3 de juliol de 2024 - Notes de Premsa
L'Hospital del Mar és el primer de Catalunya i pioner a l'Estat a la posada en marxa d'aquesta eina per diagnosticar i tractar de manera precoç aquesta patologia, també coneguda com a 'infart intestinal'.
L'objectiu és reduir l'elevada mortalitat provocada per aquesta malaltia, superior al 60% dels casos diagnosticats. Es calcula que cada any es produeixen uns cinquanta casos a Catalunya, però el nombre real pot ser molt superior a causa del retard en la seva detecció.
Es tracta d'un protocol multidisciplinari que estableix que, en cas de sospita d'isquèmia mesentèrica, cal portar a terme una prova diagnòstica d'imatge de forma emergent.
L'Hospital del Mar acaba de posar en marxa un nou codi hospitalari, el codi isquèmia mesentèrica aguda, per avançar en el diagnòstic i tractament precoç d'aquesta patologia, també coneguda com a 'infart intestinal', és a dir la falta de reg sanguini al budell causada per una trombosi o èmbol a l'artèria mesentèrica superior. És el primer centre de Catalunya que disposa d'una eina d'aquest tipus i un dels primers de l'Estat. La isquèmia mesentèrica és una malaltia infradiagnosticada, amb una mortalitat de més del 60%. L'objectiu amb la implantació del nou codi és reduir-la per sota del 30%.
Equip responsable de la posada en marxa del nou codi. D’esquerra a dreta: Dra. Alina Velescu, Dra. Leyre Lorente, Dra. Ana M González, Dra. Laura Calsina
La posada en marxa del codi isquèmia mesentèrica suposa "un canvi radical en el maneig d'aquest tipus de pacient", explica la Dra. Ana Maria González Castillo, cirurgiana de l'Hospital del Mar especialitzada en cirurgia d'urgències i impulsora de la iniciativa. Amb ell, el malalt "surt beneficiat, perquè rep un diagnòstic i tractament precoç, la qual cosa vol dir menys mortalitat i menys seqüeles", afegeix la Dra. González Castillo.
En el cas de l'arribada al Servei d'Urgències, o a qualsevol altra ubicació de l'hospital, d'un pacient del qual se sospita que pateixi una isquèmia mesentèrica aguda, el codi estableix que, sota el lideratge del cirurgià d'urgències, es faci de forma immediata una prova d'imatge, una angioTC, prova on s'injecta un contrast per veure l'estat dels vasos sanguinis, per confirmar o descartar aquesta patologia. "Cada minut que passa és un minut menys de vida del budell, no es pot esperar els resultats de l'analítica o l'evolució del pacient per actuar", apunta la Dra. González Castillo, "i sense budell prim, el pacient no pot viure". En cas de confirmar-se la isquèmia mesentèrica, el cirurgià, acompanyat pel cirurgià vascular, decidiran el millor abordatge per resoldre la situació i retornar el reg sanguini al budell.
El codi ha estat possible gràcies a la col·laboració d'un equip multidisciplinari, format pels serveis de Cirurgia General, Cirurgia Vascular, Urgències, Digestologia, Radiologia, Angiorradiologia, Anestesiologia i Medicina Intensiva, sense oblidar el personal d'infermeria i lliterers, i l'assessorament de la Unitat d'Ictus, també implicats en la seva posada en marxa. A la vegada, es portaran a terme diverses actuacions formatives entre els professionals del centre. Aquesta eina s'inspira en les posades en marxa a altres països, França i Finlàndia, on ha aconseguit reduir de forma significativa la mortalitat per aquesta patologia. En aquests moments, a l'Hospital del Mar la mortalitat per aquesta causa supera el 60% dels casos. L'objectiu és reduir-la a menys de la meitat.
Els pacients amb isquèmia mesentèrica aguda presenten un dolor abdominal molt agut, però poc localitzat, acompanyat per altres símptomes, que es poden confondre amb altres malalties com una colitis o una gastroenteritis. Les seves analítiques no revelen la patologia que ho provoca, fet que pot causar retards en el diagnòstic, que poden ser fatals, ja que cal restablir el reg sanguini al budell en menys de sis hores per evitar la mort del teixit o seqüeles greus. En cas que no sigui així, es pot produir una peritonitis i una infecció generalitzada i disfunció d'òrgans, i, com a conseqüència, la mort del pacient.
La causa més freqüent de la isquèmia mesentèrica aguda és un trombe o èmbol provocat per una arrítmia sobtada o una malaltia cardiovascular de base. La seva prevalença a Catalunya se situa en 0,63 casos per 100.000 habitants, mig centenar de casos cada any, tot i que se sospita que el seu nombre és molt més elevat pel retard en el diagnòstic.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat