Notícies

11 de març de 2024 - Informació general

El tractament de la COVID-19 amb antivirals pot protegir de la COVID persistent

El tractament de la COVID-19 amb antivirals pot protegir de la COVID persistent

Així ho revela un estudi de l'Hospital del Mar, que ha analitzat de forma prospectiva dades de prop de 2.000 persones seguides a la Unitat Post-COVID del centre.

Els principals factors de risc per a desenvolupar COVID persistent són l'obesitat, l'asma i la severitat de la malaltia. També les dones tenen un risc més alt.

Aquests resultats porten als autors del treball a plantejar el tractament amb antivirals també a les persones que pateixen infecció per SARS-CoV-2 i reuneixen aquests factors de risc, encara que no pateixin una COVID greu.

Rebre tractament amb antivirals i, o corticoides durant la fase aguda de la COVID-19 pot tenir un efecte protector davant el risc de desenvolupar la síndrome post-COVID o COVID persistent. Aquest és el principal resultat d'un estudi prospectiu portat a terme per un equip de metges, metgesses i infermeres de la Unitat Post-COVID de l'Hospital del Mar, que ha publicat el Journal of Clinical Medicine, i liderat per les dues coordinadores de la unitat, la Dra. Diana Badenes i la Dra. Judit Villar, metgesses adjuntes dels serveis de Pneumologia i de Malalties Infeccioses del centre, respectivament. En ell també han participat investigadors de l'Hospital del Mar Research Institute i del CIBER en Malalties Respiratòries (CIBERES).

Merce_Comas_Anna_Herranz_Judit_Villar_Diana_Badenes_Oswaldo_Antonio_Caguana

D’esquerra a dreta, Mercé Comas, Anna Herranz, Judit Villar, Diana Badenes i Oswaldo Antonio Caguana

L'estudi ha seguit prop de 2.000 persones derivades a aquesta unitat durant els dos primers anys de la pandèmia. Entre aquestes, més de la meitat presentaven malaltia lleu, mentre que en una de cada quatre era moderada i en el 17,5% dels casos, greu. Del total, un terç van desenvolupar COVID persistent. Els símptomes més habituals van ser la dispnea, la fatiga i el dolor muscular, seguits de la tos, ansietat i depressió. El seguiment, que va durar dos anys, va consistir en un qüestionari per determinar factors de risc i avaluar la seva evolució, així com l'anàlisi de les seves dades clíniques i anàlisis de sang.

 

El resultat va ser que els principals factors de risc per desenvolupar síndrome post-COVID són patir obesitat i asma abans de la infecció, el sexe femení i la severitat de la infecció. També tenir uns nivells elevats d'eosinòfils en sang, cèl·lules vinculades a la inflamació i a la resposta autoimmune, va presentar una tendència a ser un factor de risc per a la COVID persistent.

 

Ampliar els pacients candidats a tractament

Una altra de les conclusions del treball és que "les persones que van rebre tractament durant l'ingrés hospitalari, tant remdesivir com corticoides, van tenir menys risc de COVID persistent, comparades amb aquells que no els havien rebut", explica la Dra. Judit Villar, una de les autores principals de l'estudi. Això confirma que "quan es dona tractament durant la infecció aguda, els beneficis són també a llarg termini, reduint el risc de COVID persistent", afegeix. Aquest efecte no es va traslladar al tractament amb altres medicaments.

 

Els resultats són rellevants, ja que la COVID-19 continua present i es desconeix la capacitat de les futures variants de provocar seqüeles a llarg termini. Per aquest motiu, la Dra. Badenes, coautora principal de l'estudi, apunta que "segons el que veiem al nostre estudi, es  podria plantejar l'administració dels antivirals contra la COVID-19 a més tipus de pacients que presenten els factors de risc de tenir seqüeles per la COVID-19".

 

En el treball han participat metges i metgesses dels serveis de Pneumologia, Epidemiologia i Avaluació, Neurologia, Medicina Intensiva, Medicina Física i Rehabilitació, Dermatologia, Otorrinolaringologia i Malalties Infeccioses i altres serveis de l'Hospital del Mar, així com les infermeres de la Unitat Post-COVID del centre. El seguiment d'aquests pacients es fa ara des dels centres d'atenció primària.

 

Article de referència

Badenes Bonet, D.; Caguana Vélez, O.A.; Duran Jordà, X.; Comas Serrano, M.; Posso Rivera, M.; Admetlló, M.; Herranz Blasco, A.; Cuadrado Godia, E.; Marco Navarro, E.; Martin Ezquerra, G

Pineiro Aguin, Z,; Cumpli Gargallo MC; Gonzalez Garcia; JG.; Balcells Vilarnau E.; Rodriguez Chiaradia, D.; Castells, X.; Gea, J.; Horcajada, JP and Villar-García J on behalf of MAR Post-COVID-19 Unit Treatment of COVID-19 during the Acute Phase in Hospitalized Patients Decreases Post-Acute Sequelae of COVID-19. J. Clin. Med. 202312, 4158. https://doi.org/10.3390/jcm12124158

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat