11 de juliol de 2024 - Notes de Premsa
Nivells en sang elevats d'aquests greixos, tant d'origen vegetal com marí, s'associen a un millor ús de la glucosa al cervell de persones amb alt risc genètic de desenvolupar la malaltia.
Així ho indiquen els resultats d'un nou estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i del Barcelonaβeta Brain Research Centre (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall.
La recerca, basada en dades de 320 participants de la cohort Alfa, impulsada per la Fundació "la Caixa", conclou que les intervencions nutricionals podrien prevenir la malaltia.
Un equip conjunt del l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, ha demostrat que el consum habitual d'aliments rics en greixos omega-3, tant d'origen vegetal com marí, està relacionat amb una capacitat millor del cervell per metabolitzar la glucosa necessària per al seu funcionament, encara que ja s'hagin produït els primers danys relacionats amb la malaltia d'Alzheimer. Els resultats de l'estudi, publicat recentment a la revista Alzheimer's and Dementia: Diagnosi, Assessment & Disease Monitoring, assenyalen que les intervencions nutricionals preventives, especialment durant la mitjana edat, podrien ajudar a millorar la funció cerebral i prevenir la demència associada amb l'Alzheimer.
El Dr. Aleix Sala-Vila
Abans de l'aparició dels símptomes clínics de la malaltia d'Alzheimer, ja hi ha zones concretes del cervell que tenen dificultats per metabolitzar la glucosa. "Això és important perquè es tracta de l'òrgan del cos que més la fa servir", destaca Aleix Sala-Vila, autor de l'estudi, membre del Grup de recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, i col·laborador científic del BBRC.
Els omega-3 contribueixen al funcionament correcte dels receptors necessaris per a la captació de la glucosa al cervell. Aquests greixos s'incorporen a les membranes cel·lulars, i així faciliten que es pugui continuar utilitzant la glucosa. En aquest sentit, detalla l'investigador, "incorporar aquests omega-3 a la dieta pot ser beneficiós de cara a tenir un cervell resistent als canvis que s'estan produint abans de l'aparició de la malaltia d'Alzheimer".
L'estudi, centrat a explorar si la ingesta d'omega-3 està vinculada a una millor absorció de glucosa en àrees cerebrals vulnerables a l'Alzheimer, ha inclòs dades de 320 persones voluntàries de la cohort Alfa+, pertanyent a la cohort Alfa, impulsada per la Fundació "la Caixa". Es tracta d'una població cognitivament sana, sense símptomes clínics d'Alzheimer, però majoritàriament descendent de persones afectades per la malaltia, i per tant amb un risc genètic elevat de desenvolupar-la. Als voluntaris se'ls va injectar glucosa marcada amb un traçador per comprovar, mitjançant una ressonància magnètica, com es metabolitzava a les diferents àrees del cervell. També se'ls van quantificar els omega-3 que tenien a la sang.
Els resultats mostren que els omega-3 d'origen vegetal (aportats, per exemple, per aliments com les nous o la soja) s'associaven a un ús millor de la glucosa cerebral, especialment en els participants amb major risc genètic (portadors del gen APOE-e4). D'altra banda, els omega-3 d'origen marí (procedents de peix blau) resultaven més beneficiosos en aquelles persones que, tot i no presentar símptomes d'Alzheimer, ja començaven a tenir l'acumulació de proteïnes característiques de la malaltia (amiloide i tau). Per tant, "es suggereix mantenir nivells adequats d'omega-3 a la sang per prevenir la malaltia, especialment en persones amb més risc de desenvolupar demència. Això s'aconsegueix incorporant a la dieta aliments com nous i peix blau", conclou l'investigador.
La investigació ha comptat amb finançament de Califòrnia Walnut Comission.
Referència bibliogràfica: Referencia bibliográfica: Lázaro I, Grau-Rivera O, Suárez-Calvet M, et al. Omega-3 blood biomarkers relate to brain glucose uptake in individuals at risk of Alzheimer's disease dementia. Alzheimer's Dement. 2024; 16:e12596. https://doi.org/10.1002/dad2.12596
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat