Notícies

1 d'agost de 2022 - Informació general

Primera intervenció de metàstasis al cervell amb el pacient despert combinada amb radioteràpia intraoperatòria de l’Estat

Primera intervenció de metàstasis al cervell amb el pacient despert combinada amb radioteràpia intraoperatòria de l’Estat

Es tracta d'una cirurgia per extreure un tumor a un pacient de 74 anys. Se'l va mantenir conscient durant el procediment per controlar en tot moment que no s'afectava les àrees de control del llenguatge del cervell. Una vegada es va treure el tumor, tot seguit i al mateix quiròfan, es va realitzar la radioteràpia a la zona del cervell on s'havia tret la lesió. L'Hospital del Mar és un dels tres centres de l'Estat que disposa de l'equipament per a fer-ho.

L'Hospital del Mar és el primer centre de l'Estat que realitza una cirurgia per extreure un tumor del cervell amb el pacient conscient i tot just en fer-ho, el sotmet a radioteràpia en el mateix quiròfan. La intervenció es va portar a terme amb èxit el passat 27 de juliol a un home de 74 anys que presentava una metàstasi de càncer de pulmó al cervell.

Radioteràpia_intraoperatòria_cervell

Es tracta d'una cirurgia que requereix una organització complexa, perquè hi han d'intervenir i coordinar-se professionals de diferents especialitats. A més dels neurocirurgians oncològics i els infermers i infermeres instrumentistes i l'auxiliar del quiròfan neuroquirúrgic, hi ha d'haver un anestesista expert en cirurgia cerebral amb pacient conscient, una neuropsicòloga, un neurofisiòleg, un físic i un oncòleg radioterapeuta. La Dra. Gloria Villalba, neurocirurgiana responsable de la intervenció, apunta que "l'aspecte més important de la cirurgia és que hem d'oferir radioteràpia, amb un aparellatge molt específic dins del cervell, en un pacient que està despert. Necessitàvem fer la cirurgia amb el pacient despert perquè el tumor estava a la zona del llenguatge, i havíem de monitorar que  poguéssim extreure el tumor sense ocasionar-li una pèrdua del llenguatge".

Radioteràpia_intraoperatòria_cervell

Es tracta del cinquè pacient amb metàstasi al cervell tractat amb aquesta tècnica. Com destaca el Dr. Álvaro Martínez, metge adjunt del Servei d'Oncologia Radioteràpica, "és una tècnica que permet donar la radiació a la zona on se situa la lesió amb una toxicitat que no anirà més enllà d'aquest punt i en una única sessió". L'Hospital del Mar és el tercer centre de l'Estat i el segon de Catalunya que la incorpora la radioteràpia intraoperatòria per al tractament de pacients amb metàstasi. Es tracta d'un abordatge que estalvia al malalt les sessions diàries de radioteràpia convencional després de la cirurgia, però no endarrereix el començament de la radioteràpia en cas que alguna complicació postoperatòria ho fes necessari.

 

Assaig clínic

El primer cas a l'Hospital del Mar es va realitzar fa catorze mesos. Aquestes intervencions formen part d'un assaig clínic per avaluar la dosi òptima per al tractament d'aquestes lesions. En ell, s'administrarà als pacients una única dosi de 20 Gy, directament a la zona de la lesió una vegada tret el tumor. L'aplicació de la radioteràpia es fa amb l'equip INTRABEAM de ZEISS, que ja s'utilitza per tractar amb la mateixa tècnica el càncer de mama. La seva utilització allarga una mica el temps de la cirurgia, però, a la vegada, presenta un baix risc de toxicitat i permet concloure el tractament directament al quiròfan i evita qualsevol retard que pugui provocar el postoperatori. En cas que aquest abordatge no tingui èxit, el pacient encara pot rebre radioteràpia externa.

De moment, aquesta tècnica està reservada per a pacients amb metàstasis cerebrals úniques, situades lluny de zones de risc del cervell i que no hagin rebut radioteràpia prèvia.

En aquest projecte participen els serveis de Neurocirurgia i d'Oncologia Radioteràpica, així com els d'Oncologia Mèdica i Radiologia. També els de Patologia i Neurologia, així com infermeria, neuropsicòlegs, que avaluen l'estat del pacient abans i després de la intervenció per descartar qualsevol afectació cognitiva, i físics, encarregats del càlcul de la dosi necessària en funció de les dimensions del tumor.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat