22 de novembre de 2023 - Notes de Premsa
22 de novembre, Dia Internacional de la Música
El centre, amb la Fundació Amics de l'Hospital del Mar i la col·laboració de la Fundación Mémora, ha organitzat una jornada de reflexió sobre la musicoteràpia en el Dia Internacional de la Música.
L'Hospital del Mar disposa de fins a cinc programes que utilitzen la musicoteràpia per millorar l'estada dels pacients i el seu estat. Aquestes iniciatives formen part de l'estratègia d'humanització de les cures posada en marxa pel centre.
L'Hospital del Mar fa anys que va apostar per la musicoteràpia per millorar la salut dels pacients ingressats i ajudar a la seva evolució i procés de recuperació. Ha quedat demostrat que la musicoteràpia és una eina per reduir els nivells d'estrès, així com per millorar altres indicadors clínics, com el dolor, i per reduir la incidència del deliri en el cas del pacient crític. També per ajudar a la connexió cognitiva i, en els pacients en procés final de vida, s'ha demostrat un efecte emocional positiu, disminució del cansament i de l'ansietat. En els pacients amb malaltia mental, s'ha treballat per augmentar el benestar emocional, la socialització, l'autoestima, disminuir l'apatia i afavorir la comunicació.
També s'ha incorporat en el programa a familiars i acompanyants perquè puguin disposar d'aquesta eina com un recurs pel seu acompanyament emocional. Aquesta aposta s'insereix en l'estratègia d'humanització de les cures implantat de forma pionera pel centre.
Per compartir l'experiència, proporcionar resultats i promoure l'enfocament humanista en el tractament dels pacients, aquest 22 de novembre, Dia Internacional de la Música, l'Hospital del Mar i la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, en col·laboració amb la Fundación Mémora, han organitzat una jornada de reflexió, 'Música, emocions i salut', amb la participació de músics i terapeutes musicals, professionals de la sanitat, pacients i familiars, i oberta a tot el públic interessat.
La jornada ha comptat amb una xerrada a càrrec del compositor, escriptor i líder del grup Love of Lesbian, Santi Balmes, qui ha reflexionat sobre la importància de la música. "El que té de màgic la música és que no és tangible", ha explicat. A la vegada, "té un efecte universal i cohesionador, és una creació individual que es pot traslladar a molta gent", ha afegit.
Després, diverses taules rodones, moderades per la periodista Laura Rosel, han obert el debat sobre diversos aspectes de la teràpia amb música. Així, tres sanitaris i treballadors socials han donat el seu punt de vista professional, mentre que musicoterapeutes, pacients i familiars, han ofert una altra visió d'aquesta teràpia.
En aquest sentit, la metgessa adjunta del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, la Dra. Irene Dot, ha assegurat que amb la musicoteràpia "busquem, a través de la música, calmar el dolor i l'estat d'ansietat dels pacients", mentre que Núria Escudé, musicoterapeuta i directora del màster en musicoteràpia IL3 de la Universitat de Barcelona, ha explicat que "la musicoteràpia és la utilització de la música amb finalitats terapèutiques, com ajudar a l'altre". La Beatriz Sogorb, familiar d'un pacient tractat a la Unitat de Cures Pal·liatives, ha recordat com la "música el va ajudar a relaxar-se, a connectar amb emocions i a traslladar-lo a altres llocs, evadir-se de la malaltia", mentre que, en el seu cas, "em va ajudar a desbloquejar-me emocionalment i treure les emocions i entendre-les".
La jornada ha acabat amb una ponència a càrrec de Josep París, director de desenvolupament corporatiu de la Fundación Mémora i un concert de piano a càrrec de Pianos Vius.
La iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l'Hospital del Mar i la Fundació Amics de l'Hospital del Mar.
Amb la col·laboració de la Fundación Mémora, l'Hospital del Mar, a través de la Unitat de Cures Pal·liatives, disposa des de de l'any 2011 d'un programa de musicoteràpia per a persones que es troben ingressades en aquesta unitat. L'objectiu és ajudar-les a elles i les seves famílies per fer front al dolor i preocupacions derivades de la seva situació. El projecte va derivar en un assaig clínic pioner al món, que va demostrar l'efecte emocional positiu de la música en pacients de càncer terminal, així com una reducció del cansament, l'ansietat i millora a la respiració i dels nivells de benestar.
El Servei de Medicina Intensiva i l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, estan desenvolupant un estudi per analitzar l'evolució de les persones ingressades a la Unitat de Cures Intensives amb diagnòstic de deliri per determinar si l'activitat musical adaptada al seu tractament els genera beneficis. S'hi analitza si el seu estat, els nivells d'estrès i d'indicadors de benestar varien després de les sessions de musicoteràpia a través de marcadors metabòlics a la seva saliva. Els resultats preliminars indiquen que el 100% va referir una experiència positiva i el 80% va millorar la connexió amb l'entorn, que el 57% dels pacients amb deliri va aconseguir revertir la situació de deliri i que els pacients amb dolor van presentar un descens de 4,4 punts de mitjana del nivell de dolor a l'escala EVA.
El projecte de recerca és pioner en la humanització de les cures, programa del qual forma part aquest tipus de teràpia. El programa es desenvolupa gràcies a la col·laboració de la Fundació Manuel Lao.
L'Institut de Salut Mental de l'Hospital del Mar ha posat en marxa tres iniciatives dirigides als seus pacients relacionades amb la música. D'aquesta manera, aquesta tardor ha engegat una acció per portar la musicoteràpia a les persones ingressades a la unitat de subaguts del Centre Fòrum de l'Hospital del Mar. El projecte vol millorar la relació i el vincle dels i les participants, així com la seva autoestima i el benestar psicopatològic. A la vegada, es vol actuar per disminuir l'apatia, promoure l'estimulació sensorial, afavorir la comunicació i l'expressió, així com fomentar el desenvolupament d'habilitats comunicatives i socials.
Al seu torn, el Centre Dr. Emili Mira de l'Hospital del Mar ha desenvolupat dos programes relacionats amb la musicoteràpia. Donant la nota, nascut el 2018, coordinat per les treballadores socials del procés de Rehabilitació Psicosocial, Marta Vallvé i Alícia Casals, s'adreça a persones amb trastorn mental sever i mira d'ajudar-les, amb eines de musicoteràpia, perquè desenvolupin relacions interpersonals i n'extreguin millores a l'àmbit de les emocions. La iniciativa rep el finançament de la Fundación Mémora.
D'altra banda, el projecte Ritmes en companyia, coordinat pel terapeuta ocupacional Ángel Pérez de Gracia, va comptar amb l'entitat Apropa Cultura per mesurar l'impacte de la música a la motivació, qualitat de vida i funcionalitat de les persones hospitalitzades a les unitats de subaguts i de Llarga Estada de salut mental al Centre Dr. Emili Mira.
Des de començaments d'estiu de l'any 2022, hi ha un piano al vestíbul de l'Hospital del Mar. La iniciativa, impulsada per l'entitat Pianos Vius i la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, busca promoure la música a l'hospital i fomentar el seu ús lliurement per part de pacients, professionals i visitants. Per portar-la a terme, es va comptar amb les donacions de persones anònimes i solidàries.
L'impuls de la Fundació Amics de l'Hospital del Mar ha estat decisiu per poder engegar i consolidar tots els programes de musicoteràpia, mentre que el compromís social d'entitats com les fundacions Mèmora o Manuel Lao, o d'empreses com Reig Jofre, han fet possible amb la seva contribució el desenvolupament d'aquests programes.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat