12 de setembre de 2023 - Informació general
Un treball publicat per la Revista Colombiana de Psiquiatría, liderat per l'Hospital del Mar Salut Mental Institut (Centre Dr. Emili Mira), destaca la utilitat d'aquest tipus d'abordatge, sobretot si es combinen diverses mesures. L'estudi ha revisat catorze treballs publicats sobre aquesta temàtica.
La combinació de diverses mesures no farmacològiques, intervencions de caràcter psicològic, psicosocial o ambiental, és efectiva per prevenir el delirium en pacients hospitalitzats de més de 65 anys. Ho destaca un estudi que publica la Revista Colombiana de Psiquiatría, en el qual han participat l'Hospital del Mar Salut Mental Institut, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Hospital Quironsalud i la Mútua de Terrassa.
Josep Deví Bastida i Maria Pilar Mercadal Fañanas
Es tracta d'una revisió sistemàtica de catorze estudis publicats sobre la utilitat d'aquests abordatges a la qual, segons l'autor principal del treball, el Dr. Josep Deví Bastida, psicòleg clínic i neuropsicòleg de l'Hospital del Mar (Centre Dr. Emili Mira) i professor associat del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona, "s'observa que les intervencions no farmacològiques poden resultar eficaces per a prevenir el delirium en nou dels estudis, encara que en un d'ells de forma poc significativa". En general, aquelles intervencions amb un o dos components tenen poc impacte en la prevenció d'aquesta patologia, al contrari de les que en tenen més, les multicomponents. Els components analitzats són orientació, mobilització, nutrició, dolor, funcions cognitives, dèficit sensorial, eliminació, son, medicació, oxigenació, ambient psicosocial i psicoeducació familiar. També maneig del deliri i de la demència, independència funcional, maneig de la depressió i ansietat, escolta de música i ús de miralls com a suport d'intervenció.
De forma més específica, es va veure que tres de cada quatre intervencions van aconseguir millorar la funció cognitiva, amb bona rebuda per part dels participants. "Els resultats suggereixen que hi ha una tendència a millorar després de la intervenció no farmacològica, en variables, com la prevalença del delirium, la memòria declarativa i la son", apunten els autors del treball, que també reconeixen que altres variables, com la duració del delirium i la destinació a l'alta, no es veuen afectades.
Tot i les diferències entre els diferents estudis analitzats, aquestes intervencions per a prevenir el delirium en persones de més de 65 anys hospitalitzades poden ser eficaces per a disminuir la síndrome confusional i millorar la funció cognitiva, això sí, sense reduir la severitat i la duració del delírium. La novetat d'aquesta revisió sistemàtica, respecte d'altres revisions anteriors, és el fet de centrar-se en aquest tipus de pacient i també d'incloure intervencions monocomponents i no només multicomponents. D'aquesta manera, aporta dades noves, més àmplies respecte al tipus de pacient i intervencions seleccionades i més centrades en el rang d'edat amb més risc de patir aquest trastorn.
En aquest sentit, cal tenir en compte que, malgrat que el delirium té una prevalença de l'1-2% de la població, és més prevalent en persones de més edat. I té un efecte directe en la mortalitat a l'alta, entre el 14,5 i el 37%, i la mortalitat a llarg termini. Per tot plegat, una adequada atenció al pacient, és important per prevenir correctament la síndrome confusional, evitable en el 30-40% dels casos.
Deví-Bastida J, Checa-Guillamón I, García-Lidón E, Jofre-Font S, Mercadal-Fañanas MP, Arroyo-Cardona E. Eficacia de las intervenciones no farmacológicas para la prevención del delirium en personas ancianas hospitalizadas: una revisión sistemática. Rev Colomb Psiquiatr. 2023 (en prensa). DOI: 10.1016/j.rcp.2023.03.002
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat