Notícies

14 de maig de 2024 - Notes de Premsa

Alerten que cal administrar de forma sistemàtica anticoagulants als pacients amb MPOC exacerbada

Alerten que cal administrar de forma sistemàtica anticoagulants als pacients amb MPOC exacerbada

Les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica ingressades per una crisi d'agudització dels seus símptomes presenten nivells elevats en sang de proteïnes que afavoreixen la coagulació de la sang, segons un estudi de l'Hospital del Mar que publica ERJ Open Research.

Això incrementa el risc que pateixin complicacions cardiovasculars. Per aquest motiu, els autors del treball recomanen que aquests pacients rebin sempre, de forma sistemàtica i preventiva, tractament anticoagulant mentre duri el seu ingrés hospitalari.

El mateix estudi destaca que també cal fer un seguiment exhaustiu de les persones amb MPOC que pateixen tres o més crisis l'any, ja que el seu perfil de proteïnes en sang quan estan estables és molt similar al de les persones que ingressen a l'hospital per aquesta patologia.

Les persones ingressades per crisis o exacerbacions dels símptomes causades per la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), han de rebre tractament anticoagulant preventiu profilàctic de forma sistemàtica. Això es deu al fet que presenten un elevat risc de patir problemes cardiovasculars, en tenir un increment dels factors que afavoreixen la coagulació de la sang, com revela un estudi del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i de l'Institut de recerca del centre que ha analitzat el perfil de les proteïnes presents a la seva sang. El treball el publica la revista ERJ Open Research.

Sergi_Pascual_Joaquim_Gea_Carme_Casadevall_Oswaldo_Antonio_Caguana

D’esquerra a dreta, Sergi Pascual, Joaquim Gea, Carme Casadevall i Oswaldo Antonio Caguana

Els investigadors han analitzat mostres de sang de setanta persones. Vint eren persones sanes, sense MPOC, mentre que la resta eren pacients amb aquesta patologia en diversos estats. Una part, estables, sense necessitat d'ingrés hospitalari. Una altra, pacients considerats estables, però que han d'ingressar tres o més vegades l'any per crisis provocades per la malaltia. I la resta, persones ingressades per una exacerbació. Amb eines de proteòmica es va portar a terme el perfil de les proteïnes presents a la seva sang per poder-lo comparar, identificant més de 300 proteïnes i pèptids a les mostres.

 

Així, es va poder comprovar com els pacients amb MPOC que necessiten ingressar a l'hospital de forma relativament habitual, tot i ser considerats estables, tenen un perfil de proteïnes en sang molt similar a les persones que estan ingressades per una crisi. "Això indica que aquests pacients estan en una situació de pràcticament exacerbació de forma continuada, tot i estar clínicament estables", apunta el Dr. Joaquim Gea, cap emèrit del Servei de Pneumologia i investigador de l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar. En tots dos casos, la seva sang presentava proteïnes relacionades amb la inflamació i amb el sistema immunitari, la qual cosa indica inflamació sistèmica i una resposta defectuosa del sistema immunitari dels pacients.

 

Aquest fet porta els autors a recomanar canviar el seguiment d'aquest grup de pacients, fent-lo més exhaustiu.

 

Estat protrombòtic quan hi ha una crisi

El perfil de proteïnes en sang dels pacients amb MPOC canvia en el moment que pateixen una exacerbació de la malaltia. Quan això passa, s'incrementa la presència de proteïnes que afavoreixen la coagulació, és a dir, un estat protrombòtic, fet que mostra que pateixen un risc elevat de patir seqüeles cardiovasculars o de mort per aquest motiu. Un problema que es veu incrementat perquè aquestes persones tenen una mobilitat reduïda durant el seu ingrés a l'hospital.

 

"Probablement, en aquests casos, moltes de les exacerbacions podrien ser més un problema cardiovascular que un fonamentalment respiratori, i això no ho detectem a la pràctica habitual", explica el Dr. Gea. Per aquest motiu, "caldria fer sempre una profilaxi amb heparina per evitar que es generin trombes, i una vigilància no només respiratòria, sinó que tingui en compte aquest risc cardiovascular", afegeix. En aquests moments, aquesta recomanació no se segueix de forma habitual en tots els pacients ingressats per exacerbació de la MPOC.

 

Aquest estudi és el primer que fa servir dues tècniques analítiques complementàries per estudiar el perfil de proteïnes en sang en aquests tipus de persones. Hi han participat també investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), així com els hospitals Hospital Clínic de Barcelona, Hospital 12 de Octubre i la Fundación Jiménez Díaz de Madrid, Clínica Universitaria de Navarra, Hospital Universitario Virgen del Rocío de Sevilla, el Consorci Sanitari Parc Taulí de Sabadell i l'Hospital Sos Espases de Palma de Mallorca.

 

Article de referència

Cesar Jessé Enríquez-Rodríguez, Carme Casadevall, Rosa Faner, Ady Castro-Costa, Sergi Pascual-Guàrdia, Luis Seijó, José Luis López-Campos, Germán Peces-Barba, Eduard Monsó, Esther Barreiro, Borja G. Cosío, Alvar Agustí, Joaquim Gea

ERJ Open Research Jan 2024, 00004-2024; DOI: 10.1183/23120541.00004-2024

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat