectes de seguretat a les UCI, apoderar metges, metgesses i infermeres referents dels projectes i recuperar les eines de seguretat emprades prèviament".

Francisco_Álvarez_Lerma

El Dr. Francisco Álvarez Lerma ha desenvolupat la seva carrera professional a l'Hospital del Mar, on va accedir com a metge adjunt l'any 1981, tot i haver-hi arribat anys abans, durant la seva especialització. De família soriana però nascut a Barcelona, es va graduar en Medicina per la Universitat de Barcelona l'any 1975. Ara és cap de secció emèrit del Servei de Medicina Intensiva i continua col·laborant amb el servei des de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques. Durant la seva trajectòria, ha estat autor de més d'un centenar d'articles i ha liderat desenes de projectes de recerca i de col·laboració a l'Estat i internacionals.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat