3 de febrer de 2025 - Informació general
Suposen una ajuda de prop de 2,5 milions d'euros.
La darrera convocatòria d'ajudes a projectes de recerca independents de l'Instituto de Salud Carlos III ha seleccionat a tres projectes d'investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar. Es tracta de tres assajos clínics en el camp de l'oncologia, la nefrologia i la neurologia. En total, rebran prop de 2,5 milions d'euros.
L'ajuda concedida ha de servir per desenvolupar un projecte encapçalat per la Dra. Clara Montagut, cap del Grup de recerca en Medicina de precisió del càncer colorectal i cap de secció de càncer gastrointestinal del Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar, i la Dra. Aura Muntasell, investigadora del Grup de recerca en immunitat i infecció i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb una dotació de prop d'1,6 milions d'euros, vol impulsar un assaig clínic de fase I, el primer del seu tipus, que provi la seguretat i tolerabilitat de les cèl·lules TAR-NK en combinació amb la reexposició a cetuximab i irinotecan en pacients amb càncer de còlon i recte, refractaris al tractament.
Aura Muntasell i Clara Montagut
El projecte es basa en el desenvolupament de cèl·lules NK (Natural Killers) resistents a dos tipus de proteïnes que impedeixen l'activitat d'aquestes cèl·lules sobre els tumors en pacients seleccionats genòmicament amb biòpsia líquida. Un abordatge que ha mostrat resultats prometedors en models preclínics de càncer colorectal i de mama. El seu èxit pot permetre disposar d'un nou tipus d'immunoteràpia cel·lular per a una de patologia sense tractament eficaç.
Les doctores del Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar i investigadores del Grup de recerca en Nefropaties, Maria José Pérez Sáez i Dolores Redondo, encapçalen un segon treball, centrat en el trasplantament renal en persones de més de 70 anys. Dotat amb prop de 400.000 euros, és un assaig clínic que vol ajudar a establir la pauta d'immunosupressió ideal per aquest tipus de pacient una vegada es porta a terme el trasplantament.
Dolores Redondo i Maria José Pérez Sáez
En aquests moments, aquestes persones reben una pauta de tractament immunosupressor estàndard, no adaptada a les seves característiques. L'evidència científica existent indica que en aquest col·lectiu hi ha una major mortalitat per infeccions relacionades amb la immunosupressió després del trasplantament. L'assaig clínic compararà dos grups de pacients. Un rebrà la pauta estàndard i un altre una reduïda per mirar d'establir la més adequada per aquesta població creixent de receptors de trasplantament renal.
El tercer projecte seleccionat el lidera el Dr. Miguel Ángel Rubio, investigador del Grup de recerca en Neurologia de Sistemes i Neuroteràpies i coordinador de la Unitat d'Esclerosi Lateral Amiotròfica de l'Hospital del Mar. En el seu cas, s'avaluarà el desenvolupament d'una teràpia personalitzada per a l'haplosinsuficència del gen SQSTM1, és a dir, la seva incapacitat per produir en quantitat suficient de la proteïna p62, vinculada a l'ELA.
El Dr. Miguel Ángel Rubio
En concret, els investigadors han identificat un pacient amb una mutació genètica d'aquest tipus. En el seu cas, s'utilitzaran cèl·lules mare pluripotents induïdes, obtingudes del pacient, per a diferenciar-les en neurones motores i avaluar l'efecte dels oligonucleòtids antisentit (ASO) dissenyats per a restaurar l'expressió de p62 (tasca que portarà a terme el professor Anthoni Akkari de la Universitat de Murdoch, a Austràlia). El projecte obre la porta a fer servir aquest abordatge personalitzat en pacients amb ELA i compta amb un pressupost de 640.000 euros.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2025 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat