17 de desembre de 2024 - Informació general
És un dels primers centres catalans que obté aquesta certificació. Es tracta d'un dels objectius de qualitat fixats per l'Hospital del Mar en el bienni 2023-2024.
L'Hospital del Mar ha obtingut la certificació en el compliment del decàleg de l'eliminació de l'hepatitis C, que impulsa la Asociación Española para el Estudio del Hígado (AEEH). Ho ha aconseguit amb el grau d'excel·lència, després de superar l'auditoria obligatòria amb una puntuació de gairebé el 94% de compliment dels indicadors associats. Es converteix així en un dels primers centres catalans a assolir aquesta acreditació. Un procés coordinat des de la secció d'Hepatologia del Servei de Digestiu, per la Dra. Montserrat García Retortillo, amb els serveis de Farmàcia, amb la Dra. Elena Colominas, i de Psiquiatria, amb la Dra. Francina Fonseca, i el Servei d'Epidemiologia i Avaluació, amb la Dra. Maria Sala i el Dr. Xavier Castells, i amb la col·laboració del Laboratori de Referència de Catalunya, amb el Dr. Eduardo Padilla i el Dr. José Muñoz.
L'auditoria destaca el compromís de la direcció del centre amb l'enfocament estratègic d'eliminació de l'hepatitis C, contemplada en els objectius de qualitat fixats en el període 2023-2024, així com la implicació dels responsables i el treball per l'excel·lència de tots els serveis i departaments implicats. També la disponibilitat d'una base de dades de gestió de pacients, el lideratge de la secció d'Hepatologia i l'enfocament obert a la població vulnerable. A la vegada, es recomana desenvolupar plans de millora per continuar aquesta línia de treball.
La secció d'Hepatologia de l'Hospital del Mar és referent a Catalunya en el tractament de les hepatitis víriques. Des dels anys 90 ha tractat més de 3.000 pacients amb hepatitis C, i en els últims anys ha estat capdavantera en el tractament de poblacions vulnerables a través de diversos programes de microeliminació amb equips multidisciplinaris i coordinació entre els diferents nivells assistencials.
L'any 2016, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va fixar una estratègia global per aconseguir l'eliminació de les hepatitis víriques abans del 2030. En el cas de l'hepatitis C, afecta 70 milions de persones al món i és la causa de 300.000 morts cada any, a conseqüència de les complicacions derivades, la cirrosi i el càncer de fetge. Des del 2015 hi ha tractaments altament efectius, que eliminen la infecció. En el cas d'Espanya, la pandèmia de la COVID-19 ha estat un dels primers esculls per assolir l'eliminació d'aquesta malaltia.
Des de la Asociación Española para el Estudio del Hígado, amb la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica i la Sociedad Española de Patología Digestiva i el Grupo de Estudio de Hepatitis Víricas (GEHEP), es va elaborar l'any 2023 un decàleg per avançar en aquest procés. Inclou la implementació del diagnòstic de l'hepatitis C en un sol pas per a totes les determinacions positives d'anti-C positiu, l'adopció d'un sistema eficaç de notificacions o alertes des de Microbiologia en casos d'ARN-VHC positius, i l'establiment de la derivació directa a l'atenció especialitzada.
També la identificació de tots els pacients perduts en el sistema mitjançant la recerca activa retrospectiva dels casos positius, i la simplificació de l'avaluació pretractament dels pacients amb hepatitis C. El decàleg inclou la simplificació de la dispensació del tractament, afavorint el lliurament complet del mateix en una única visita, la implementació del cribratge universal en pacients de risc, l'establiment del cribratge en determinats grups seleccionats per factors de risc, la implementació d'un diagnòstic descentralitzat i simplificat per a l'abordatge de poblacions vulnerables, i la implementació de la coordinació amb centres de reducció de danys.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat