Notícies

29 d'agost de 2023 - Informació general

Validen un nou equip per a la detecció del gangli sentinella en càncer de pròstata

Validen un nou equip per a la detecció del gangli sentinella en càncer de pròstata

Es tracta d'una sonda flexible amb un cable, que combinada amb la cirurgia robòtica, ha permès garantir la localització del gangli sentinella en tots els pacients tractats dins l'estudi.

A l'assaig clínic han participat tres centres europeus, liderats pel Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar. Els resultats els publica la revista European Urology Focus.

La tècnica del gangli sentinella consisteix a injectar una molècula radioactiva o un colorant al tumor per identificar el primer gangli on drena, el qual té més probabilitats d'haver rebut cèl·lules canceroses.

Un assaig clínic multicèntric europeu, liderat pel Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar, ha permès validar la utilitat d'una nova gamma sonda, SENSEI® de l'empresa del Regne Unit Lightpoint Medical, per a portar a terme la tècnica del gangli sentinella en càncer de pròstata en combinació amb la cirurgia robòtica. El treball també ha comptat amb la participació de l'Hospital Universitari de Lovaina, a Bèlgica, i de l'Institute Paoli-Calmettes Cancer Centre de Marsella, a França. Les conclusions les publica la revista European Urology Focus.

Gangli_sentinella_càncer_pròstata

L'estudi ha analitzat 27 intervencions en pacients de càncer de pròstata d'alt risc, portades a terme als tres centres fent servir cirurgia robòtica i el nou equip de detecció del gangli sentinella. En tots els casos es va assolir la detecció, fins i tot en àrees normalment no accessibles amb la tècnica de cirurgia laparoscòpica i en aquells que altres tipus de sondes no van aconseguir. Uns resultats que han portat al Dr. Lluís Fumadó, coordinador de l'assaig, metge adjunt del Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar i membre del Grup de recerca en càncer genitourinari de l'Hospital del Mar Research Institute, a assegurar que "hem demostrat que, gràcies a la combinació entre la cirurgia robòtica i la sonda, la tècnica del gangli sentinella en càncer de pròstata, que és considerada una tècnica complexa, és fiable, es pot fer i és segura".

Gangli_sentinella_càncer_pròstata

Aquest treball segueix la línia iniciada pel Servei d'Urologia per analitzar els avantatges de la utilització de la tècnica del gangli sentinella en càncer de pròstata. En aquest sentit, un estudi anterior, publicat a Frontiers in Medicine, indicava l'alta fiabilitat de fer servir aquesta aproximació per detectar aquells pacients amb més risc de metàstasi i necessitat de limfadenectomia. En tots dos treballs, també hi han col·laborat els serveis de Medicina Nuclear, Radiologia i Anatomia Patològica.

 

Injectar un marcador a la lesió tumoral

La tècnica del gangli sentinella consisteix a injectar una molècula radioactiva o un colorant a la lesió tumoral, que drena cap als ganglis limfàtics i permet detectar el primer al qual arriba i que té més probabilitats de rebre cèl·lules canceroses, el gangli sentinella. La sonda testada en aquest estudi ha estat desenvolupada per Lightpoint Medical en col·laboració amb el Servei d'Urologia de l'Hospital del Mar. Es tracta d'un equip flexible, que es pot fer servir en combinació amb la cirurgia robòtica, com és el cas de les intervencions portades a terme al centre, amb el robot Da Vinci Xi. Gràcies a les seves característiques, s'adapta millor a l'anatomia del pacient que les sondes rígides, incrementant la sensibilitat de la detecció.

 

Els seus dissenyadors consideren que es podrà utilitzar en altres tipus de tumors en els quals es pot fer servir la tècnica del gangli sentinella, com és el cas del càncer de pulmó, el de còlon i recte i els tumors ginecològics. Aquest abordatge pot permetre estalviar al pacient l'extracció dels ganglis limfàtics, la limfadenectomia, reduint possibles complicacions postquirúrgiques. De moment, però, només és una recomanació a la cirurgia de càncer de pròstata, a la qual es continua investigant per validar la seva utilitat.

 

Articles de referència

Everaerts W, Walz J, Abascal Junquera JM, Goffin K, Grootendorst MR, van 't Klooster K, Juanpere N, Valhondo-Rama R, Vidal-Sicart S, Fumado L. A Multicentre Clinical Trial Evaluating a Drop-in Gamma Probe for Minimally Invasive Sentinel Lymph Node Dissection in Prostate Cancer. Eur Urol Focus. 2023 Jul 24:S2405-4569(23)00174-8. doi: 10.1016/j.euf.2023.07.001. Epub ahead of print. PMID: 37495459.

Fumadó L, Abascal JM, Mestre-Fusco A, Vidal-Sicart S, Aguilar G, Juanpere N, Cecchini L. Sentinel Lymph Node Biopsy in Prostate Cancer Patients: Results From an Injection Technique Targeting the Index Lesion in the Prostate Gland. Front Med (Lausanne). 2022 Sep 2;9:931867. doi: 10.3389/fmed.2022.931867. PMID: 36117970; PMCID: PMC9478858.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat