Notícies

12 de setembre de 2022 - Informació general

Desenvolupen un nou tipus de mapa cardíac en 3D per tractar un tipus d’arrítmia d’origen congènit

Desenvolupen un nou tipus de mapa cardíac en 3D per tractar un tipus d’arrítmia d’origen congènit

Aquesta eina, pionera al món, permet als cardiòlegs situar de forma més acurada la zona del múscul cardíac a tractar en pacients amb la síndrome de Wolff-Parkinson-White, que pot provocar taquicàrdies potencialment mortals. El sistema s'ha validat amb un estudi multicèntric que l'ha utilitzat en vint pacients i que ha  publicat la revista Journal of Interventional Cardiac Electrophysiology.

La Unitat d'Arrítmies del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar ha desenvolupat una nova eina pionera al món per al tractament de les vies accessòries, que són connexions musculars entre les aurícules i els ventricles del cor, un tipus d'anomalia congènita que afecta els corrents elèctrics i que es coneix en conjunt com a síndrome de Wolff-Parkinson-White. Aquesta patologia, que és força habitual, pot derivar en problemes cardíacs com ara palpitacions o taquicàrdia i, en casos extrems, provocar casos de mort sobtada. El projecte ha estat validat amb un estudi multicèntric que ha publicat el Journal of Interventional Cardiac Electrophysiology.

Aquesta nova eina consisteix en una modificació del sistema que permet fer un mapa en tres dimensions del cor perquè els cardiòlegs hi puguin intervenir. En el cas del tractament de les vies accessòries, portar a terme el mapatge és especialment complex i fins ara no era possible obtenir una imatge que tingués en compte tots els elements que hi intervenen. Amb el projecte ara validat, sí que es pot aconseguir un mapa complet en 3D que facilita la tasca dels metges a l'hora de localitzar el punt o punts més adequats per a realitzar-hi l'ablació cardíaca i eliminar així el circuit elèctric anòmal.

Mapatge_cardíac

El Dr. Jiménez-López amb l’equip

"Amb això s'obté una orientació perfecta en tres dimensions de la via i s'aconsegueixen realitzar, a través de l'ablació, les aplicacions evitant afectar el múscul cardíac normal", explica el Dr. Jesús Jiménez-López, metge adjunt del Servei de Cardiologia que ha liderat el projecte. En aquests procediments és important evitar afectar el sistema normal elèctric del cor per preservar la seva funció. "Es tracta d'una millora de l'eina perquè el cardiòleg tingui una visió clara en tres dimensions del cor, on es pot situar de forma clara on és la via, la qual cosa incrementa l'eficàcia i la seguretat del procediment, donat que són necessàries menys aplicacions i, a la vegada, es poden fer a diversos punts del trajecte", afegeix el Dr. Jiménez López.

Mapatge_Cardíac

Un moment de la intervenció

La iniciativa ha estat validada amb un estudi multicèntric amb vint pacients en el qual han participat l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i el Complejo Universitario de Navarra. S'ha pogut confirmar que amb aquesta eina s'aconsegueix l'èxit en el tractament en tots els casos i que no s'ha produït cap recidiva, quan en el tractament de l'ablació cardíaca de les arrítmies la recaiguda se situa en el 15%.

La síndrome de Wolff-Parkinson-White és una patologia habitual, que afecta sobretot persones joves, d'entre 20 i 30 anys. És d'origen congènit. Es detecta per mitjà d'un electrocardiograma, que revela, una circulació elèctrica anòmala en el cor, o perquè el pacient pateix palpitacions o taquicàrdies i es dirigeix al servei d'urgències.

 

Article de referència

Jiménez-López J, Vallès E, Martí-Almor J, Casteigt B, Villuendas R, Bisbal F, Sarrias A, Benito E, Trucco E, Conejos J, Alcalde O, Figueras-Mari L, Fan R, Bazan V. Merged two-way mapping technique: an alternative 3D electroanatomical mapping approach to guide challenging ablation procedures of accessory pathways with bidirectional conduction properties. J Interv Card Electrophysiol. 2022 Apr;63(3):591-599. doi: 10.1007/s10840-021-01069-w. Epub 2021 Sep 30. PMID: 34595692.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat