Notícies

4 de juny de 2024 - Informació general

L’Hospital del Mar col·labora a la posada en marxa del programa de donació del cos a la ciència de la Universitat Pompeu Fabra

L’Hospital del Mar col·labora a la posada en marxa del programa de donació del cos a la ciència de la Universitat Pompeu Fabra

Aquest curs 2023-2024 la Universitat Pompeu Fabra posa en marxa el seu propi programa de donació del cos a la ciència. Una acció per millorar la formació dels estudiants del grau conjunt de Medicina amb l'Hospital del Mar, que vol assolir una docència d'alta qualitat, i es basa en el fet altruista de donar el cos després de la mort.

Donar el cos a la ciència és un acte altruista i totalment anònim mitjançant el qual la persona cedeix el seu cos després de la mort amb finalitats docents. "Sense aquest acte no seria possible millorar la formació dels professionals de la medicina del futur", afirma el Dr. Joan Ramon Masclans, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Vida de la UPF i cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar. Per això, la Universitat Pompeu Fabra ha decidit que el missatge central de la campanya de posada en marxa del programa sigui 'Gràcies a tu', per agrair a les persones donants el seu gest.

D'aquesta manera, vol agrair a les persones donants aquest acte altruista que permet garantir la docència d'alta qualitat del grau en Medicina conjunt amb l'Hospital del Mar. L'anatomia és una assignatura fonamental en l'ensenyament de la medicina, per això, la UPF ha desplegat les infraestructures necessàries per impartir, amb les millors condicions possibles, l'ensenyament de les matèries específiques.

"És impossible que un metge pugui curar els mals d'un pacient sense conèixer com funciona el cos humà per dins", apunta el Dr. Masclans. "A la pràctica, els professionals de la medicina es trobaran amb persones reals. I haver estat en contacte amb cossos reals; haver vist un òrgan o un nervi de veritat, veure per on passa, i haver pogut disseccionar-lo amb un bisturí, permet adquirir un aprenentatge insubstituïble", afegeix.

"Fa molts anys, que tinc clar que vull donar el cos a la ciència. I ho faig perquè vull que els estudiants puguin investigar bé el cos humà i salvar altres vides. Que puguin ser metges com déu mana. De què serveix el meu cos si quan em moro m'incineren? O si m'enterren? De res! Doncs, que serveixi per a alguna cosa! Per això diria als estudiants que aprofitin els cossos, que els morts ja no servim per a res!", explica la Maria, la primera donant del programa, que ha volgut compartir el seu testimoni.

La Maria ha donat el cos a la ciència al campus del Mar "perquè va ser a l'Hospital del Mar on, fa uns anys, em van tractar un càncer i em van salvar".

Totes les persones majors d'edat que ho desitgin, poden donar el seu cos a la ciència. Només cal que es posin en contacte amb el programa a través del correu donaciocos@upf.edu o el telèfon 93 316 35 58 per demanar cita per fer el tràmit. El dia acordat, les persones donants hauran d'assistir al campus del Mar acompanyades d'un testimoni per signar el document de donació i rebre el carnet que els acredita com a donants.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat