2 de desembre de 2024 - Informació general
Un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, en col·laboració amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, que publica la Revista Española de Cardiología, valida el bon funcionament d'aquest tipus d'iniciativa. Aplicar programes d'atenció extrahospitalària xifra en un 35% la reducció de la letalitat dels infarts i en un 27% la reducció de la mortalitat a llarg termini.
Implantar programes d'atenció sanitària com el codi infart per diagnosticar i tractar de forma precoç en casos d'infart de miocardi, redueix la letalitat d'aquests episodis un 35% i la mortalitat a llarg termini el 27%, segons un estudi publicat per la Revista Española de Cardiología. El treball, liderat per investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i del Servei de Cardiologia del centre, amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), ha consistit en una revisió sistemàtica i metaanàlisi d'articles publicats sobre aquesta qüestió.
El Dr. Roberto Elosua
L'estudi es basa en 32 treballs publicats fins ara sobre l'aplicació de models de xarxa per optimitzar el diagnòstic extrahospitalari en casos d'infart de miocardi. "Les conclusions donen suport a la implementació de xarxes regionals per abordar aquests casos com una estratègia efectiva en el curt i llarg termini en aquests pacients", apunta el Dr. Roberto Elosua, coordinador del Grup d'Epidemiologia i genètica cardiovascular de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. "En un infart de miocardi, el temps de resposta és vital. Cada minut és important per salvar la quantitat més gran possible de múscul cardíac", explica el Dr. Elosua.
Les conclusions són les mateixes tant en les xarxes basades en els sistemes de transport d'emergències, com és el cas del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a Catalunya, com en aquelles que involucren tot el sistema de salut, inclosos els centres d'atenció primària i els hospitals sense capacitats per aplicar el tractament recomanat en aquests casos, la intervenció coronària percutània primària. El Dr. Elosua destaca que "la participació del sistema de transport d'emergències és l'element clau per garantir l'èxit d'aquestes xarxes". Els resultats són independents de les condicions geogràfiques i socioeconòmiques de la regió on s'aplica, però s'observa més efectivitat en àrees urbanes respecte a les àrees rurals.
Cartanya-Bonvehi J, Pericas-Vila A, Subirana I, García-García C, Tizón-Marcos H, Elosua R. Effectiveness of STEMI networks with out-of-hospital triage: a systematic review and meta-analysis. Rev Esp Cardiol (Engl Ed). 2024 Aug 8:S1885-5857(24)00245-7. English, Spanish. doi: 10.1016/j.rec.2024.07.008. Epub ahead of print. PMID: 39121993.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat